ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ανάλυση: Υπάρχει μέλλον στο μπάσκετ στην Ελλάδα;

Ποια είναι τα συμπεράσματα από τα πρόσφατα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων και Νεανίδων και πόσο μας κάνουν αισιόδοξους; Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Το μπάσκετ στη χώρα μας δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς με τόσες επιτυχίες και σε τέτοια διάρκεια έχει κερδίσει τον τίτλο του «εθνικού σπορ»!
Το μπάσκετ στη χώρα μας δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς με τόσες επιτυχίες και σε τέτοια διάρκεια έχει κερδίσει τον τίτλο του «εθνικού σπορ»!
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το μπάσκετ στη χώρα μας δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς με τόσες επιτυχίες και σε τέτοια διάρκεια έχει κερδίσει τον τίτλο του «εθνικού σπορ»!

Και μπορεί αυτή την εποχή το μπάσκετ στην Ελλάδα να περνά μια κρίση αλλά σίγουρα υπάρχει η αισιοδοξία ότι υπάρχουν οι κατάλληλες αντιστάσεις που θα αλλάξουν τη μοίρα του. Και είναι αλήθεια ότι η νέα διοίκηση της ΕΟΚ ακόμα κι αν μετρά μόλις λίγους μήνες στην ηγεσία του μπάσκετ, έχει καταφέρει να δείξει σε όλους μια σωστή κατεύθυνση προς την ανάπτυξη του αθλήματος.

Άλλωστε θα θυμάστε οι περισσότεροι τις προτάσεις που είχε θέσει προς διαβούλευση όπου ο παραγωγικός κι αναπτυξιακός χαρακτήρας ήταν εμφανής κι έδειχνε σε όλους ότι αποτελεί μονόδρομο.

Διοργανώσεις όπως αυτή την Rising Stars αλλά και τα πρόγραμμα στα σχολεία προκειμένου το μπάσκετ ν’ αρχίσει να μπαίνει ξανά στη σκέψη των νέων, σίγουρα ωφελούν το αναπτυξιακό πλάνο και την παραγωγική διαδικασία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στο Πανελλήνιο Εφήβων μπάσκετ η Ακαδημία ΔΕΚΑ κατέκτησε τον τίτλο με αντίπαλο το Περιστέρι στον τελικό.

Τι είναι η Ακαδημία ΔΕΚΑ; Ένα πρότυπο πρόγραμμα στον Εύοσμο, το οποίο εμπνεύστηκε, δημιούργησε και υλοποιεί ο Νίκος Χατζηβρέττας. Απέναντι στο Περιστέρι, στον Προμηθέα (που επίσης έχει ένα πρότυπο πρόγραμμα και μαζί με την ΔΕΚΑ δουλεύουν πιο σωστά απ’ όλους) τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό (ήταν οι ισχυρότερες ομάδες του τουρνουά) η παρέα του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ κατέκτησε τον τίτλο.

https://youtu.be/Vjt0InL7EWA?t=1

Ποια είναι η διαφορά; Ότι η ΔΕΚΑ ανέβηκε κατηγορία και στο αντρικό (από την Γ’ Εθνική στη Β’) έχοντας ως βάση ακριβώς αυτά τα παιδιά. Που με την εμπειρία αγώνων από την Γ’ Εθνική απέναντι σε άντρες μεγαλύτερους σε ηλικία, είχαν πάρει αποφάσεις και είχαν εμπειρία.

Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν παιδιά σε όλες τις ομάδες που σίγουρα μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιόδοξοι. Αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα στις ομάδες τους και ξεκάθαρο πλάνο.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ονόματα αλλά θα το αποφύγω γιατί σίγουρα κάποιος γονιός θα παραπονεθεί. (Πικρό χιούμορ)

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει η «μαγιά» στο μπάσκετ προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι όμορφο για το μέλλον.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στον Άρη, αλλά το θέμα είναι άλλο.

Πραγματικά αρκετές από τις αθλήτριες έχουν συμμετοχή και ρόλο στην πρώτη ομάδα κι αυτό είναι το πρώτο  ενθαρρυντικό στοιχείο.

Στα κορίτσια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Και μου ανέλυσε το θέμα η Άννυ Κωνσταντινίδου, στην πρόσφατη παρουσία της στην εκπομπή στο EOK WebRadio σχετικά με το μέλλον:

«Είναι λίγα τα κορίτσια και πρέπει να τα φέρουμε στο μπάσκετ διότι προτιμούν το βόλεϊ»! Μια πολύ σκληρή αλήθεια την οποία όμως αντιμετωπίζουν με πλάνο οι άνθρωποι που ασχολούνται με το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα που κάνουν στα σχολεία είναι η αρχή, όχι για να τους δείξουν ποιο άθλημα είναι καλύτερο (αστεία πράγματα) αλλά για να τους δώσουν ακόμα μια επιλογή.

Δε θα μπορούσαμε βεβαίως παρά να επισημάνουμε την επιτυχία των διοργανώσεων από πλευράς οργάνωσης και events κάτι που δείχνει ότι χρειάζονται μεράκι και διάθεση. Που ευτυχώς υπάρχουν πλέον.

Exit mobile version