ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

ΕΟΚ: Οι παρεμβάσεις για την αλλαγή του μπάσκετ

Οι αλλαγές στην προκήρυξη της ΕΟΚ σχετικά με τα Εθνικά Πρωταθλήματα φέρνουν στο προσκήνιο αρκετά ερωτήματα τα οποία θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Η ΕΟΚ αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να εντάξει εκτός των δύο ξένων στην Α2 κι από έναν κοινοτικό σε Β’ και Γ’ Εθνική Κατηγορία.
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Η ΕΟΚ αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να εντάξει εκτός των δύο ξένων στην Α2 κι από έναν κοινοτικό σε Β’ και Γ’ Εθνική Κατηγορία.

Φυσικά πρόκειται για καινοτομία της ΕΟΚ αφού μέχρι τώρα ούτε που είχε περάσει από το μυαλό μας ότι θα βλέπαμε «μη γηγενείς» στην Β’ και στην Γ’ Εθνική Κατηγορία. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον όμως αυτές οι υποθέσεις και πρέπει να τις αναλύσουμε.

Ας αρχίσουμε από την Α2 Κατηγορία όπου η ΕΟΚ επιτρέπει δύο ξένους παίκτες ανεξαρτήτως διαβατηρίου αλλά με κάποιους περιορισμούς:

Πρώτον, η συμμετοχή τους δε θα ξεπερνά ΣΥΝΟΛΙΚΑ τα 650 λεπτά ανά γύρο. Αν υπολογίσετε τους αγώνες τότε ουσιαστικά δε θα μπορούν (παρά ελάχιστα χρονικά διαστήματα) να παίζουν και οι δύο ταυτόχρονα στο παρκέ.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι η παρουσία δύο ξένων ανεβάζει την ποιότητα του πρωταθλήματος (για παράδειγμα στην Α2 Ιταλίας γίνεται ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ πρωτάθλημα) κι αυτό δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Παράλληλα (και ρωτήστε ομάδες ή προπονητές γι’ αυτό) βάζει ένα stop σε παράλογες οικονομικές απαιτήσεις Ελλήνων.

Η ΕΟΚ προσπάθησε να συνδυάσει το κομμάτι με το αναπτυξιακό: Είναι απαραίτητη η παρουσία στη δωδεκάδα τουλάχιστον δύο αθλητών 23 ετών ή νεότερων (γεννημένοι το 2000 ή αργότερα). Σε περίπτωση που μια ομάδα έχει έναν (1) ξένο, τότε δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην χρησιμοποίησή του ούτε υποχρέωση για παρουσία αθλητή κάτω των 23 ετών στη δωδεκάδα.

Οι ξένοι θα έχουν επίσης δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδας, δίχως χρονικό περιορισμό.

Επίσης κάθε ομάδα της Α2 μπορεί να κάνει μια αλλαγή ξένου στη διάρκεια του πρωταθλήματος και να αποκτήσει ένα ξένο από ομάδα της Basket League κι αντιστρόφως.

Σίγουρα έχουμε να κάνουμε με αναβάθμιση του πρωταθλήματος που ΜΠΟΡΕΙ να συνδυαστεί αναπτυξιακά. Η παρουσία των ξένων θα κάνει καλύτερο το πρωτάθλημα, θα δώσει μεγαλύτερο κίνητρο σε όλους τους παίκτες και ουσιαστικά θα περιορίσει τους «γυρολόγους» που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα.

Αν υπάρχει ένα ερώτημα όμως για τις αποφάσεις της ΕΟΚ αυτό έχει να κάνει με κοινοτικό στις ομάδες της Β’ και της Γ’ Εθνικής.

Στη Β’ και στη Γ’ Εθνική επιτρέπεται η συμμετοχή ενός κοινοτικού (ή με ειδικό καθεστώς, όπως μετανάστες ή προερχόμενου από εμπόλεμη ζώνη). Σε αυτή την περίπτωση, είναι υποχρεωτική η παρουσία ενός αθλητή κάτω των 21 ετών στη δωδεκάδα.

