ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ανατριχιαστικές καταγγελίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή που θεωρούμαστε η «Βόρεια Κορέα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα βλέπουμε «εχθρούς» και «φαντάσματα». Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Η έκθεση της MFRR περί της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα πολύ απλά μας φανέρωσε για το πώς βλέπουν εμάς οι ξένοι!
Η έκθεση της MFRR περί της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα πολύ απλά μας φανέρωσε για το πώς βλέπουν εμάς οι ξένοι!
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Η έκθεση της MFRR περί της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα πολύ απλά μας φανέρωσε για το πώς βλέπουν εμάς οι ξένοι!

Και τα αποτελέσματα είναι ανατριχιαστικά και αποκρουστικά για την Ελλάδα. Που θα πρέπει να μας κάνουν να ντρεπόμαστε και κυρίως να συνειδητοποιούμε ότι απέχουμε πολύ από το να θεωρηθούμε πολιτισμένο και προοδευτικό Κράτος.

Ειδικά στις 12 συστάσεις (που θα παραθέσουμε παρακάτω) προκαλούνται έντονα ερωτηματικά στον κόσμο για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, για το πόσο «ασφαλείς» και έγκυρες είναι οι περισσότερες πληροφορίες που λαμβάνουμε.

Και τελικά ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Την ίδια στιγμή η αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά του Γιάννη Οικονόμου μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την ανάρτηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ της έρευνας του MFRR(μιας πανευρωπαϊκής οργάνωσης) για τα ΜΜΕ έκανε λόγο για «εχθρούς της πατρίδας». Τρικυμία εν κρανίω.

Ιδού το βασικό περιεχόμενο της δήλωσης: «Συνιστά τουλάχιστον ευτέλεια το να υιοθετεί και να χρησιμοποιεί ελληνικό κόμμα μια έκθεση η οποία προσβάλλει τόσο τον ελληνικό τύπο και τους λειτουργούς του όσο και τους θεσμούς της πολιτείας μας»

Δηλαδή όταν μια έκθεση δεν είναι ευνοϊκή για τη χώρα μας, τότε αμέσως θα κάνουμε λόγοι για εχθρούς της Ελλάδας. Παλιά ρητορική που δυστυχώς έχει τη βάση της μισο αιώνα πίσω (και καταλαβαίνετε ότι είναι ίδια με εκείνη του Παττακού).

Πρόκειται φυσικά για τον ίδιο άνθρωπο που έκανε λόγο για την καταλυτική παρουσία του πρωθυπουργού στην υπόθεση του πολέμου της Ουκρανίας, με το διεθνές του κύρος. Προφανώς τώρα αυτό το κύρος δεν έπιασε στην έκθεση για τα Media στην Ελλάδα.

Προσέξτε τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα αυτής.

«Η δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ αντιπροσωπεύει ένα σκοτεινό σημείο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και τράβηξε τη διεθνή προσοχή στα σημαντικά προβλήματα της χώρας ως προς την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις των αρχών, η πρόοδος της έρευνας φαίνεται αργή και στερείται βασικής διαφάνειας.

Αυτό  σε συνδυασμό με τη χρονοβόρα έρευνα για τις απειλές για την ζωή του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη  έχει δημιουργήσει έναν ανατριχιαστικό απόηχο και έχει οδηγήσει τη δημοσιογραφική κοινότητα σε δυσπιστία για την ικανότητα ή την προθυμία της κυβέρνησης να την προστατεύσει.

Η συστημική κρίση που επηρεάζει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να «χειραγωγήσει το μήνυμα» και να ελαχιστοποιήσει τις φωνές όσων την επικρίνουν ή διαφωνούν

Αυτό έχει συμβάλει σε μια πολιτικά πολωμένη και κατακερματισμένη αγορά των Μέσων Ενημέρωσης. Εφημερίδες και μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται ιδεολογικά στο πλευρό της αντιπολίτευσης ή τηρούν ουδέτερη στάση ξεχωρίζονται από την κυβέρνηση και αντιμετωπίζουν άνιση μεταχείριση που υπονομεύει τη δημοσιογραφική τους δραστηριότητα.

Αυτό επιδεινώθηκε περαιτέρω από την έλλειψη διαφάνειας στην Ελλάδα σχετικά με την κατανομή της κρατικής διαφήμισης και τη διανομή της με βάση καθιερωμένες κομματικές γραμμές.

Η δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής,  συμπεριλαμβανομένων των απωθήσεων και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της ΕΕ  γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι συνδέονται με την κατασταλτική μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και την απροθυμία να αποδεχθεί τον δημόσιο έλεγχο εμποδίζοντας έτσι την δημοσιογραφική έρευνα με μεθόδους όπως η αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση δημοσιογράφων, ο περιορισμός της πρόσβασής τους  η παρακολούθηση και η παρενόχληση.

Η δημοσιογραφική κάλυψη μια διαδήλωσης είναι ένας άλλος ιδιαίτερα προβληματικός τομέας της δημοσιογραφικής πρακτικής στην Ελλάδα.

Οι δημοσιογράφοι υφίστανται επιθετικότητα τόσο από την αστυνομία όσο και από διαδηλωτές.

