Ο νέος βασιλιάς των ασίστ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Νικ Καλάθης είναι ένας «ζωγράφος» μέσα στο παρκέ.
Διότι ο Καλάθης με τις εμπνεύσεις του κάνει το παιχνίδι πιο όμορφο. Του δίνει άλλη διάσταση. Σε κάνει να πιστεύεις ότι πάντα θα βρει τον τρόπο να δώσει τη μπάλα εκεί που πρέπει: Ανεξαρτήτως συνθηκών, χρονικών περιθωρίων ή βαθμού δυσκολίας.
Μετά από 12 χρόνια και 4 μήνες, ο Νικ Καλάθης είναι ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία της Euroleague ξεπερνώντας τον Βασίλη Σπανούλη και βάζοντας πλώρη για ψηλότερα.
Η πρώτη του ασίστ δόθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 2009 με αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο όταν ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει στο ΟΑΚΑ με 75-67. Στη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Μονακό πέρασε πρώτος!
Και όχι μόνο αυτό. Ο Καλάθης κυνηγά ακόμα ένα πατριωτάκι του. Τον Δημήτρη Διαμαντίδη στην κατηγορία των κλεψιμάτων. Εκεί ο 3D προηγείται στην ιστορία της Euroleague με 434. Ο Καλάθης βρίσκεται στις 356 κι απέχει 78 από την κορυφή. Δεν είναι και τόσο εύκολο βέβαια αλλά όχι ακατόρθωτο.
Οι 1.612 ασίστ του Νικ Καλάθη, σημαίνουν «χοντρικά» 3.500 πόντους (λίγο πάνω, λίγο κάτω) δώρο στους συμπαίκτες του και στις ομάδες του.
Δείχνουν ξεκάθαρα τον αλτρουισμό του, το πώς «βλέπει» γήπεδο αλλά και πως κάνει καλύτερη την ομάδα αλλά βελτιώνει και τους συμπαίκτες του.
Δείτε εδώ την ασίστ που τον έφερε στην κορυφή μπροστά από τον Βασίλη Σπανούλη
The assist that got him the TOP spot!
Just vintage @Nick_Calathes15 #EveryGameMatters pic.twitter.com/yJvM99rS9p
— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) March 3, 2022
Προσέξτε τώρα κάτι άλλο που έχει ιδιαίτερη σημασία.
Για να φτάσει στην πρώτη θέση ο Νικ Καλάθης χρειάστηκε 268 αγώνες (στους οποίους βεβαίως έχει ήδη 1.612 ασίστ. Ο Βασίλης Σπανούλης έχει σταματήσει στις 1.607 αλλά με 90 αγώνες περισσότερους (358). Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ που συνεχίζει στην Αρμάνι Μιλάνο έχει 1.526 ασίστ σε 324 αγώνες, δηλαδή έχει 86 λιγότερες από τον Καλάθη αλλά με 56 αγώνες περισσότερους!
Ο τέταρτος, Τομά Ερτέλ έχει μεν λιγότερους αγώνες από τον Έλληνα άσο της Μπαρτσελόνα (247 έναντι 268) αλλά και 57 ασίστ λιγότερες. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης που «κλείνει» την πεντάδα έχει 57 ασίστ λιγότερες από τον Καλάθη (1.255) αλλά με 10 αγώνες περισσότερους στην καριέρα του (278 συγκεκριμένα).
Κι εδώ είναι ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι της πρωτιάς του Έλληνα άσου: Ότι δηλαδή είναι πρώτος και στο μέσο όρο, όχι μόνο στις συνολικές ασίστ.
Για παράδειγμα ο Νικ Καλάθης έχει κατά μέσο όρο 6 ασίστ ανά αγώνα στη μεγάλη καριέρα του στην Euroleague. Ο Τομά Ερτέλ είναι δεύτερος με 5,3 όσες έχει και ο Φακούντο Καμπάτσο ενώ πολύ κοντά βρίσκονται ο Πιέρια Χένρι και ο Ομάρ Κουκ (από 5,2).
Σε ποια υποκατηγορία των ασίστ δεν έχει πρωτιά; Στην αναγωγή του χρόνου συμμετοχής σε φουλ σαραντάλεπτο. Εκεί προηγείται ο Φακούντο Καμπάτσο με 9,5 ασίστ, ακολουθεί ο Τομά Ερτέλ με 9,4 ενώ ο Καλάθης βρίσκεται στην 3η θέση με 9,2.
Αν θέλουμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τότε θα ανακαλύψουμε κι άλλα ρεκόρ του άσου της Μπαρτσελόνα και επί σειρά ετών του Παναθηναϊκού.
Στην τελευταία του χρονιά με τα «πράσινα» και συγκεκριμένα την περίοδο 2019-2020 έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Euroleague με μέσο όρο ασίστ μεγαλύτερο από 9 (συγκεκριμένα είχε 9,1 ανά αγώνα).
Τη σεζόν 2017-208 έγινε ο πρώτος με 8 κατά μέσο όρο σε μια αγωνιστική περίοδο ενώ την επόμενη είχε 8,7. Πρόκειται για αριθμούς που είναι «άπιαστοι» ακόμα. Βεβαίως αυτό είχε να κάνει και με το ότι στον Παναθηναϊκό ήταν η αρχή και το τέλος της ομάδας και δεν προλάβαινε να πάρει ούτε ανάσα. Φέτος για παράδειγμα, έχει 5,4 ασίστ κατά μέσο όρο στην Μπαρτσελόνα αλλά σε περίπου 24 λεπτά συμμετοχής.
Στους «πράσινους» έπαιζε σχεδόν δέκα παραπάνω! Οπότε με την κατάλληλη αναγωγή θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι και τόσο μεγάλη η αλλαγή.
Μια καριέρα γεμάτη τελικές πάσες
A career full of assists🙌@Nick_Calathes15 reigns the All-Time Assists Made board😍#EveryGameMatters pic.twitter.com/JJLC6WuxY2
— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) March 3, 2022
Η ουσία ποια είναι; Ότι η Euroleague υποδέχτηκε το νέο βασιλιά των ασίστ σε μια κατηγορία όπου οι Έλληνες κυριαρχούν.
Πρώτος ο Καλάθης με 1.612 και συνεχίζει. Δεύτερος ο Σπανούλης με 1.607. Πέμπτος ο Διαμαντίδης με 1.255 ενώ σύντομα αναμένεται να τον προσπεράσει ο (μέχρι στιγμής έκτος) Σλούκας που έχει 1230. Ο Παπαλουκάς είναι 9ος με 977 και ο Ζήσης εντέκατος με 885. Στις πρώτες 11 θέσεις στην ιστορία της διοργάνωσης, οι έξι είναι Έλληνες.