Είναι αλήθεια ότι αυτό παραξένεψε (και κομψά το λέμε) αρκετούς αλλά ουσιαστικά κι αν το καλοσκεφτείτε δεν εμποδίζει την ανάπτυξη και παράλληλα βάζει τέλος (όπως και στην Α2) σε παράλογες απαιτήσεις Ελλήνων.

Βεβαίως εδώ τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Πόσες ομάδες από την Β’ ή την Γ’ Εθνική Κατηγορία θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ξένο παίκτη (που δεν είναι μόνο το συμβόλαιό του αλλά και η διαμονή του);

Για να μιλήσουμε επί της ουσίας η ΕΟΚ δε μπορούσε να κάνει διαφορετικά

Ο νέος Αθλητικός νόμος που ισχύει από τον Ιούνιο του 2021 επιτρέπει στους συγκεκριμένους αλλοδαπούς αθλητές να εγγράφονται ελεύθερα στα Ερασιτεχνικά Σωματεία  της ΕΟΚ και να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα.

Η ΕΟΚ υπακούοντας στη κείμενη νομοθεσία αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζοντας, προστατεύοντας και επενδύοντας στους Έλληνες αθλητές με τη διάταξη του κώδικα μεταγραφών θέτει περιορισμό συμμετοχής ΜΟΝΟ 1 αλλοδαπού αθλητή αυτής της κατηγορίας και παράλληλα θέτει υψηλό παράβολο 2.000 ευρώ, ως επιπλέον αντικίνητρο στην απόκτηση αλλοδαπού αθλητή/τριας που εμπίπτει στη διάταξη του νόμου, το οποίο θα κατατίθεται απευθείας στο λογαριασμό «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Κι εδώ μπαίνει ένα ερώτημα για το πώς θα συνδυαστεί αναπτυξιακά αλλά και κατά πόσο θα συμβάλλει στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα κίνηση της ΕΟΚ που θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει.

Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος. Ίσα- ίσα που θεωρώ ότι ΠΟΤΕ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν είχαμε δει αναπτυξιακό πλάνο σε αυτές τις κατηγορίες ενώ τώρα υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό συνδυαστικά με την ποιοτική βελτίωση.

Οι θυγατρικές ομάδες με παίκτες κάτω των 23 ετών

Η ΕΟΚ προχώρησε επιτέλους σε κάτι που έπρεπε να έχει γίνει χρόνια, τη δημιουργία θυγατρικών ομάδων που υπάρχει στην Ισπανία εδώ και πολλά χρόνια. Και σίγουρα βοηθά στην ανάπτυξη.

Οι ομάδες της Basket League θα μπορούν να έχουν θυγατρική με παίκτες κάτω των 23 ετών, με δικαίωμα συμμετοχής ως την Α2 Κατηγορία. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι ομάδες των Εθνικών Κατηγοριών αρκεί η θυγατρική τους να βρίσκεται το πολύ μια κατηγορία κάτω απ’ αυτές.

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που μπορεί να δώσει λύσεις στο να αγωνίζονται (επιτέλους) οι νέοι Έλληνες παίκτες και όχι να «γεμίζουν» την 12άδα ή να βοηθούν στην προπόνηση. Και παράλληλα ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ τις Εθνικές Κατηγορίες.

Επιτέλους τέλος στην ασυδοσία του «παιδομαζώματος»

Πάντως είναι πολύ θετικό αυτό στο οποίο προχώρησε η ΕΟΚ κι αφορά ανήλικους αθλητές καθώς βάζει τέλος στην ασυδοσία που υπήρχε ως τώρα. Κάθε «ισχυρή» ομάδα μπορούσε κι έπαιρνε πλήθος νεαρών καλών παικτών από άλλα σωματεία χωρίς κανένα έλεγχο. Αυτό φυσικά ούτε την ανάπτυξη εξυπηρετούσε παρά μόνο τα σωματεία που ήθελαν να κάνουν πρωταθλητισμό στις μικρές ηλικίες. Και παράλληλα, το σωματείο που είχε δουλέψει επάνω στους νεαρούς παίκτες, τους έχανε από τον «ισχυρό» χωρίς να έχει κέρδος.

