Η συζήτηση για τον GOAT δε βγάζει κανένα νόημα
Πως μπορείς να συγκρίνεις αθλητές χωρίς να υπολογίζεις τις συνθήκες, τις αλλαγές, την κατάσταση και τη δεδομένη εξέλιξη; Γράφει ο Νίκος ΜπουρλάκηςΈνα από τα αγαπημένα μας «χόμπι» είναι να κάνουμε κουβέντα για το ποιος είναι ο GOAT δηλαδή ο καλύτερος όλων των εποχών.
Κατ’ αρχήν να πούμε ότι GOAT σημαίνει Greatest Of All Time και θα πρέπει να το προσέξουμε μην το μεταφράσουμε ως «κατσίκα» (γιατί αυτό σημαίνει goat αν δεν πρόκειται για αρκτικόλεξο. Και μετά το ιστορικό επίτευγμα του ΛεΜπρόν Τζέιμς ο οποίος πέρασε πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA κατεβάζοντας από το θρόνο τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ μετά από περίπου 39 χρόνια μπήκε στη συζήτηση σε όλα τα Μέσα (είτε στα ΜΜΕ, είτε στα social media είτε και στις μεταξύ μας κουβέντες).
Είναι λοιπόν ο ΛεΜπρόν ο GOAT; Πέρα από τις υπερβολές είτε σε θετικά είτε σε αρνητικά/απαξιωτικά σχόλια που πάντα υπάρχουν θα πρέπει να συνυπολογίσουμε κάποια δεδομένα. Κατ’ αρχήν αυτά που έχουν καθορίσει την πορεία τους, δηλαδή τη διάρκεια, τους αριθμούς/στατιστικά, τους τίτλους ατομικούς και ομαδικούς. Τόσο ο ΛεΜπρόν όσο και ο Τζόρνταν (ας πούμε) ή ο αείμνηστος Κόμπι τα διαθέτουν.
Βεβαίως είναι και θέμα επίδρασης στο παιχνίδι και πόσο η παρουσία τους και τα επιτεύγματά τους διαμόρφωσαν την εξέλιξη του μπάσκετ. Απ’ εκεί και πέρα όμως αρχίζουν τα υποκειμενικά κριτήρια.
Είναι θέμα γούστου, αισθητικής, επιχειρημάτων αλλά και του τι θέτει ο καθένας ως προτεραιότητα, κάτι που είναι απόλυτα σεβαστό και φυσικά δε γίνεται να μη ληφθεί υπόψη. Οπότε θα καταλήξουμε σε μια ατέρμονη συζήτηση όπου όλοι θα βάζουν τα επιχειρήματά τους και προφανώς δε θα καταλήξουμε πουθενά.
Λογικό δεν είναι; Πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε για μύθους του αθλήματος που λατρεύτηκαν από γενιές ολόκληρες. Και μάλλον θα προχωρήσουμε σε μια άδικη και άτοπη σύγκριση με δεδομένο ότι δε μπορούμε να «περιορίσουμε», να βάλουμε «δεσμά» στο χρόνο! Ο κόσμος εξελίσσεται όπως και το μπάσκετ, οι συνθήκες αλλάζουν, τα πράγματα εκσυγχρονίζονται κι εμείς προσπαθούμε να βρούμε ένα συμπέρασμα σε ανόμοια πράγματα.
Δεν είχε τις ίδιες συνθήκες ο Τζορτζ Μάικαν με τον ΛεΜπρόν ούτε ήταν ίδιο το μπάσκετ του Καρίμ με του Τζόρνταν. Αντικειμενικά δε μπορεί να γίνει σύγκριση, παρά μόνο μια κουβέντα, με επιχειρήματα που θα είναι υποκειμενικά.
Κατά την ταπεινή μου άποψη (και την έχω εκφράσει πολλάκις) ο GOAT ήταν, είναι και θα είναι ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ διότι στη δική μου κοσμοθεωρία θα πρέπει ο μεγάλος αθλητής να είναι το ίδιο μεγάλος και σε θέματα κοινωνικής ευθύνης. Κι αυτό, όσο το είχε ο Καρίμ δεν το είχε κανένας άλλος.