ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Η UEFA αποφάσισε: Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε από την κατάργηση του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ;

Η κατάργηση του εκτός έδρας γκολ είναι μια εξέλιξη με στοιχεία επαναστατικότητας για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Η UEFA αποφάσισε: Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε από την κατάργηση του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ;

Η UEFA προχώρησε σε κατάργηση του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ. Σε καλό ή σε κακό θα βγει αυτό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;

Αν μιλάμε για μεγάλες αλλαγές, τότε έχουμε μπροστά μας μία από τις μεγαλύτερες αναφορικά με τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως και επαναστατικό αυτό που αποφάσισε η UEFA, ήτοι το να καταργήσει τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ. Έπειτα από 56 ολόκληρα χρόνια εφαρμογής. Δεν μας ήρθε, πάντως, απότομο. Εδώ και καιρό έβγαιναν προς τα έξω πληροφορίες για τις προθέσεις του κυβερνώντος οργάνου του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παρότι υπήρχαν διαφορετικές φωνές υπέρ της παράδοσης, η τάση ήταν ξεκάθαρα προς το καινούριο. Απλώς πλέον είναι και επίσημο. Τρόπος του λέγειν το «απλώς»…

Ξεπεράστηκε από την εποχή

Καθότι μπροστά μας, από τη σεζόν δηλαδή που έρχεται, θα έχουμε κάτι που θα ‘ναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ξέραμε. Δεν είναι ότι είμαστε οπαδοί του «έτσι τα μάθαμε, δεν πρέπει να τα πειράζουμε». Η εξέλιξη είναι απαραίτητη. Πέτρα που θέλει να κυλά ποτέ δεν χορταριάζει, καταπώς λένε. Όταν βγήκε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, το 1965, το ποδόσφαιρο ήταν εν πολλοίς ένα άλλο άθλημα. Εξυπηρετούσε τις ανάγκες του τότε εκείνη η απόφαση και για πολύ καιρό αποδείχτηκε η καλύτερη λύση που είχαμε για να ξεμπερδεύουμε από τα πολλά πολλά στις νοκ άουτ αναμετρήσεις.

Σήμερα, θεωρείται ότι ο κανονισμός έρχεται κόντρα στον αρχικό σκοπό του, καθώς κατά τα λόγια του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν «αποθαρρύνει τη γηπεδούχο ομάδα –ειδικά στο πρώτο ματς- να επιτεθεί, από φόβο μην τυχόν δεχτεί κάποιο γκολ που θα δώσει κρίσιμο πλεονέκτημα στον αντίπαλο. Επίσης, μπαίνει στο ζύγι και το ζήτημα της ανισότητας, αφού ειδικά σε περίπτωση παράτασης, αναγκάζει τη γηπεδούχο να σκοράρει δύο φορές όταν η φιλοξενούμενη βάλει ένα». Είναι δύο επιχειρήματα που σίγουρα έχουν βάση. Μπορούμε να το πάμε και αλλιώς. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε δει ομάδες να κλείνονται πίσω με μοναδική φιλοδοξία τους να προστατέψουν το «εκτός έδρας γκολ». Το θέαμα θυσία στο βωμό της σκοπιμότητας.

Οι μικροί, μικρότεροι

Υπάρχουν όμως και αρκετοί που δεν είναι καθόλου πεπεισμένοι σχετικά με το πού θα γύρει η πλάστιγγα «ζημιά–όφελος» στη συγκεκριμένη συνθήκη. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον οι παρατάσεις θα είναι περισσότερες. Το πόσο ακριβώς μένει να φανεί, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξησή τους. Και να λοιπόν που σε μια εποχή που οι φωνές για «εξόντωση» των ποδοσφαιριστών γίνονται όλο και πιο έντονες, έρχεται η UEFA να πάρει μια απόφαση που εν δυνάμει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη φορτωμένο πρόγραμμα.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει, έρχεται σε δεύτερη ανάγνωση. Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ ήταν ένα όπλο των μικρότερων ομάδων για να ονειρεύονται πιο δυνατά ότι μπορούν να κάνουν την έκπληξη και να αποκλείσουν κάποιον ισχυρότερο. Τώρα αυτό (το όπλο) τους αφαιρείται. Γίνεται έτσι λιγότερο πιθανό να προκύψουν εκπλήξεις. Κάτι μας λέει ότι δίχως την ιστορία αυτή με την European Super League, η απόφαση για κατάργηση μπορεί να μην έχει παρθεί. Από τώρα τουλάχιστον.

Μετά όμως από αυτή την τεράστια αναστάτωση, η UEFA κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τους μεγάλους, να εξαλείψει τις όποιες τάσεις απόσχισης μπορεί ακόμα να έχουν. Τους έδωσε περισσότερα χρήματα, τους διασφάλισε περισσότερες θέσεις στο Champions League, ε να μην έκανε και κάτι για να μειώσει τις πιθανότητες αναποδιάς στα νοκ άουτ; Το τι κερδίζουμε και τι χάνουμε από την κατάργηση του του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ θα φανεί ξεκάθαρα στην πορεία. Σε πρώτη φάση πάντως, η γεύση είναι γλυκόπικρη…


Διαβάστε επίσης:

Απόφαση «βόμβα» από την UEFA: Τέλος το εκτός έδρας γκολ!

Κορονοϊός – Μετάλλαξη: Αυτός είναι ο λόγος της μεγάλης ανησυχίας – Τι δείχνουν τα κρούσματα

Άγριες Μέλισσες: Η απίθανη ανάρτηση του Λεωνίδα Κακούρη με τις πρωταγωνίστριες της σειράς!

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η UEFA αποφάσισε: Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε από την κατάργηση του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.