ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Η κοινωνία χρειάζεται οπωσδήποτε πρότυπα αλλά όχι από την κλειδαρότρυπα

Προφανώς κι έχουμε καταλάβει όλοι τι μας «σερβίρουν» και τι έχουμε αποδεχτεί στην καθημερινότητά μας ως «διάσημους» ή επιδραστικούς
Η κοινωνία χρειάζεται οπωσδήποτε πρότυπα αλλά όχι από την κλειδαρότρυπα

Το να λέμε ότι η ελληνική κοινωνία νοσεί αποτελεί διαπίστωση που δεν αρκεί όμως καθώς χρειαζόμαστε επειγόντως λύσεις.

Μια κοινωνία βασανισμένη από διάφορα θέματα, αλλά που πάντα καταλήγει στην ίδια μας τη νοοτροπία. Δεν είμαι θιασώτης του «μαζί τα φάγαμε» που είχε πει ο Θόδωρος Πάγκαλος, διότι πολύ απλά δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε, αλλά το ανέφερα ενδεικτικά καθώς «παίζουν» με τη νοοτροπία μας και μας επιβάλλουν πράγματα ως μια απλή καθημερινότητα.

Κι αυτό αρχίζει από τον τρόπο που οδηγείς το αυτοκίνητό σου, καθώς μέσα σε ένα δίλεπτο θα παρακολουθήσεις τρεις παραβάσεις, δύο τσακωμούς, τρεις- τέσσερις μούντζες και άλλες τόσες «μαγκιές». Δείγμα αγωγής, κόμπλεξ κι αίσθησης κατωτερότητας.

Συνεχίζεται από τον τρόπο συμπεριφοράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην εργασία σου, στις σχέσεις με τους συνανθρώπους, ακόμα και στον τρόπο που εκφράζεσαι στα Μ.Κ.Δ.

Η κοινωνία μας δε βιώνει τώρα αυτή την απόλυτη «σήψη» διότι το κακό έχει αρχίσει πολλά χρόνια. Ο κάθε «πουθενάς» που δηλώνει Influencer είναι τόσο σημαντικός όσο ήταν ο πορτιέρης στα κατάμεστα club της δεκαετίας του ’90.

Τις περισσότερες φορές ένα αμόρφωτο ον που απλώς «ρύθμιζε» ποιοι θα μπουν στο club και ήταν μεγάλη υπόθεση να τον έχεις κολλητό για να μην περιμένεις στην ουρά.

Ή να τον ξέρεις και να σου κάνει νόημα, να προσπεράσεις την ουρά, να μπεις και να αισθανθείς τόσο σημαντικός επειδή ήξερες τον πορτιέρη.

Το σεξ απενοχοποιήθηκε στα 90ς με έναν τρόπο μάλλον βάναυσο και αδόκιμο. Με «πολυβόλα» περιοδικά ή εκπομπές να πλασάρουν μια νέα σύνθετη γλώσσα μεταξύ ελληνικών- αγγλικών ή ακαταλαβίστικων και να προχωρούν σε ρηξικέλευθες έρευνες όπως «δέκα ιδέες να one night stand» ή «δέκα καλύτερες στάσεις στο σεξ»!

Δεν ήταν σε θέση να σου εξηγήσει ότι εκεί οδηγείσαι βασικά από το συναίσθημα ή τη ψυχή σου και όχι από τις οδηγίες. Δε μπορούσε να επιτρέψει σε ένα ζευγάρι να αφήσει το ένστικτο και το συναίσθημα να καθοδηγήσουν και όχι τις «ορμήνειες» σε κάποια σελίδα του περιοδικού.

Το ένστικτο, το συναίσθημα, η προσμονή δε μπαίνουν σε σχέδια. Και σίγουρα δε μπορούν ν’ αντικατασταθούν από το «δέκα τρόποι να κλείσεις ξαπλώστρα πρώτη σειρά στη Μύκονο ώστε να ρίξεις την κοπέλα»! Γενιές που έμαθαν στο «δήθεν», στο πλασματικό, στο ψευδεπίγραφο, στον φιλοτομαρισμό και στο «πέρνα καλά χωρίς να σε νοιάζει ακόμα κι αν οι άλλοι δίπλα σου υποφέρουν»

Και κάπως έτσι, χρόνο με το χρόνο τα πρότυπα στην κοινωνία μας άρχισαν να αλλάζουν και να διαφοροποιούνται. Η ζωή τρέχει, ο κόσμος εξελίσσεται, η τεχνολογία φτάνει στα ύψη και πρέπει να τα εκμεταλλευτείς, όχι να τα φοβάσαι. Το πώς είναι το θέμα.

Η κάθε ψευτομοντέλα που γινόταν cover girl στα σύγχρονα και πρωτοποριακά έντυπα της εποχής είναι η κάθε Influencer της σύγχρονης εποχής που φοράει μαγιό και κάνει give away. Και ο κάθε πορτιέρης των 90ς είναι κάτι αντίστοιχο που μπορείς να βρεις είτε στα social media είτε στα διάφορα reality της πλάκας.

Το απόλυτο τίποτα. Χωρίς προσόντα. Χωρίς να σου προσφέρει κάτι που θα αφορά τη ψυχή σου, την ηρεμία σου, το συναίσθημά σου. Κι αυτά έχουν ξεχαστεί! Ακόμα και το φλερτ (αφού παραπάνω μιλούσαμε για την επανάσταση των 90ς) που πλέον γίνεται εξ αποστάσεως, στο messenger με συζήτηση (μακρινή) και φωτογραφίες!

Χωρίς πρότυπα και όσο κυριαρχεί το «τίποτα» δεν υπάρχει μέλλον. Διότι σε αυτή την κατάσταση θα επιβιώνουν εκείνοι που εκμεταλλεύονται τη μετριότητα, ακόμα και με αδίστακτο τρόπο. Και θα έχουν την αίσθηση ότι κυριαρχούν.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η κοινωνία χρειάζεται οπωσδήποτε πρότυπα αλλά όχι από την κλειδαρότρυπα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College