Οι ερωτηθέντες έδωσαν παραδείγματα δημοσιογράφων που συνελήφθησαν, δέχθηκαν επίθεση και εμποδίστηκαν από το έργο τους από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι ερωτήθηκαν για αυτήν την αποστολή σημείωσαν ότι δεν συνηθίζουν να φορούν διακριτικά Τύπου για να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις με τους διαδηλωτές και να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης να διασφαλιστεί το να μπορούν οι δημοσιογράφοι να κάνουν το ρεπορτάζ τους με ασφάλεια στις διαδηλώσεις κάτι το οποίο μεταφράζεται σε έλλειψη επαρκούς προστασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Οι νομικές απειλές αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των ποινικών αγωγών και των Στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού καθώς και την απειλή της χρήσης τους,  οι οποίες στοχεύουν κυρίως δημοσιογράφους που ερευνούν την διαφθορά αλλά και ΜΜΕ τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση.

Οι περιορισμένοι πόροι των Ελλήνων δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης σημαίνουν ότι τέτοιες νομικές απειλές μπορούν να οδηγήσουν σε αυτολογοκρισία. Υπό το φως αυτών των σημαντικών ευρημάτων  το MFRR εξέδωσε μια σειρά συστάσεων προς τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Οι συστάσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και στην πρόληψη της περαιτέρω επιδείνωσης ενός ήδη ασφυκτικού περιβάλλοντος για τα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης

Μάλιστα αναφέρονται και κάποιες συστάσεις που έγιναν προς τις Ελληνικές Αρχές. Προσέξτε (και ανατριχιάστε):

1.Βεβαιωθείτε ότι οι δράστες και οι εγκέφαλοι πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ θα οδηγηθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη  βελτιώνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για αναλογικό δημόσιο έλεγχο της έρευνας

2.Βεβαιωθείτε ότι όλες οι επιθέσεις κατά των Μέσων Ενημέρωσης  συμπεριλαμβανομένων των φυσικών επιθέσεων, του εκφοβισμού και των απειλών διερευνώνται ικανοποιητικά και διώκονται όπως πρέπει.

3.Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στην κατανομή των κρατικών διαφημιστικών προϋπολογισμών και άλλων οικονομικών ενισχύσεων στα μέσα ενημέρωσης και διασφάλιση της διανομής τους με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με βάση κομματικές γραμμές

4.Να αντιμετωπίζετε τα μέσα ενημέρωσης ισότιμα ανεξάρτητα από τον πολιτικό τους προσανατολισμό και να εμπλέκετε εκπροσώπους της δημοσιογραφικής κοινότητας σε οποιεσδήποτε στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης κατευθυντήριων γραμμών αστυνόμευσης και σχετικών νομοθετικών προτάσεων

5.Στείλτε ένα σαφές πολιτικό μήνυμα το οποίο να υπογραμμίζει τη σημασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων και την ανάγκη αναγνώρισης του ρόλου της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας σε μια δημοκρατική κοινωνία και εργαστείτε ενεργά για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη δημοσιογραφία.

Σταματήστε την εχθρική ρητορική κατά των δημοσιογράφων και αποφύγετε την απαξίωση  την υποτίμηση και τη δαιμονοποίηση των εγχώριων και διεθνών ρεπορτάζ και μέσων ενημέρωσης είτε διαδικτυακά είτε έντυπα.

6.Εφαρμόστε την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση της προστασίας της ασφάλειας και της ενδυνάμωσης των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προστασία της δημοσιογραφίας και την ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων των Μέσων Ενημέρωσης.

7.Αντιμετωπίστε την έλλειψη λογοδοσίας για το προσωπικό της αστυνομίας που επιτίθεται ή παρενοχλεί δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης ή δεν τους προστατεύει από την παρενόχληση και τη βία από άλλους με την ενίσχυση των πειθαρχικών μηχανισμών μεταξύ άλλων μέτρων.

8.Καλλιεργήστε την ικανότητα των αρχών να καταλαβαίνουν τη λειτουργία και τη θέση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και παράλληλα τον ρόλο της αστυνομίας στη διασφάλιση αυτού του ζωτικής σημασίας καθήκοντος που οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης φέρουν εις πέρας

9.Βεβαιωθείτε ότι ασκούνται ποινικές διώξεις κατά δημοσιογράφων μόνο όπου δικαιολογούνται

10.Η απειλή ποινικής δίωξης με κατηγορίες όπως εμπορία ανθρώπων ή κατασκοπεία όταν πρόκειται για μια νόμιμη και στην πραγματικότητα τόσο αναγκαία ανεξάρτητη και κριτική δημοσιογραφική έρευνα για τη μετανάστευση είναι εντελώς απαράδεκτη

11.Τροποποιήστε τη διάταξη του ποινικού κώδικα για τις «ψευδείς ειδήσεις» (άρθρο έτσι ώστε να αφαιρεθούν οι υπερβολικά ευρείς ορισμοί που επιτρέπουν την καταχρηστική εφαρμογή του.

12.Μεταρρυθμίστε το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να αποτρέπεται η χρήση των SLAPPs (Στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού) από ιδιωτικούς φορείς και να παρέχετε υποστήριξη στους στόχους τέτοιων καταχρηστικών αγωγών

Exit mobile version