Έβλεπε τον κόσμο από τα 190 εκατοστά. Τζέντλεμαν άλλα όποτε χρειαζόταν θα ορμούσε στον αντίπαλό του.
Η τύχη, η κληρωτίδα το γουοτερπολικό γίγνεσθαι εκείνων των ετών δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως και το τέλος της δεκαετίας του 2010, τον έφερε άπειρες φορές απέναντι στη δικιά μας χρυσή εθνική ομάδα γουότερ πόλο.
Ο Τίμπορ Μπένεντεκ ήταν ένας μύθος, ένας θρύλος του γουότερ πόλο. Είναι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται συχνά, ειδικά για σπορ που ο περισσότερος κόσμος δεν παρακολουθεί τακτικά.
Στην περίπτωση του Τίμπορ Μπένεντεκ, όμως είναι πραγματικότητα.
Βαρύγδουποι χαρακτηρισμοί, που όμως αρκούν για να καταδείξουν πόσο μεγάλος αθλητής ήταν. Και πόσο μεγάλος προπονητής θα μπορούσε να γίνει αν η μοίρα ήταν λίγο πιο καλή μαζί του.
Ιστορίες για αυτόν μέσα στην πισίνα ή πριν τον αγώνα θα μπορέσουν να πουν δεκάδες οι Έλληνες διεθνείς που τον αντιμετώπισαν χρόνια ολόκληρα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.
Τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τα Ευρωπαϊκά.
Τα αδέρφια Αφρουδάκη, ο Χατζηθεοδώρου, ο Βλοντάκης, ο Δεληγιάννης, ο Μάζης, ο Κοκκινάκης, ο Μυλωνάκης, ο Θωμάκος, ο Θεοδωρόπουλος και οι υπόλοιποι.
Για όσους τον είχαμε δει απέξω, υπήρχε μόνο θαυμασμός. Και κάποιες φορές πίκρα, γιατί εκείνος και η δική του μεγάλη Ουγγαρία έκοβαν τον δρόμο προς τη διάκριση.
Ο Τίμπορ Μπένεντεκ πέθανε σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου και ενώ ακόμα δεν είχε κλείσει τα 48 του χρόνια.
Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη τον Ιούλιο του 1972 και φυσικά θα έπαιζε γουότερ πόλο. Θηρίο, με απίστευτα σωματικά προσόντα και ένα μεγάλο συν μέσα στην πισίνα.
Αριστερόχειρας. Έπαιζε κυρίως στα φτερά (δεξιά και αριστερά) αλλά μπορούσε να βοηθήσει παντού την 7άδα.
Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος.
Μέλος της απίστευτης ομάδας που δημιούργησε ο δάσκαλος Ντένες Κέμενι και η οποία κατέκτησε, μεταξύ άλλων, τρία σερί χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Σίδνεϊ το 2000, στην Αθήνα το 2004 και στο Πεκίνο το 2008.
Οι Ούγγροι, που θεωρούνται μαζί με τους Γιουγκοσλάβους, η κορυφαία σχολή στον κόσμο είχαν να κατακτήσουν χρυσό στους Ολυμπιακούς από το 1976 στο Μόντρεαλ. Ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να αποδεχθούν.
Ο Ντένες Κέμενι δημιούργησε μια τέλεια ομάδα και μέλος της, βασικό και αναντικατάστατο ήταν ο Μπένεντεκ.
Μάλιστα, με 384 συμμετοχές είναι ο παίκτης με τις περισσότερες εμφανίσεις στην ιστορία της ουγγρικής εθνικής ομάδας γουότερ πόλο.
Η Ουγγαρία του Μπένεντεκ (και φυσικά όλων των άλλων μεγάλων παικτών, του Κάσας, των αδερφών Βάργκα, των Κις, Φόντορ, Μάνταρας, Ζέσι, Μόλναρ, Μπίρος κ.ά) ήταν μια ομάδα που πραγματικά έκανε τα πάντα τέλεια μέσα στην πισίνα.
