ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Παναθηναϊκός ήταν OFF

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για τον…απενεργοποιημένο από την τακτική της Ρεάλ, Παναθηναϊκό που πρέπει να αντιδράσει στην Μαδρίτη ακριβώς όπως έκαναν στο ΟΑΚΑ οι αντίπαλοί του
Ο Παναθηναϊκός ήταν OFF

Δεν πέρασαν παρά 48 ώρες ώστε να καταλάβει αρκετός κόσμος ότι η Ρεάλ είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ, σφυρηλατημένη σε δύσκολες καταστάσεις που συνάντησε μέσα στην σεζόν με τους σοβαρούς τραυματισμούς και τις απουσίες και ταυτόχρονα ικανή μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει εντελώς λογική και σαν…χαμαιλέοντας να προσαρμόσει την σειρά στις δικές της αντοχές.

Ο Πάμπλο Λάσο, ελλείψει κανονικού πλέι μέικερ, κατέβασε τον ρυθμό, επεδίωξε να πάει στο πέντε εναντίον πέντε, απομόνωσε από την υπόλοιπη ομάδα (με τον Τέιλορ κατά κύριο λόγο) τον Καλάθη στον οποιο «ανέβασε» την άμυνα ψηλά, αλλά κυρίως προσάρμοσες μια ομάδα ενστίκτου σε κανονική και άριστη τακτική.

Οι Μαδριλένοι διάβασαν άριστα τις αλλαγές στην άμυνα του Παναθηναϊκού (τεράστιο το πρόβλημα όταν δεν ήταν στο παρκέ ο Θανάσης Αντετοκούνμπο) και ταυτόχρονα με την κυριαρχία τους στα ριμπάουντ δημιούργησαν άλλες προϋποθέσεις. Οι αριθμοί ήταν σοκαριστικοί τουλάχιστον ως το 30’: Η Ρεάλ είχε 31 ριμπάουντ ενώ ο Παναθηναϊκός 9. Είχε 13 επιθετικά ριμπάουντ, 5 περισσότερα από τα αμυντικά του Παναθηναϊκού. Είχε πάρει 19 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (τους 12 στην 3η περίοδο) ενώ ο Παναθηναϊκός 5!!!

Σ’ εκείνη την εφιαλτική για τον Παναθηναϊκό περίοδο η Ρεάλ σκόραρε 32 πόντους με 6/8 τρίποντα… Οι «πράσινοι» είχαν βγει off. Ηταν εκτός αγώνα παρότι διεκδικούσαν ακόμα την νίκη.

Θυμηθείτε μόνο ότι στον πρώτο αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε 24 πόντους από αιφνιδιασμό και μόλις 7 στον δεύτερο… Η Ρεάλ δεν πέτυχε ούτε μισό πόντο από αιφνιδιασμό, παράξενο για Ισπανική ομάδα, παράξενο για την συγκεκριμένη ομάδα αλλά φυσιολογικό για τον τρόπο με τον οποίο ήθελε να παίξει. Όταν ο Παναθηναϊκός με σερί 7-0 ισοφάρισε 68-68 στις αρχές της τελευταίας περιόδου, ανοίγοντας τον ρυθμό, ο Λάσο δεν δίστασε να «ξοδέψει» ένα τάιμ άουτ για να «παγώσει» την κατάσταση.

Με τον Καλάθη εκτός ρυθμού, με τον Γκιστ επίσης εκτός αγώνα, ο Παναθηναϊκός έμεινε στο ένστικτο του Killer του Τζέιμς, την μαχητικότητα του Πέιν (θετικότατος), την ενέργεια του Αντετοκούνμπο και τα σοβαρά διαστήματα του Ντένμον. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι οι «πράσινοι» έμειναν από ενέργεια ή ότι…χαλάρωσαν μετά το 95-67 της Τρίτης. Απλώς άλλαξε εντελώς η Ρεάλ την μορφή του αγώνα και φάνηκαν να αιφνιδιάζονται από την τακτική αυτή και να μην έχουν λύσεις και αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή ο γερο-Ρέγιες αναδεικνυόταν κλειδί της αναμέτρησης, ο Αγιόν έκανε άνω κάτω την ρακέτα του Παναθηναϊκού, ο Κάρολ εκτελούσε από την περιφέρεια, ο Τέιλορ ήταν σπουδαίος στην άμυνα επάνω στον Καλάθη, ο Τόμπκινς έδωσε λύσεις σε κρίσιμες στιγμές ενώ ο Ταβάρες ήταν καθοριστικός στο πρώτο μέρος… Κι όλα αυτά με Ντόντσιτς- Ράντολφ εκτός αγώνα κάτι που δείχνει τον χαρακτήρα της Ρεάλ που πόνταρε στην άμυνα έστω και με λίγο… παραπάνω ξύλο από το επιτρεπτό.

Το πρόβλημα όμως ήταν η εικόνα του Παναθηναϊκού που απενεργοποιήθηκε από την τακτική της Ρεάλ και πρέπει να διαχειριστεί καλά την κατάσταση ώστε να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ! Η Ρεάλ είναι μεγάλη ομάδα και αντέδρασε. Ο Παναθηναϊκός είναι επίσης μεγάλη ομάδα και πρέπει να αντιδράσει.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Παναθηναϊκός ήταν OFF», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College