ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΑΕΚ τιμά τον ελληνισμό, την ιστορία και τις ρίζες της

Ο Γιάννης Χωριανόπουλος γράφει για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που θα είναι στην Αγιά-Σοφιά
Η ΑΕΚ τιμά τον ελληνισμό, την ιστορία και τις ρίζες της

Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται παρουσιάσεις και εκδηλώσεις όπως η σημερινή για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που θα βρίσκεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Είναι μαθήματα ιστορίας γιατί δείχνει κάτι απείρως πιο διδακτικό από μια νίκη και μια ήττα.

Πως η ιστορία ενός συλλόγου δεν καθορίζεται από ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο, έναν χαμένο τελικό ή τέλος πάντων ένα αποτέλεσμα.

Ή τον σχεδιασμό μιας σεζόν.

  • Είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή που ο Μελισσανίδης παρουσίασε τα σχέδια του νέου γηπέδου, πως δε θέλει απλά και μόνο ένα στάδιο που θα παίζεται μπάλα. Επιδίωξη και στόχος του είναι ο κόσμος που θα πηγαίνει σε αυτό, είτε είναι οπαδοί της ΑΕΚ, είτε αντίπαλοι, είτε VIPs, να αντιληφθούν, να οσμίζονται και να αντιλαμβάνονται τις καταβολές και την ιστορία του κλαμπ. Όχι όμως στο αθλητικό του κομμάτι και μόνο. Στο κοινωνικοπολιτικό του, στο γεωγραφικό του, γιατί ιδρύθηκε, τι ανάγκες γέννησε.
  • Επίσης, είναι γνωστό πως οποιοσδήποτε ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
  • Στην ΑΕΚ η ιστορία και οι καταβολές του κλαμπ είναι βαθιά ριζωμένες έννοιες όχι απλά στους διοικούντες αλλά, φυσικά και στους οπαδούς της ομάδας.
  • Το γεγονός πως οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία έχτισαν το γήπεδο, από μόνο του δίνει όχι μόνο μια ρομαντική εικόνα αλλά καταδεικνύει πόσο ιδιαίτερη είναι η σχέση της ΑΕΚ με το παρελθόν της.
  • Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Μουσείου για τον Προσφυγικό Ελληνισμό ξεφεύγει από τα όρια του αθλητισμού και δείχνει ένα έργο, που θα μείνει για πάντα.
  • Όσοι τρέχουν για αυτό το έργο θέλουν να το επισκέπτονται άνθρωποι που δε θα είναι κατ’ανάγκη οπαδοί της ΑΕΚ αλλά οποιοσδήποτε έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία, οποιοσδήποτε έχει ακούσει μια συγκινητική ιστορία από την οικογένειά του που κατάγεται από αυτό το τόσο σημαντικό για την ελληνική ιστορία, μέρος του κόσμου.
  • Τα εκθέματα, οι ιστορικές μνήμες και το αίσθημα θα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα γκολ, μια απόκρουση, έναν τίτλο.
  • Η ΑΕΚ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία την καταστροφή και όλο αυτό φέρνει κάτι εξόχως δημιουργικό, συνδεδεμένο και με τον αθλητισμό.
  • Είναι πολύ όμορφο να βλέπει κανείς πως μέσα σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο θα δημιουργηθεί ένα Μουσείο για την ΑΕΚ αλλά και ένα Μουσείο για τον Προσφυγικό Ελληνισμό. Κάτι, που αν μη τι άλλο θα ξεπερνά σε impact ακόμα και τα όρια της χώρας.

Μελισσανίδης: «Αν δεν βγαίνουν κλαίγοντας, θα έχουμε αποτύχει»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η ΑΕΚ τιμά τον ελληνισμό, την ιστορία και τις ρίζες της», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Χωριανόπουλος

Για χάρη της δημοσιογραφίας δεν τελείωσε ποτέ το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Πρώτο δημοσιογραφικό «σπίτι» η εφημερίδα Derby από τον Ιούνιο του 2001 έως και το καλοκαίρι του 2009. Ασχολήθηκε (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γαρ) με τα λεγόμενα (αλλά ποτέ) μικρά σπορ και στη συνέχεια με το ρεπορτάζ του υγρού στίβου αλλά και του Παναθηναϊκού. Επόμενος σταθμός ο Sport FM και η SportDay το 2009, με υγρό στίβο και Πανιώνιο ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 η είσοδος στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Από τον Οκτώβριο του 2015 Αρχισυντάκτης, έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα. Διευθυντής Σύνταξης πλέον στο sportime.gr και την e-Sportime, τον συναρπάζουν οι μεταγραφές. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης σε αρκετά περιοδικά (Sportive, Περιοδικό της ΕΟΕ κ.ά).