Μπορεί να διαφωνώ κάθετα με τη θέση που πήρε η Κατερίνα Στεφανίδη σχετικά με τον αθλητή της χρονιάς στη ψηφοφορία του ΠΣΑΤ αλλά σίγουρα ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο.
Κάθε φορά που η Κατερίνα Στεφανίδη παίρνει θέση για κάτι, προσωπικά τη διαβάζω και την ακούω με μεγάλη προσοχή. Πρώτον, έχω απεριόριστο σεβασμό προς το πρόσωπό της. Δεύτερον, είναι ενεργή στα δρώμενα, δε φοβάται να πει τη γνώμη της κι αυτό το θεωρώ σημαντικό. Θέλω τους μεγάλους αθλητές, τα πρότυπα της νεολαίας, ενεργούς σε αρκετά ζητήματα (είτε κοινωνικά, είτε αθλητικά) και όχι σιωπηλούς.
Και σε τελική ανάλυση, αν δε σχολιάσει η Στεφανίδη μια αθλήτρια παγκοσμίου βεληνεκούς, ένα τέτοιο ζήτημα, ποιος δικαιούται να το κάνει; Όλοι εμείς που γράφουμε σε ΜΜΕ ή ο κάθε χρήστης των Social Media; Από τη στιγμή που το δικαιούμαστε εμείς, ένας λόγος παραπάνω να το δικαιούται η Στεφανίδη.
Λοιπόν, θυμάστε οι περισσότεροι ότι είχε γράψει αυτό
Είμαι σίγουρη πως ο Τεντόγλου χέστηκε αλλά εγώ δεν κρατιέμαι. Γίνεται σε Ολυμπιακή χρόνια να μην βγει αθλητής της χρονιάς ο χρυσός Ολυμπιονίκης και χρυσός στο πανευρωπαϊκό κλειστού (με μισό πόδι);
— Katerina Stefanidi (@KatStefanidi) December 24, 2021
Κατά τη γνώμη μου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δικαίως αναδείχθηκε αθλητής της χρονιάς στην Ελλάδα για το 2021. Και παρότι ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Επίσης κατά την ταπεινή μου άποψη, αδίκως δεν είχε αναδειχθεί και κάποια χρόνια νωρίτερα κορυφαίος αθλητής ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. To είχα γράψει από τον Δεκέμβριο του 2018, όταν κάποιοι αδαείς με ειρωνεύτηκαν στα σχόλια επειδή είχα αναφέρει τον Γιάννη μέσα στο TOP3 του NBA. Δε χρειάζεται να σχολιάσω τη συνέχεια και ποιος δικαιώθηκε…
Η ουσία είναι άλλη όμως. Η Στεφανίδη έθεσε ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο και θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο ΠΣΑΤ: Το κριτήριο της ψηφοφορίας.
Επιλέγεται ο αθλητής ή η αθλήτρια της χρονιάς με βάση ΑΥΣΤΗΡΑ το αποτέλεσμα;
Υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με αθλήματα ή εκδηλώσεις;
Μήπως θα πρέπει να επιλέγεται ο αθλητής ως ΠΡΟΣΩΠΟ της χρονιάς με βάση τη γενικότερη παρουσία του;
Και στα τρία παραπάνω, πάντως, ο Γιάννης είναι μέσα!
Σε κάθε περίπτωση όταν μιλάει μια προσωπικότητα όπως η Στεφανίδη θα πρέπει να τη λαμβάνουμε υπόψη μας. Κι ας διαφωνούμε. Κατά την ταπεινή μου άποψη (και παρά τη διαφωνία μου) έθεσε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: Το κριτήριο της επιλογής.
Κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΣΑΤ πρέπει να κοιτάξει μπροστά και- γιατί όχι;- να βάλει στη ψηφοφορία και τον κόσμο με ένα ποσοστό επί του τελικού αποτελέσματος. Στο κάτω- κάτω δεν είναι δυνατό ν’ αποφασίζουν (στο σύνολο) 500 αθλητικοί συντάκτες. Και για να αποφευχθούν… καφρίλες οπαδικές (και αναπόφευκτες στην Ελλάδα), να έχει ένα ποσοστό (ας πούμε 10%) η ψηφοφορία του κοινού.
Και κάτι τελευταίο αλλά καθόλου άσχετο: Ο Αντετοκούνμπο θα έβγαινε έτσι κι αλλιώς πρώτος (κι αν ήταν δεύτερος δε θα μιλούσε καν) χωρίς την υποστήριξη αυτόκλητων παλιάτσων που παριστάνουν τους… promoters. Αλλά αυτά θα τα βρει η υπηρεσία.