Οι Σέλτικς ισοφάρισαν σε 2-2 τη σειρά στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας με τους Χιτ και τα περίεργα συνεχίζονται.
Αυτή η σειρά ανάμεσα σε Σέλτικς και Χιτ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η ιστορία της έχει να κάνει με το ποια ομάδα μπορεί να ξεφύγει και να διατηρήσει τη διαφορά. Στο Game 1 οι Χιτ δημιούργησαν εντυπωσιακή διαφορά +25 στο τρίτο δωδεκάλεπτο (39-14) απέναντι στον αγώνα που τους ήταν αρκετή για τη νίκη.
Στο Game 2 οι Σέλτικς έφτιαξαν διαφορά 25 πόντων στο πρώτο ημίχρονο και ήταν καθοριστικός παράγοντας που τους οδήγησε στη νίκη και στο 1-1.
Το Μαϊάμι στο Game 3 απάντησε με ένα τρομερό πρώτο δωδεκάλεπτο όπου πέτυχε 39 πόντους και αποσπάστηκε κατά 21 από τους Σέλτικς. Κι έτσι θεμελιώθηκε η νίκη. Στο Game 4 όμως η Βοστώνη είχε εντυπωσιακή πρώτη περίοδο (29-11) και διαφορά 24 πόντων στο ημίχρονο (57-33) και τελικά έφτασε στο 2-2.
Απομένει να δούμε αν θα εξακολουθήσει αυτή η τάση με δεδομένες και τις πολύ μεγάλες ικανότητες που έχουν και οι δύο ομάδες στην άμυνα. Φαίνεται ότι ούτε οι Χιτ ούτε και οι Σέλτικς δεν κατάφεραν να πετύχουν να έχουν συνέπεια από αγώνα σε αγώνα και γι’ αυτό υπάρχουν οι διακυμάνσεις
Η μεγάλη επιστροφή των Σέλτικς ήταν ο Τέιτουμ
Στο Game 3 είχε μόλις 10 πόντους σε 40 λεπτά παρουσίας. Οι Χιτ έπαιξαν σπουδαία άμυνα επάνω του περιορίζοντάς τον στο 21,4% στα σουτ και μόλις 1/7 τρίποντα.
Η χαμηλή του παραγωγή ήταν η αιτία της ήττας των Σέλτικς παρά τους 40 πόντους του Τζέιλεν Μπράουν. Ήταν προφανές ότι ο Τέιτουμ θα προσπαθούσε να αποφύγει την απόδοση του Game 3.
Μόλις 2 λεπτά πριν το τέλος του πρώτου δωδεκαλέπτου ο Τέιτουμ είχε παραπάνω από 10 πόντους, όσους δηλαδή είχε πετύχει συνολικά στον προηγούμενο αγώνα. Δεν έβαλε απλώς τα «εύκολα σουτ» αλλά ήταν τρομερά επιθετικός απέναντι στην άμυνα του Μαϊάμι. Σε αρκετές περιπτώσεις επιτέθηκε προς το καλάθι και «έστριψε» το σώμα του ιδανικά ώστε να αποφύγει πιθανά μπλοκ από τον Αντεμπάγιο.
Ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζονταν οι Σέλτικς από τον Τέιτουμ μετά την απόδοσή του στο Game 3.
Παράλληλα, οι Χιτ είχαν πολλά προβλήματα επιθετικά απέναντι στην άμυνα των Σέλτικς. Άρχισαν με 0/14 σουτ και με 3’22’’ για το τέλος της πρώτης περιόδου, ένα τρίποντο από τον Ολαντίπο έβαλε τέλος στην «ξηρασία».
Μόνο που οι Σέλτικς είχαν ήδη πάει τη διαφορά στο +14. Οι Χιτ πέτυχαν μόλις ένα πόντο στα πρώτα οχτώ λεπτά της αναμέτρησης κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ τα τελευταία 25 χρόνια. Οι 11 πόντοι στην πρώτη περίοδο είναι το χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας. Ολοκλήρωσαν τη βραδιά με 33,3% και σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχαν πολύ κακό αγώνα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι σε έναν αγώνα που χρειάζονταν το σουτ, έλειπε ο τραυματίας Τάιλερ Χίρο (μπορεί να δημιουργεί δική του κατάσταση αλλά και για τους συμπαίκτες του για «εκτέλεση»).
Ο Ολαντίπο προσπάθησε να καλύψει αυτό το κενό καθώς είχε 23 πόντους αλλά όταν οι Αντεμπάνιο, Λάουρι και Μπάτλερ πετυχαίνουν συνολικά 18, το Μαϊάμι δεν έχει τύχη να νικήσει.
Σημειώστε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ για τους Χιτ. Από το 1971 καμία ομάδα δεν είχε πάρει μόλις 18 πόντους από τους παίκτες της πρώτης πεντάδας. Ο Τέιτουμ πέτυχε 13 παραπάνω απ’ όσους η αρχική πεντάδα του Μαϊάμι.