Αν σε ζητήματα που άπτονται του αθλητισμού η Κυβέρνηση επιθυμεί να κρύβει πράγματα κάτω από χαλί ή ακόμα χειρότερα να πετάει ασάφειες, ούτε που πάει ο νους μας τι γίνεται σε άλλα πιο σοβαρά θέματα.
Είναι από τις λίγες φορές που ότι και να πούμε θα είναι λίγο. Όσες φορές και να διαβάσει ή να ακούσει κανείς τη συνέντευξη Τύπου του Λευτέρη Αυγενάκη με αφορμή τον ΣΕΓΑΣ η απορία είναι που κυριαρχεί. Δεν γνωρίζει; Δεν τον ενημερώνουν; Είναι δυνατόν να μην ξέρει; Μπορεί ένας υπουργός της Κυβέρνησης να είναι τόσο αδιάβαστος;
Δηλαδή κάνει ανυπόστατες αναφορές για ερασιτεχνικά σωματεία και ερασιτεχνικό αθλητισμό στον… αέρα; Εύλογο και αναμενόμενο είναι το Sportime να απαντήσει και να πάρει θέση. Αλίμονο άλλωστε κάποιος να εισέρχεται στα δικά μας χωράφια προσπαθώντας να το παίξει γνωστικός, ενώ στην πραγματικότητα δεν καταλαβαίνει απόλυτα τι του γίνεται. Θεωρεί πως δεν έχουμε εικόνα τι γίνεται στις ομοσπονδίες; Ακατανόητα πράγματα, ή όντως δεν έχει καμία μα καμία ενημέρωση σε βάθος.
Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο. Αυτό της άγνοιας. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δηλαδή να έχει πέσει θύμα ελλιπούς ενημέρωσης. Διότι το άλλο σενάριο είναι να επιθυμεί το ανακάτεμα. Να έχει δόλο, να θέλει να μπερδέψει τα πράγματα με τη ρητορική της δημιουργικής ασάφειας. Οποιοδήποτε κι από τα δύο και να ισχύει, το πρόβλημα δεν αλλάζει. Ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλάει με λανθασμένα στοιχεία και δίνει μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από αυτή που πραγματικά ισχύει.
Τα σωματεία
Προσπαθώντας να κάνουμε πενηνταράκια τα όσα είπε ο αρμόδιος επί αθλητικών θεμάτων της Πολιτείας, ας το χωρίσουμε σε μερικούς άξονες. Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι τα σωματεία. Η προσπάθειά του να διατυμπανίσει πως η τωρινή διοίκηση του ΣΕΓΑΣ είχε πρόθεση να δώσει δικαίωμα ψήφου σε 368 σωματεία χωλαίνει. Αυτή είναι η επίσημη λίστα της ομοσπονδίας με τα σωματεία που είναι εγγεγραμμένα. Από τα ποια σωματεία είναι στη λίστα, μέχρι ποια από αυτά έχουν δικαίωμα ψήφου, υπάρχει απόσταση.
Σωματεία που γυμνάζουν αθλητές μέχρι 12 ετών, ασφαλώς και είναι υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στη διοίκηση όμως. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως στις εκλογές του 2016, περίπου τα 200 από τα 225 που είχαν δικαίωμα ψήφου ήταν που ψήφισαν τελικά. Επαίρεται ο Υφυπουργός για το γεγονός πως δεν έβαζε «κόφτη» θα ψήφιζε, για να το πούμε λαϊκά και κοφτά, κάθε καρυδιάς καρύδι.
Ο ΣΕΓΑΣ έχει πιο αυστηρές προδιαγραφές από τον Αυγενάκη
Πριν τον Νόμο του Αυγενάκη, αυτόν που κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, κάθε σωματείο που είχε δέκα συμμετοχές αθλητών του σε επισήμως αναγνωρισμένους αγώνες, ήταν σε θέση να ψηφίσει. Η τωρινή διοίκηση του ΣΕΓΑΣ είχε προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια. Τουλάχιστον 20 έπρεπε να είναι οι συμμετοχές κάθε σωματείου σε διεθνώς αναγνωρισμένους αγώνες. Ο νέος νόμος Αυγενάκη που είναι πλέον σε ισχύ μείωσε τις προϋποθέσεις. Οκτώ συμμετοχές και μάλιστα σε οποιονδήποτε αγώνα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας! Όχι μόνο δηλαδή επίσημα αναγνωρισμένους αγώνες! Άλλος λόγος από το να μπορούν να ψηφίσουν τα σωματεία που ήταν υπέρ της υποψηφιότητας Οικονόμου (που τώρα έγινε… Κελεσίδου) δεν βρίσκουμε. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη. Πως γίνεται να… κατηγορεί τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ πως επιθυμεί να διευρύνει τον αριθμό των σωματείων που έχουν δικαίωμα ψήφου, όταν ο ίδιος είναι που… χαλάρωσε τα κριτήρια;
Αν ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν έχει πλήρη γνώση είναι επικίνδυνος και ακατάλληλος για τη θέση που του έχει δοθεί. Αν όλες αυτές τις τοποθετήσεις τις κάνει για να δημιουργήσει κλίμα, τότε κάνει ακόμα πιο ισχυρή την αποκάλυψη του Sportime για την αμφιλεγόμενη επιχορήγηση στην εταιρεία που στηρίζει μέσω του Sportsfeed την «Αναγέννηση». Και γύρω από αυτό, ενισχύει και τη δική του διάθεση εμπλοκής στο εκλογικό αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών του ΣΕΓΑΣ.
Το κομμάτι των σωματείων είναι ένα μόνο από τα πολλά ατοπήματα που υπέπεσε ο Λευτέρης Αυγενάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε για τον ΣΕΓΑΣ. Επί της ουσίας αποδόμησε όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Σε πράγματα που βγάζουν μάτι όμως το Sportime δεν μπορεί να σιωπά. Το περίεργο είναι που το κάνει η πολιτεία…