ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ντοκουμέντο: Η επιταγή με την οποία ο Παύλος Γιαννακόπουλος πήρε τον Παναθηναϊκό

Άνθρωπος των αποφάσεων και των άμεσων ενεργειών. Στις 3 Ιουνίου του 1987 ο Παύλος Γιαννακόπουλος παρουσίασε την επιταγή των 50 εκατομμυρίων και ζήτησε τα ηνία του Α.Ο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ντοκουμέντο: Η επιταγή με την οποία ο Παύλος Γιαννακόπουλος πήρε τον Παναθηναϊκό

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να θυμηθούμε γιατί ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν κεντρικό θέμα στον Αθλητικό Τύπο στις 3/6/1987.

Το ντοκουμέντο που θα σας παρουσιάσουμε είναι η επιταγή που είχε δώσει ο Παύλος Γιαννακόπουλος ώστε να αναλάβει τη διοικητική ηγεσία του Ερασιτέχνη. Η ομάδα μπάσκετ υπαγόταν τότε στον Ερασιτέχνη (μόνο το ποδόσφαιρο ήταν επαγγελματικό) και ο μεγάλος παράγοντας του Παναθηναϊκού φάνηκε έτοιμος από καιρό.

Οι εκλογές θα διεξάγονταν στις 10 Ιουνίου και μια εβδομάδα νωρίτερα, η εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» που παραδοσιακά είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια Γιαννακόπουλου, παρουσίασε τις εγγυήσεις του μεγάλου Παύλου.

Μια επιταγή 50 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα της Ελλάδας και με ξεκάθαρη δήλωση: «Να τα λεφτά, τώρα παραδώστε για δύο χρόνια τη διοίκηση»!

Είχε προηγηθεί δημόσια τοποθέτηση της τότε διοίκησης του Ερασιτέχνη ότι θα παρέδιδε τον σύλλογο αν ο Παύλος Γιαννακόπουλος προχωρούσε  σε δωρεά 50 εκατομμυρίων δραχμών.

Ο Παύλος ήταν άνθρωπος των προκλήσεων και των άμεσων αποφάσεων. Μάλιστα είχε προχωρήσει σε αιχμηρή δήλωση σε βάρος της τότε διοίκησης του Ερασιτέχνη, μέσω της εφημερίδας «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ».

Τι είχε πει; «Σε ανακοίνωση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου που αναφέρει επί λέξει, «καθένας λοιπόν καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται και αντί να φωνάζει ο νοικοκύρης φωνάζει κάποιος άλλος, όπως καταλαβαίνει το γιατί δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας για κατάθεση 50 εκατομμυρίων σε μετρητά τι είδους δυσκολίες είναι αυτές του συμβολαιογράφου κ.Στάθη για την κατάθεση τραπεζικών επιταγών και πόσο ζυγίζουν τέτοια» δηλώνω, για να δούμε ποιος είναι ο νοικοκύρης και ποιοι οι αεριτζήδες, ποιοι δουλεύουν τους αγνούς φίλους του Παναθηναϊκού φτάνοντας το σύλλογο σε ανυποληψία και καταφρόνηση, προκειμένου να κρατήσουν τις καρέκλες τους στη διοίκηση, ότι αποδέχομαι απόλυτα την πρότασή τους και καταθέτω προσωπικώς στο ταμείο του ΠΑΟ ως δωρεά το ποσό των 50 εκατομμυρίων δραχμών, υπό τον όρο να πραγματοποιήσουν τη δημόσια υπόσχεσή τους. Ότι θα παραδώσουν αμέσως τη διοίκηση για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανωτέρω αποδοχή μου στην πρόταση της διοίκησης του ΠΑΟ ισχύει μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, 6 Ιουνίου 1987.

Ήδη έχει εκδοθεί για το σκοπό αυτό η υπ.αριθμ. 977712 τραπεζική επιταγή Ιονικής και Λαϊκής τράπεζας, ποσού 50 εκατομμυρίων δραχμών επ’ ονόματι ΠΑΟ».

Ιδού το ντοκουμέντο

Στην Ελλάδα βρισκόμασταν ήδη στις ημέρες του χρυσού Ευρωμπάσκετ αν και κανείς δε μπορούσε να μαντέψει από τότε ότι θα φτάναμε σε θρίαμβο.

Στις 3 Ιουνίου του 1987, ο Παύλος Γιαννακόπουλος απέδειξε ότι το ποτάμι δε θα μπορούσε να γυρίσει πίσω. Μια εβδομάδα αργότερα ανέλαβε τα ηνία του Α.Ο. και το τμήμα μπάσκετ εκτοξεύτηκε σε άλλο επίπεδο (αργότερα αποκόπηκε κι έγινε επαγγελματικό).

Και είναι απίστευτη αυτή η ημερομηνία. Προσέξτε:

Στις 10 Ιουνίου του 1971 ο Παύλος Γιαννακόπουλος γράφτηκε μέλος του Παναθηναϊκού

Στις 10 Ιουνίου του 1987 ανέλαβε τη διοικητική ηγεσία του Α.Ο

Στις 10 Ιουνίου 2018 έφυγε από τη ζωή

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ντοκουμέντο: Η επιταγή με την οποία ο Παύλος Γιαννακόπουλος πήρε τον Παναθηναϊκό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College