ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Δείτε το βασιλικό διάταγμα του Όθωνα για την 25η Μαρτίου

Το ντοκουμέντο από τον Τύπο της εποχής που αναφέρει τον εορτασμό εις το διηνεκές της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου
Δείτε το βασιλικό διάταγμα του Όθωνα για την 25η Μαρτίου

Το απόκομμα της εφημερίδας «ΑΘΗΝΑ» της 15ης Μαρτίου 1838 φέρνει στο φως το βασιλικό διάταγμα για την 25η Μαρτίου.

Τότε αποφάσισε ο βασιλιάς Όθωνας ότι η 25η Μαρτίου θα γιορτάζεται ως το διηνεκές για να υπενθυμίζει στους Έλληνες την Επανάσταση και την αναγέννηση της Ελλάδας.

Οι Έλληνες είχαν αποτινάξει τον Οθωμανικό ζυγό και τη σκλαβιά περίπου 400 ετών και χρειαζόταν μια Εθνική Εορτή για να υπενθυμίζει τους αγώνες αλλά και να τιμά τη μνήμη των ηρώων.

Από το 1823, στην Πελοπόννησο η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εθεωρείτο ως έναρξη της Επανάστασης.

Μάλιστα ο ίδιος ο Αλέξανδρος Υψηλάντης την είχε ορίσει ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η προσωρινή κυβέρνηση των επαναστατημένων Ελλήνων, που είχε έδρα την Κόρινθο, αποφάσισε τον εορτασμό της επετείου της Επαναστάσεως μαζί με το Πάσχα. Τότε είχε πέσει στις 2 Απριλίου με το παλαιό ημερολόγιο.

Κατά τον συγγραφέα Δ. Φωτιάδη και άλλους, ως εθνική γιορτή πριν το 1838 θεωρούνταν η 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ψηφίστηκε από την 1η Εθνοσυνέλευση της Πιάδας (Νεας Επιδαύρου) το 1ο Ελληνικό «Σύνταγμα»

Η ιστορικός Χρ. Κουλούρη που ερεύνησε τους εορτασμούς τύπου εθνικής εορτής από το 1834 και μετά, δεν περιλαμβάνει σ’ αυτές την 1η Ιανουαρίου αλλά έξι ημερομηνίες σχετιζόμενες με τη βασιλική οικογένεια. Κυριότερη εορτή πριν την καθιέρωση της 25ης Μαρτίου ήταν η 25η Ιανουαρίου, επέτειος της αποβίβασης του Όθωνα στο Ναύπλιο (1833).

Κατά ορισμένες απόψεις, ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης θεωρείται και η 24η Φεβρουαρίου, οπότε άρχισε η Επανάσταση Ελλήνων στη Βλαχία με την προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος το 1834 πρότεινε την καθιέρωση εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σε υπόμνημα το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου.

Το 1836 τιμήθηκε η 25η Μαρτίου σε συνδυασμό με τα Καλάβρυτα και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό με χάλκινο μετάλλιο που κόπηκε με την ευκαιρία του γάμου του βασιλιά Όθωνα και της Αμαλίας. Σ’ αυτό εικονίζεται η θρυλική σκηνή, με τον Γερμανό να κρατά υψωμένη σημαία και σταυρό και δύο ένοπλους αγωνιστές σε κίνηση ορκωμοσίας ή χαιρετισμού.

Ο εορτασμός «ες τ διηνεκς» της Επανάστασης την 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με το «Βασιλικό Διάταγμα 980 / 15(27)-3-1838 της Κυβέρνησης Όθωνος» και συγκεκριμένα του Γεώργιου Γλαράκη, γραμματέα της Επικρατείας (υπουργού) επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών. Ο Γλαράκης ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρωσικού κόμματος, των Ναπαίων, που εκείνη την περίοδο απολάμβανε την εύνοια του Όθωνα.

Δείτε το δημοσίευμα του Βασιλικού Διατάγματος στην εφημερίδα «ΑΘΗΝΑ» της εποχής εκείνης.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δείτε το βασιλικό διάταγμα του Όθωνα για την 25η Μαρτίου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College