ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Η Εθνική ομάδα νίκησε και τα προβλήματά της

Το ρεσιτάλ του Γιάννη, το κρεσέντο του Ντόρσεϊ, η αυταπάρνηση του Θανάση, ο πανταχού παρών Παπανικολάου και ο καθοριστικός Αγραβάνης σε μια πρεμιέρα δύσκολη αλλά επιτυχημένη
Η Εθνική ομάδα νίκησε και τα προβλήματά της

Η πρεμιέρα για την Εθνική ομάδα δε θα μπορούσε να είναι εύκολη κι αυτό είχε να κάνει και με τον αντίπαλο αλλά και με τα δικά της.

Η Εθνική κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα ψηλά κορμιά των Κροατών, στερούμενη τα δύο πεντάρια της, τον Γιώργο Παπαγιάννη και τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Και παράλληλα με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να είναι εκτός δράσης από τις 18 Αυγούστου και να επιστρέφει στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ όπως και με τον Σλούκα να έχει διάφορα προβλήματα στη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ακόμα και με τη διαφορά στο +19 κανείς δε θα μπορούσε να είναι ήσυχος. Η «λειψανδρία» στο «1» πίσω από Καλάθη και Σλούκα κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συν τις απουσίες στα πεντάρια.

Το ονειρεμένο πρώτο μέρος είχε την υπογραφή του Τάιλερ Ντόρσεϊ ο οποίος διάβασε την άμυνα των Κροατών, βρήκε το χώρο αφού όλοι είχαν επικεντρωθεί στον Γιάννη και εκτέλεσε. Από την Εθνική ομάδα εδώ και χρόνια έλειπε ένας παίκτης όπως ο Ντόρσεϊ, που θα πάρει τη μπάλα και θα εκτελέσει με αυτοπεποίθηση, χωρίς να σκεφτεί!

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δε χρειάζεται σκέψη. Προσωπικά χάρηκα ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ο Δημήτρης Ιτούδης διαρκώς ενθάρρυνε τους παίκτες να σουτάρουν. Έτσι πρέπει, δεν είναι δυνατό να φοβάσαι. Σου δίνουν το σουτ; Δε σκέφτεσαι, εκτελείς.

Είναι προτιμότερο να «πυροβολήσεις» όταν είσαι μόνος σου από το να περιμένεις να βγουν άλλα τρία σκριν μέχρι να ξαναβρεθείς μόνος σου! Απλά τα πράγματα.

Ο Θανάσης έπαιζε άμυνα για πέντε στο πρώτο μέρος και πάλευε σα «λιοντάρι» απέναντι στον Ζούμπατς ενώ και ο Αγραβάνης συνέχισε με την ίδια ενέργεια κι έδωσε επιθετικές λύσεις. Οι 11 πόντοι του Αγραβάνη ήταν «χρυσάφι» καθώς είναι ακόμα ένας παίκτης που δε σκέφτεται! Πιστεύει στον εαυτό του παίρνει τη μπάλα κι εκτελεί. Απλά πράγματα.

Ο Κώστας Παπανικολάου απέδειξε πόσο χρήσιμος παίκτης είναι αλλά και πόσο μεγάλη επίδραση έχει στο παιχνίδι. Παντού στην άμυνα, πάντα χρήσιμος και πολύτιμος στην επίθεση είναι ο παίκτης που «αποκαθιστά» την ισορροπία στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Το παθητικό των 55 πόντων στο β’ μέρος και ειδικά με το πάρτι του Σμιθ και του 37χρονου Σιμόν ασφαλώς και προβληματίζει. Οι Κροάτες σούταραν με 14/18 δίποντα και 6/16 τρίποντα στην επανάληψη ενώ είχαν 26 πόντους (έναντι 16 της Εθνικής μας) μέσα από το «ζωγραφιστό».

Τα 4/15 σουτ (και 0/5 τρίποντα) των Σλούκα και Καλάθη ήταν μεγάλο πρόβλημα αλλά στο τέλος ο Γιάννης ήταν εκεί: Μέσα στα τελευταία 57’’ είχε δύο τάπες στον Ζούμπατς και στον Σμιθ και πέντε πόντους κι έβαλε το τέλος στον αγώνα. Ήταν το «καλωσόρισμα» στη διοργάνωση που ο ίδιος φιλοδοξεί να πάει ψηλά με την Εθνική ομάδα.

Μαζί με τον Ντόρσεϊ πέτυχαν τους 54 από τους 89 πόντους, πήραν τις 41 από τις 77 προσπάθειες, εκτέλεσαν τις 15 από τις 25 βολές, είχαν τις 8 από τις 17 ασίστ αλλά και τους 57 από τους 104 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Δε χρειάζονται πολλά παραπάνω. Η πρεμιέρα ήταν δύσκολη αλλά ξεπεράστηκε νικηφόρα κι αυτό μένει ενόψει της συνέχειας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Εθνική ομάδα νίκησε και τα προβλήματά της», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College