Πλέον το κάθε σωματείο μπορεί να κάνει συνολικά μέχρι τρεις μεταγραφές χωρίς τη συγκατάθεση της ομάδας στην οποία ανήκει ο ανήλικος αθλητής. Και μόνο μία απ’ αυτές να αφορά ηλικία 16-18 ετών.

Οπότε ούτε στερείται το δικαίωμα σε αθλητή που θέλει να αποχωρήσει αλλά και ούτε έχει το ελεύθερο κάθε ομάδα να λειτουργεί σε καθεστώς ασυδοσίας και να «αρπάζει» παίκτες.

Περιορίζονται, ευτυχώς, οι ομάδες στις Εθνικές Κατηγορίες

Και βέβαια το πολύ σημαντικό στοιχείο που έδωσε η ΕΟΚ έχει να κάνει με τον περιορισμό των ομάδων ανά κατηγορία σε βάθος τριετίας. Επιτέλους, θα αποκτήσουν κανονική μορφή οι Κατηγορίες, που είχαν «ξεχειλώσει» με την ακατανόητη προ διετίας απόφαση όπου όλοι ανέβηκαν και κανείς δεν έπεσε (λόγω covid).

Στην Α2 Κατηγορία προβλέπονται 14 ομάδες τις σεζόν 2023-2024 και 2024-2025

Στη Β’ Εθνική θα πάμε σε 38 ομάδες σε τρεις ομίλους τη σεζόν 2023-2024 και σε 28 ομάδες σε δύο ομίλους την περίοδο 2024-2025. Φέτος (όπως και πέρυσι) έχουμε τέσσερις ομίλους.

Στη Γ’ Εθνική θα πάμε σε 61 ομάδες σε πέντε ομίλους την περίοδο 2023-2024 και σε 56 ομάδες και τέσσερις ομίλους την επόμενη. Φέτος έχουμε έξι ομίλους (όσους και πέρυσι)

Στην Α1 Γυναικών προβλέπονται δύο ομάδες τη σεζόν 2023-2024 και την επόμενη

Στην Α2 Γυναικών προβλέπονται 28 ομάδες σε δύο ομίλους τη σεζόν 2023-2024 και 24 ομάδες σε δύο ομίλους την περίοδο 2024-2025.

Πρόκειται για συμμάζεμα που έπρεπε να γίνει αφού επικρατούσε (κι επικρατεί) ένα χάος στις Εθνικές Κατηγορίες.

Ακόμα μια πολύ σημαντική παρέμβαση της ΕΟΚ έχει να κάνει με την live streaming μετάδοση όλων των αγώνων των Εθνικών Κατηγοριών!

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την Πέμπτη (23/6) καθώς το ΔΣ της ΕΟΚ ζήτησε να υπάρξουν κάμερες σε όλα τα κλειστά γήπεδα ώστε να μεταδίδονται οι αγώνες μέσω YouTube.

Φυσικά αν το προχωρήσουμε λίγο και διαπιστώσουμε, εκτός της προβολής και το γεγονός ότι μπορεί κάθε σωματείο να εκμεταλλευτεί διαφημιστικά αυτό το προνόμιο τότε μπορούμε να βρούμε ακόμα περισσότερα οφέλη.

Το συμπέρασμα που καταλήγουμε είναι το εξής:

Η ΕΟΚ κινείται προς τον εκσυγχρονισμό και με καινοτόμες ιδέες κάνει μια πρώτη (αλλά σημαντική) προσπάθεια, με τομές ώστε να αλλάξει την κατάσταση. Συνδυάζει τη βελτίωση του προϊόντος με το αναπτυξιακό κομμάτι, με αποφάσεις και όχι στα λόγια.

Μπορεί σε πρώτη φάση να ακούγονται λίγο «παράξενα» όλα αυτά, αλλά μετά από αλλαγές σε κατάσταση δεκαετιών είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν ενστάσεις κι αμφιβολίες.

Με μια θετική ματιά, θα γίνει αντιληπτή η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να συμμαζευτεί η κατάσταση.

Η Η Η Ε

 

Exit mobile version