Καμμιά φορά οι αναλύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από μια απλοϊκή προσέγγιση. Η Εθνική ομάδα οδεύει προς το Παγκόσμιο με πολύ κόσμο στο πλευρό της, όπως βλέπετε και στο ΟΑΚΑ ή είδατε στην Κρήτη. Με πολλά όνειρα. Με πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Οπως όλοι. Υπάρχει, όμως, μια σταθερά που επιβάλλει στους διεθνείς να πάνε στην Κίνα… αγριεμένοι!
Νομίζω ότι στις δύο πρώτες μέρες του τουρνουά Ακρόπολις το καταλάβατε όλοι. Η Εθνική ομάδα δεν έχει το στοιχείο του… αιφνιδιασμού μαζί της. Οχι του γνωστού fast break στο οποίο πετάει μέσα στο γήπεδο, αλλά του αντιπάλου. Ολοι είναι υποψιασμένοι. Και διαβασμένοι… Και με επιπλέον κίνητρο να νικήσουν την ομάδα του MVP του ΝΒΑ που έρχεται απειλητικά.
Μα όλοι μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Οτι οι διεθνείς μας θα πρέπει να πάνε στην Κίνα με το ένστικτο του θηρευτή. Με το μάτι να… πετάει φωτιές. Διότι είναι το… θηρίο που όλοι θα έχουν τεράστιο κίνητρο να παγιδεύσουν. Να το εξημερώσουν… Και τελικά να το υποτάξουν.
Αυτός είναι ο χαρακτήρας που πρέπει να χτίσει η Εθνική ομάδα. Κι εκεί είναι το πρώτο… ερωτηματικό που έχω: Μήπως θα ήταν καλύτερο να δώσουν περισσότερα φιλικά μακριά από την χώρα μας; Σε αντίπαλα γήπεδα, με περισσότερο… εχθρική διαιτησία; Να πεισμώσουν παραπάνω απ’ ότι τώρα. Στην δόξα της διάκρισης να προστεθεί και μια… καλώς εννοούμενη τρέλα;
Αυτές είναι οι απορίες μου αλλά έχω εμπιστοσύνη και στην ποιότητα των παικτών (που έχουν επίπεδο κι εμπειρία) αλλά και στου τεχνικού τιμ.
Εθνική ομάδα και ψηλά σχήματα
Κατά τα άλλα στον αγώνα με την Τουρκία είδαμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Κυρίως τα ψηλά σχήματα του Θανάση Σκουρτόπουλου, 8 διαφορετικά στο σύνολο, μας κέντρισαν την προσοχή. Από την αρχική πεντάδα με Καλάθη- Παπαπέτρου- Παπανικολάου- Πρίντεζη και Γιάννη (με τον MVP του ΝΒΑ να παίζει στο 5) που ήταν και ιδιαίτερα παραγωγική.
Είδαμε επίσης πεντάδα με τους Καλάθη- Παπανικολάου- Θανάση- Πρίντεζη και Παπαγιάννη ενώ έπαιξαν μαζί τα αδέρφια Αντετοκούνμπο σε ψηλά σχήματα: Καλάθης- Παπανικολάου- Θανάσης- Πρίντεζης και Γιάννης το ένα σχήμα, Καλάθης- Παπανικολάου- Βασιλόπουλος- Θανάσης και Γιάννης το άλλο, Καλάθης- Παπαπέτρου- Βασιλόπουλος- Θανάσης και Γιάννης το τρίτο και Κόνιαρης- Παπανικολάου- Βασιλόπουλος- Θανάσης και Γιάννης το τέταρτο σχήμα.
Σε ένα άλλο σχήμα ο Γιάννης ήταν στην ίδια πεντάδα με Καλάθη- Παπαπέτρου- Πρίντεζη και Μήτογλου ενώ οι ψηλές πεντάδες «κλείνουν» με Κόνιαρη- Παπανικολάου- Βασιλόπουλο- Μήτογλου και Παπαγιάννη.
Τα… ναι και τα όχι
Επίσης είδαμε πάλι καλή δημιουργία (25 ασίστ) και μάλιστα όχι από έναν. Είδαμε υπεροχή στα ριμπάουντ. Είδαμε ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΟΜΑΔΑ όταν έβρισκε τη δυνατότητα να τρέξει (και να χαθεί από τα μάτια των αντιπάλων). Είδαμε τα παιδιά που ήρθαν από τον πάγκο να είναι έτοιμα.
Υπήρχαν όμως (δικαίως) και αρκετά ερωτηματικά. Πάλι η επίθεση στο 5 εναντίον 5. Πολλές φορές η ομάδα βγήκε εκτός ρυθμού, μάλλον χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Δεν υπήρξε καλή αντίδραση απέναντι στην πίεση των Τούρκων. Και φυσικά τα 14 λάθη που έγιναν 11 κλεψίματα από τους αντιπάλους. Πολύ δε περισσότερο ότι δεν υπήρξε πίεση από την δική μας άμυνα (όπως μαρτυρούν και τα μόλις 6 λάθη των Τούρκων).
Η συνέχεια
Περιμένουμε βέβαια να δούμε τι θα γίνει με τον Σλούκα, του οποίου το παιχνίδι είναι σημαντικό για την Εθνική. Οπως βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την Κυριακή (18/8) ο αγώνας με την Σερβία είναι το απόλυτο τεστ. Πιο… απόλυτο δεν γίνεται, πριν την αναχώρηση για την Κίνα (την Τετάρτη 21/8)!
Εκεί θα δούμε πολλά. Κυρίως που βρισκόμαστε, απέναντι σε μια ομάδα που… τρομάζει με το ρόστερ της.
Για να δούμε!
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram