ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

H ψευδαίσθηση και η πραγματικότητα

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για την σκληρή αλήθεια του περιορισμένου rotation, των ατομικών ενεργειών και του προβλέψιμου τρόπου παιχνιδιού του Ολυμπιακού που δεν καλύπτονται από την προσωπικότητα του Βασίλη Σπανούλη
H ψευδαίσθηση και η πραγματικότητα

Ομολογουμένως το να βάζει μεγάλα σουτ στο τέλος ο Βασίλης Σπανούλης είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει και δεν συνιστούν είδηση για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, με την τεράστια προσωπικότητα, αξία και αναγνώριση. Το θέμα, όμως είναι το εξής: Τι έκανε ο Ολυμπιακός μέχρι να φτάσουμε στα μεγάλα σουτ του Σπανούλη και γιατί να είναι αυτά ο… κανόνας στο παιχνίδι;

Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να έχει φύγει νικητής από το Τελ Αβίβ έστω και σε μια άθλια αγωνιστική βραδιά. Όχι ότι ήταν καλύτερη η Μακάμπι βέβαια. Διότι για κάθε 5/26 τρίποντα του Ολυμπιακού, υπάρχουν και τα 3/19 της Μακάμπι. Ποια είναι η αλήθεια, όμως;

Ότι η Μακάμπι προσαρμόστηκε καλύτερα στις απαιτήσεις και στον ρυθμό του αγώνα. Μετά τα 1/12 τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου, «χτύπησε» κοντά στο καλάθι. Στο δεύτερο μέρος πήρε τους 28 από τους 39 πόντους της μέσα από το «ζωγραφιστό», επιχείρησε μόλις 7 τρίποντα (ευστόχησε στα 2), έκανε μόλις 3 λάθη…

Ο Ολυμπιακός πέρα από τον Ουίλιαμς- Γκος που διάβασε την άμυνα της Μακάμπι κι εκμεταλλεύτηκε τα miss match (βέβαια στο τέλος «χάθηκε») και την ΜΟΝΑΞΙΑ του Νίκολα Μιλουτίνοφ (που προέρχεται κι από τραυματισμό) στην ρακέτα, είχε να αντιπαρατάξει το ξέσπασμα του Σπανούλη στο τελευταίο πεντάλεπτο όταν πέτυχε τους 12 από τους 16 πόντους του.

Η σκληρή πραγματικότητα όμως αναφέρει τα 5/26 σουτ τριών πόντων του Ολυμπιακού, τις 7 ασίστ (απαράδεκτο νούμερο) και την ανισορροπία στον χρόνο συμμετοχής. Υπάρχουν παίκτες που είναι σαν να μην… συμμετέχουν στο rotation, είτε από απόφαση του Μπλατ (π.χ Μάντζαρης ή Βεζένκοφ) είτε επειδή καταφέρουν να είναι αόρατοι (Τίμα- Τουπάν). Το γεγονός ότι στο τρίλεπτο- τετράλεπτο που παίζει ο Μπόγρης κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία του από το επτάλεπτο- δεκάλεπτο του Τουπάν και (κυρίως) του Τίμα, λέει πολλά.

Όταν, δε, είναι κακός και ο ΛεΝτέι τότε οι επιλογές περιορίζονται περισσότερο. Εδώ ο Κώστας Παπανικολάου, μετά από απουσία ημερών έφτασε με μια προπόνηση κανονική να παίξει 27 λεπτά… Κι αυτό λέει πολλά.

Προσωπικά, ακόμα και στο νικητήριο σερί του Ολυμπιακού εξέφραζα απορία για το που θα καταφέρουν να φτάσουν οι Πειραιώτες με τόσο μικρό rotation και με ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΚΕΝΑ στην περιφέρεια αλλά και στην θέση «5», πίσω από τον Μιλουτίνοφ. Στην περιφέρεια οι «ερυθρόλευκοι» πρόσθεσαν τον Ουέμπερ, που χαρίζει καλή άμυνα, κουβάλημα μπάλας, ενέργεια, πίεση, δημιουργία και λιγότερο σε σκορ, όπως αναφέρει το scouting report. Στο «5» πίσω από τον Μιλουτίνοφ το κενό παραμένει.

Οσο για τα βαθμολογικά; Είναι γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει απομακρυνθεί από την πεντάδα και κυρίως ότι θα πρέπει πλέον να αρχίσει να κοιτάζει και προς τα πίσω.

Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται να το πούμε. Κι ακολουθεί πολύ δύσκολο πρόγραμμα μετά την διακοπή, με την Εφές εκτός και την ΤΣΣΚΑ εντός ενώ ο Ολυμπιακός μετρά τρεις σερί ήττες και τέσσερις στους τελευταίους πέντε αγώνες.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «H ψευδαίσθηση και η πραγματικότητα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College