ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα πριν το 1821

Μια σπουδαία έρευνα με τεράστια ιστορική σημασία ανακαλύψαμε στην εφημερίδα «Αθλητικά Χρονικά» του 1932. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Η 25η Μαρτίου είναι μια ιερή ημερομηνία για την Ελλάδα και βέβαια εορτάζεται με ευλάβεια, συγκίνηση και υπερηφάνεια.
Η 25η Μαρτίου είναι μια ιερή ημερομηνία για την Ελλάδα και βέβαια εορτάζεται με ευλάβεια, συγκίνηση και υπερηφάνεια.
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η 25η Μαρτίου είναι μια ιερή ημερομηνία για την Ελλάδα και βέβαια εορτάζεται με ευλάβεια, συγκίνηση και υπερηφάνεια.

Σηματοδοτεί τη στιγμή που η Ελλάδα αναγεννήθηκε με τον αγώνα για την απελευθέρωση και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Για περίπου 400 χρόνια τα ελληνικά εδάφη ήταν σκλαβωμένα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η στιγμή του ξεσηκωμού αποτέλεσε τη λύτρωση.

Η περίοδος της τουρκοκρατίας είναι «σκοτεινή» καθώς υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των σκλαβωμένων Ελλήνων. Πάντως μια έρευνα της εφημερίδας «Αθλητικά Χρονικά» τον Μάρτιο του 1932 μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για τα σπορ των Ελλήνων κατά τη μακρά περίοδο της σκλαβιάς.

Για την ακρίβεια με τη βοήθεια του φημισμένου πυρπολητή και κατόπιν Ναύαρχου Νικόδημου ο οποίος στο έργο του «Υπόμνημα της νήσου Ψαρών» δίνει μερικές πληροφορίες για τις αθλητικές επιδόσεις των Ψαριανών προ της Επανάστασης του 1821, η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ μας χαρίζει ένα θησαυρό γνώσεων.

Τι αναφέρεται λοιπόν;

Όπως σε όλα τα σκλαβωμένα μέρη έτσι και στα Ψαρά κάθε Κυριακή και γιορτή είχαν αθλητικές επιδείξεις: Αμάδες, λιθάρι, άλμα και χορό. Μάλιστα ορισμένοι αλείφονταν με λάδι κι επιδίδονταν στην τούρκικη πάλη.

Μάλιστα αναφέρεται ότι ένας αντικουρσάρος, ο Μακρής, το 1770 πήδαγε άλμα τριπλούν κι έφτανε στις 960 βελόνες πλεξίματος. Αυτό υπολογιζόταν περί τα 20 μέτρα και ήταν ο  τσάμπιον του νησιού καθώς δε μπορούσε κανείς να τον νικήσει

Παρεμπιπτόντως το 1932 (που γραφόταν αυτό το ιστορικό αφιέρωμα) το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν ήταν στα 16 μέτρα.

Στη διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων υπήρχε έντονος ανταγωνισμός. Και οι χαμένοι πλήρωναν τα έξοδα ενός πλούσιου γεύματος με χορούς κτλ.

Άλλη αφήγηση: Κάποτε στο Τσανταρλί, ο Τούρκος μουτεσαρίφης (διοικητής) καμάρωνε ότι διέθετε έναν πεχλιβάν (παλαιστή δηλαδή) τον οποίο δε μπορούσε να νικήσει κανείς. Οι Έλληνες εκνευρίστηκαν από την πρόκληση και οι Ψαριανοί εμφάνισαν τον Νικολή, ο οποίος ήταν τέρας δύναμης και τον φώναζαν Νικολάρα για να αντιμετωπίσει τον Τούρκο παλαιστή.

Η αναμέτρηση έγινε στην προκυμαία. Ο Τούρκος έβαλε λάδι στο κορμί του και ήταν ολόγυμνος. Προσπαθούσε με διάφορα κόλπα να αρπάξει τον Ψαριανό αλλά εκείνος διέφευγε. Κάποια στιγμή ο Νικολάρας απλώνει τα χέρια και αρχίζει και χτυπάει στην προκυμαία τον Τούρκο λες και ήταν χταπόδι

Διαβάστε τη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com

Exit mobile version