Θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει αποφύγει την αγωνία και να μην παίζει τελικό το βράδυ της Δευτέρας (14/11-21:30) στην Μονς κόντρα στο Βέλγιο; Ναι, θα μπορούσε.
Φανταστείτε για παράδειγμα να είχε η Ελλάδα με τη σύνθεση του Αυγούστου το εξής πρόγραμμα: Την Σερβία στο ΟΑΚΑ και το Βέλγιο στην Μονς με το κανονικό ρόστερ και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μέσα. Αυτό θα είχε συμβεί αν οι Βέλγοι δεν είχαν νικήσει τους Σέρβους και ήταν άλλη η βαθμολογία του ομίλου τους στην πρώτη φάση που διασταυρώθηκε με το δικό μας.
Το παραπάνω δε σας το αναφέρουμε ως δικαιολογία ούτε αποτελεί προσπάθεια ανακάλυψης «άλλοθι». Μακριά από εμάς. Απλώς είναι ένα από τα πολλά «αν», μαζί με όλα τα δικαιολογημένα για τα «παράθυρα» και για τους παρόντες ή απόντες, που εφόσον δεν υπήρχαν τότε πολύ απλά δε θα είχαμε και αγωνία.
Για τα προβλήματα στα «παράθυρα» που φυσικά άγγιξαν και την Ελλάδα τα αναφέραμε σε σχετικό άρθρο της Κυριακής (13/11) μαζί με όσα συνέβησαν με ΕΟΚ- Παναθηναϊκό που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν έχουν καμία σημασία.
Διότι τώρα προέχει να νικήσει η Εθνική ομάδα στο Βέλγιο να κάνει ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την πρόκριση (έχοντας από δύο νίκες απέναντι σε Τούρκους και Βέλγους δε μπορεί να αλλάξει τίποτα) ή ακόμα και να πάρει το εισιτήριο για το Παγκόσμιο αν ταυτόχρονα νικήσουν και οι Σέρβοι τους Τούρκους στο Βελιγράδι σε αγώνα που θα έχει τζάμπολ μισή ώρα νωρίτερα από το δικό μας.
Αυτά είναι τα δύο αποτελέσματα που μπορούν να φέρουν την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο από το βράδυ της Δευτέρας (14/11).
Η Ελλάδα θα παρουσιαστεί ενισχυμένη από τον αγώνα με τους Λετονούς καθώς θα βρίσκονται στην αποστολή και οι Καλάθης- Παπανικολάου- Λαρεντζάκης- Παναγιώτης Καλαϊτζάκης και Μποχωρίδης. Φυσικά παραμένει ο Λούντζης ενώ ακόμα ένα «αν» έχει να κάνει με το πρόβλημα στους ψηλούς.
Φυσικά και θα ήθελαν τον Γιώργο Παπαγιάννη αλλά υπήρξε το γνωστό (πλέον) θέμα ή ακόμα και τον Δημήτρη Αγραβάνη ο οποίος προσπάθησε να προπονηθεί αλλά δεν τα κατάφερε.
Απέναντί της η Ελλάδα θα έχει μια ομάδα που δεν «τρομάζει» αλλά παίζει τελικό και κυρίως έχει ένα πλεονέκτημα: Την ομοιογένεια αφού ουσιαστικά δεν πρόκειται για ομάδα «παραθύρων» (όπως η δική μας) αλλά για κανονική (κατά συντριπτικό ποσοστό) Εθνική.
Στον τελευταίο τους αγώνα οι Βέλγοι διαλύθηκαν 86-52 στην Τουρκία και δεν απείλησαν ποτέ τους αντιπάλους τους. Ο καλύτερος παίκτης τους, ο Ισμαέλ Μπακό είχε 17 πόντους με 6/6 σουτ ενώ προφανώς και θα έχουν στη σύνθεσή τους τον Ρετίν Ομπασοχάν της Βιλερμπάν ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί στην Κωνσταντινούπολη.
Με μέσο όρο 14,9 πόντους και 3 ασίστ στα προκριματικά (και 7,4 πόντους- 2,4 ασίστ στην Euroleague φέτος), ο 29χρονος γκαρντ είναι ο παίκτης που χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς «φτιάχνει» όλη τη λειτουργία των Βέλγων.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, τέλος, ότι τον Φεβρουάριο, στο τελευταίο παράθυρο, η Ελλάδα θα υποδεχτεί την Σερβία (24/2) και θα «κλείσει» εκτός έδρας με την Λετονία (27/2). Καλό θα είναι να μη χρειάζεται να παίξουμε πρόκριση τότε.