Ο τελικός στην Αθήνα με αντίπαλο τη Σερβία είναι συγκλονιστικός, από τους κορυφαίους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Σέρβοι ήταν μπροστά σε όλη τη διάρκεια του αγώνα αλλά οι Ούγγροι τους «έκλεψαν» στο τέλος το χρυσό και άφησαν χωρίς το πρώτο μετάλλιο μια άλλη μεγάλη φουρνιά υπεραθλητών στο γουότερ πόλο.
Οι Σέρβοι κατάφεραν και δικαιώθηκαν στην ιστορία, πολύ μετά, το 2016 αλλά πολλοί μεγάλοι αθλητές είχαν μείνει χωρίς χρυσό μετάλλιο εξαιτίας της σπουδαίας Ουγγαρίας.
Ο Μπένεντεκ για το ουγγρικό αλλά και το παγκόσμιο γουότερ πόλο δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος αθλητής.
Θα γινόταν και ο επόμενος μεγάλος προπονητής. Ήταν εκείνος που είχε ήδη πάρει το χρίσμα για να διαδεχθεί τον Dr Ντένες Κέμενι στον πάγκο της εθνικής.
Πρόλαβε να καθίσει από το 2013 έως και το 2016 και μάλιστα οδήγησε την Ουγγαρία στο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 2013. Ήταν το πρώτο χρυσό για τους Ούγγρους σε Παγκόσμιο μετά από 10 (!) χρόνια.
Η θεωρία του για το άθλημα ήταν πως θα μπορούσε να εξελίξει με βάση τους νεαρούς αθλητές, το στυλ που έπαιζε η Ουγγαρία του Κέμενι. Γρήγορη ανάπτυξη, fast break καταστάσεις, σουτ σε κάθε ευκαιρία, μπασίματα στις «τρύπες» της αντίπαλης άμυνας αλλά και πίεση όποτε ο αντίπαλος είχε την μπάλα. Ακόμα και στην περιφέρεια, δεν ήταν ανάγκη να περάσει η μπάλα στον φουνταριστό.
Το book του Μπένεντεκ είχε το γουότερ πόλο του 2020 και βάλε.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην UVSE που ήταν head coach το τελευταίο διάστημα και πριν τον καταβάλλει οριστικά η βαριά ασθένεια που αντιμετώπισε, είχε δώσει βάση ακόμα και σε πολίστες που ακόμα πήγαιναν σχολείο.
Η UVSE ήταν μια ομάδα που δημιουργήθηκε από την θρυλική Ουίπεστ την οποία ο Μπένεντεκ υπηρέτησε για χρόνια. Πριν πάει στην Ιταλία και αφήσει και εκεί το παικτικό του στίγμα στη μεγάλη Προ Ρέκο της Γένοβας.
Το παλμαρέ του Μπένεντεκ δεν ζαλίζει απλά. Προκαλεί θετική ναυτία.
Με την εθνική Ουγγαρίας: 3 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, 4 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (χρυσό το 2003), 7 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά (χρυσό το 1997), 4 μετάλλια σε World League ( 2 χρυσά), 4 μετάλλια σε FINA World Cup (χρυσό το 1995).
Με τους συλλόγους (1989-1996 Ουίπεστ, 1996-2001 Ρόμα, 2001-2004 Προ Ρέκο, 2004-2006 Χόνβεντ, 2007-2012 Προ Ρέκο): 5 Ευρωλίγκες, 1 LEN CUP, 5 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 6 πρωταθλήματα Ουγγαρίας, 3 Κύπελλα Ουγγαρίας, 1 ουγγρικό Σούπερ Καπ, 7 πρωταθλήματα Ιταλίας, 5 Κύπελλα Ιταλίας, 1 Αδριατική Λίγκα.
Ως προπονητής πρόλαβε και κατέκτησε 1 χρυσό σε Παγκόσμιο, 2 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά, 1 σε World League, 1 σε World Cup.
Ο Τίμπορ Μπένεντεκ, το θρυλικό «8», με το σπουδαίο αριστερό χέρι, που άφηνε την μπάλα σα βολίδα προς το αντίπαλο τέρμα, το θηρίο των 190 εκατοστών που κρατούσε τους αντιπάλους μακριά από το τέρμα δεν είναι πια εδώ…
Ας είναι ελαφρύ το χώμα…