ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Εβίνα Μάλτση : Γκάλης και Γιαννάκης μαζί!

Η Εβίνα Μάλτση αποχαιρέτησε την μεγάλη της αγάπη, την Εθνική ομάδα και το Sportime εξηγεί τους λόγους που θα είναι πάντα στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ
Εβίνα Μάλτση : Γκάλης και Γιαννάκης μαζί!

Μέτρησε 214 αγώνες και 3.215 πόντους συνολικά με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Αποφάσισε να πει το… αντίο στη μεγάλη της αγάπη. Τεράστιοι αριθμοί που όμως δεν μπορούν να εκφράσουν στον απόλυτο βαθμό την προσφορά που έχει η Εβίνα Μάλτση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα όπως και την επίδρασή της στον χώρο του μπάσκετ.

Ηταν η Αννυ Κωνσταντινίδου ο πρώτος.. θηλυκός Γκάλης. Οι παλαιότεροι θυμούνται την απίστευτη «ζογκλέρ» στον Σπόρτιγκ. Η Εβίνα Μάλτση, που κατέχει τα ρεκόρ συμμετοχών και πόντων στην ιστορία της Εθνικής, το… εξέλιξε το θέμα. Κι έφτασε σε επίπεδα που καμία άλλη Ελληνίδα αθλήτρια του μπάσκετ δεν «έπιασε».

Ας μην το περιορίσουμε όμως στο μπάσκετ γυναικών. Η Εβίνα Μάλτση είναι το ίδιο το μπάσκετ και το όνομά της θα περάσει στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας. Δίπλα σε θρύλους, σε μύθους. Σ’ εκείνους που άνοιξαν το δρόμο για να γίνει το μπάσκετ, το εθνικό μας σπορ.

Η Εβίνα Μάλτση και οι αναμνήσεις της… Ατλάντα!

Την λένε «θηλυκό Γκάλη». Θα μας επιτρέψετε να μη συμφωνήσουμε με αυτό και να πούμε ότι η Μάλτση είναι… θηλυκός Γκάλης και Γιαννάκης μαζί. Είναι «Γκάλης» για όλα αυτά που έχουν γραφτεί στα παρκέ, τις επιδόσεις, τις επιτυχίες, την προσωπικότητα. Το έχει παραδεχτεί, άλλωστε και η ίδια ότι ο Νίκος Γκάλης είναι η αιτία που άρχισε να παίζει μπάσκετ.

Αλλά είναι και «Γιαννάκης» ακριβώς επειδή ταυτίστηκε- όπως και ο «Δράκος»- με την Εθνική ομάδα. Αλλωστε η αποχαιρετιστήρια επιστολή της θύμισε πολύ την ομιλία του Παναγιώτη Γιαννάκη προς τους συμπαίκτες του, μετά τον τελευταίο (του) αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.

«Να την αγαπάτε και να την προστατεύετε αυτήν την ΟΜΑΔΑ, είναι η περηφάνια μας και η εθνική μας κληρονομιά» έγραψε στον επίλογό της η Μάλτση μετά από περίπου 450 λέξεις γεμάτες έντονα συναισθήματα. Και πως έκλεισε; «Σαν πιστός «στρατιώτης» θα είμαι πάντα στην διάθεση της Εθνικής Ομάδας και στις νέες γενιές που ακολουθούν».

Τεράστια καριέρα αλλά πάνω απ’ όλους η Εθνική

Η Εβίνα Μάλτση γύρισε πολλές ομάδες. Επαιξε σε υψηλό επίπεδο, έφτασε ακόμα και στο WNBA, η δεύτερη Ελληνίδα μετά την Αναστασία Κωστάκη.

Κατέκτησε τίτλους και ατομικές διακρίσεις. Όμως η Εθνική ομάδα ήταν η ζωή της. Η υπερηφάνεια της. Ο έρωτας και η λατρεία της. Δεν το έκρυψε ποτέ και μάλιστα όταν η Εθνική ομάδα μπήκε στον «χορό» των μεταλλίων στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας, το 2017, τόλμησε να πει on camera το εξής εντυπωσιακό: «Αν, κούφια να είναι η ώρα, τύχαινε να αφήσω την τελευταία μου πνοή, θα ήθελα να είναι μέσα στο γήπεδο, με αυτή την εμφάνιση, με αυτό το εθνόσημο»!

Ξέρετε πόσα χρόνια έπαιξε στην Εθνική ομάδα; Από τον Απρίλιο του 1998, συνολικά 21 χρόνια!!! Μιλάμε για σχέση ζωής, όχι αστεία!

Η Εβίνα Μάλτση στην κορυφή

Τι έχει κάνει με την Εθνική ομάδα; Εδώ είμαστε για να τα διαβάσετε.

Το 2009 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης, κάτι πολύ σπάνιο, αν αναλογιστεί κανείς πως η Εθνική Γυναικών τερμάτισε στην πέμπτη θέση, ενώ ήταν ακόμη πρώτη σκόρερ και πρώτη στα κλεψίματα! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα ήταν δεύτερη σκόρερ της διοργάνωσης με 20.9 πόντους ανά αγώνα και πέμπτη ριμπάουντερ με 8 μ.ο. και στο Παγκόσμιο του 2010, τρίτη σκόρερ. Έχει πάρει μέρος στα Ευρωμπάσκετ 2005, 2007, 2009, 2011, 2017 και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα 2010 και 2018. Ήταν στην καλύτερη πεντάδα στα Ευρωμπάσκετ του 2009 και του 2017.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εβίνα Μάλτση : Γκάλης και Γιαννάκης μαζί!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College