ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Γουόριορς- Σέλτικς: Τρία ερωτήματα που θέλουν απάντηση

Λίγο πριν την έναρξη των τελικών του NBA σας προσφέρουμε ακόμα περισσότερα στοιχεία για να τα έχετε έτοιμα μπροστά σας. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Γουόριορς- Σέλτικς: Τρία ερωτήματα που θέλουν απάντηση

Οι Γουόριορς και οι Σέλτικς ετοιμάζονται για να διεκδικήσουν τον τίτλο στο NBA και φυσικά οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν

Εμείς πάντως στην πρόβλεψή μας δώσαμε Γουόριορς για πρωταθλητές χωρίς βέβαια να διεκδικούμε το αλάθητο. Ρίξαμε μια ματιά στα «κλειδιά» της σειράς και βγάλαμε το συμπέρασμά μας.

Θα προχωρήσουμε σε ακόμα βαθύτερη ανάλυση και με άλλα σημαντικά στοιχεία που ομολογουμένως βοηθούν στην παρακολούθηση της σειράς.

Πρώτο ερώτημα.

Θα αναδειχθεί τελικά στην κορυφή ο Στεφ Κάρι; Όχι από ομαδικής πλευράς, άλλωστε έχει τρεις τίτλους αλλά το ερώτημα αφορά στο αν θα καταφέρει να πάρει τον τίτλο του MVP των τελικών.

Στις προηγούμενες πέντε παρουσίες των Γουόριορς σε τελικούς ο Κάρι δεν ήταν ποτέ ο καλύτερος παίκτης μέσα στο γήπεδο και κάποιες φορές δεν έφτανε καν τα στάνταρντ του.

Επίσης ήταν μεγάλος και ο ανταγωνισμός (πχ ΛεΜπρόν Τζέιμς ή Κέβιν Ντουράντ) αλλά φέτος ο Κάρι είναι ήδη MVP στο All Star Game αλλά και στους τελικούς της δυτικής περιφέρειας οπότε το βραβείο φαίνεται πολύ κοντά.

Πάμε σε ακόμα ένα ερώτημα: Ο Ντρέιμοντ Γκριν θα είναι έτοιμος για άμυνα επάνω στον Τζέισον Τέιτουμ; Η λογική λέει ότι ένας πρώην κορυφαίος αμυντικός στο NBA (το 2017) θα είναι πάντα έτοιμος για αυτή την αποστολή αλλά κόντρα στους Μάβερικς τη φρούρηση του Ντόντσιτς δεν την ανέλαβε για πολύ.

Αντίθετα αυτή την αποστολή την είχε πάρει ο Γουίγκινς και τα κατάφερε αξιοπρεπώς οπότε λογικά θα τον δούμε επάνω στον Τέιτουμ. Βέβαια αν ο σταρ των Σέλτικς φέρει σε δύσκολη θέση τον Γουίγκινς τότε ο Γκριν θα πρέπει να ετοιμάζεται.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Σέλτικς έχουν μέγεθος ως ομάδα. Ο Αλ Χόρφορντ είναι αναγεννημένος ενώ ο υγιής Ρόμπερτ Γουίλιαμς είναι εξαιρετικός στο να προστατεύει το καλάθι και να παίζει άμυνα.

Ο Γκραντ Γουίλιαμς παίζει πολύ καλά ενώ υπάρχει και ο Ντάνιελ Τάις. Οι Σέλτικς μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την αναντιστοιχία και να αναγκάσουν τους Γουόριορς να προσαρμοστούν. Αν όχι εντελώς τουλάχιστον να αλλάξουν την προσέγγισή τους στο small ball.

Υπάρχουν όμως και κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία ανάμεσα σε Γουόριορς και Σέλτικς

Για παράδειγμα: Στους 16 αγώνες τους στα πλέι οφ οι Γουόριορς έχουν -7 πόντους διαφορά στα πρώτα τρία δωδεκάλεπτα. Όμως η άνοδος στο τέταρτο και τελευταίο είναι εντυπωσιακή αφού φτάνει συνολικά στο +94 (ναι είναι αλήθεια).

Επίσης οι Γουόριορς είναι με ρεκόρ 4-3 στα πλέι οφ και 7-19 στην Regular Season όταν είναι πίσω στο σκορ στην 3η περίοδο.

Επίσης είναι στο 8-0 κάθε φορά που προηγούνται στο σκορ μετά το τρίτο δωδεκάλεπτο. Στους 16 αγώνες των πλέι οφ φτιάχνουν διαφορά 25,4 πόντων ανά 100 κατοχές στην τέταρτη περίοδο, απέναντι στους αντιπάλους τους.

Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με την πρώτη να είναι πάλι δική τους από το 2018 (είχαν +30 πόντους ανά 100 κατοχές στο τέταρτο δωδεκάλεπτο).

Η κυριαρχία τους σε αυτό το διάστημα είναι η επίθεση αφού σκοράρουν 133,9 πόντους ανά 100 κατοχές στα 192 αγωνιστικά λεπτά.

Και μπορεί ο Στεφ Κάρι να έχει παίξει μόνο στα μισά από τα λεπτά της τελευταίας περιόδου αλλά σουτάρει με 53% εκ των οποίων 44% στα τρίποντα.

Οι Σέλτικς είναι εντυπωσιακοί στο δεύτερο δωδεκάλεπτο όπου φτιάχνουν διαφορά +17,2 πόντους ανά 100 κατοχές απέναντι στους αντιπάλους τους. Επίσης στην τελευταία περίοδο έχουν ένα πολύ καλό +8,4 αντίστοιχα στην τελευταία περίοδο.

Είναι στο 10-1 στα πλέι οφ κάθε φορά που προηγούνται μετά το τέλος της 3ης περιόδου και 2-5 όταν ακολουθούν στο σκορ στο ίδιο διάστημα

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γουόριορς- Σέλτικς: Τρία ερωτήματα που θέλουν απάντηση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College