Ο Ολυμπιακός βρήκε τον Terminator που χρειαζόταν
Ο καθοριστικός Τόμας Γουόκαπ, η άμυνα που σφράγισε τη νίκη, το τρομερό τρίτο δεκάλεπτο με το παθητικό των 6 πόντων και ο ρόλος του Ολυμπιακού στην πιο συναρπαστική Euroleague των τελευταίων ετών. Γράφει ο Νίκος ΜπουρλάκηςΟ Ολυμπιακός πρόσθεσε ακόμα μια νίκη κι έφτασε στις 11 στο τέλος του πρώτου γύρου κι εμείς θα υποκλιθούμε στο σπουδαίο Τόμας Γουόκαπ.
Στις 5 Μαϊου και μετά την πρόκριση που είχε πετύχει ο Ολυμπιακός στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου είχα αναφέρει ότι ο Αμερικανός θυμίζει- ουσιαστικά- τον Γιούρι Ζντοβτς. Είχε προηγηθεί το ρεσιτάλ του στη σειρά των πλέι οφ με την Μονακό όταν ακόμη κι εκείνη που «γκρίνιαζαν», ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητά του.
Δε θυμάμαι τόσο χρήσιμη και «ψαγμένη» μεταγραφή όσο αυτή του Αμερικανού (μαζί με του Φαλ φυσικά για χάρη του οποίου ο Μπαρτζώκας άλλαξε τη φιλοσοφία του για τους σέντερ- δεινόσαυρους) ο οποίος αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» στην άμυνα του Ολυμπιακού και στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.
Κάθε αγώνας του Γουόκαπ είναι κι ένα σεμινάριο για τα νέα παιδιά. Να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να «θυσιάζεσαι» για την ομάδα στην άμυνα, να είσαι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ καλός συμπαίκτης και να βάζεις τον εαυτό σου κάτω από το σύνολο. Αυτό προϋποθέτει ταπεινότητα, αντίληψη, αυτογνωσία και παιδεία. Και μπόλικη δουλειά φυσικά.
Και στον αγώνα με την Αρμάνι ο Τόμας Γουόκαπ ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Πίτερς που είχε επιθετικό «κρεσέντο» στο πρώτο δεκάλεπτο (13 πόντοι). Κι αυτό διότι οι Πειραιώτες μέσα από την άμυνα επέβαλλαν την κυριαρχία τους, απάντησαν στην ενέργεια της Αρμάνι με ακόμα μεγαλύτερη κι έφτασαν στη νίκη. Και η άμυνα (μαζί με τη δημιουργία) είναι το σήμα κατατεθέν του Αμερικανού γκαρντ.
Η εξαιρετική άμυνα που έπαιξε ο Ολυμπιακός γίνεται αντιληπτή από ορισμένα ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία: Τα 21 λάθη της Αρμάνι από τα οποία οι Πειραιώτες πήραν 35 πόντους (!), ομολογουμένως έναν εκπληκτικό αριθμό!
Επίσης τα 14 κλεψίματα του Ολυμπιακού (που επίσης είχε 19 ασίστ για μόλις 11 λάθη) εκ των οποίων τα 10 έγιναν στο δεύτερο ημίχρονο- από πέντε σε τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο- καθώς επίσης και το «μηδέν» του Μπάρον (είχε 12 πόντους στο πρώτο μέρος) στο ίδιο διάστημα.
Και φυσικά οι 6 πόντοι της Αρμάνι στο τρίτο δεκάλεπτο όπου ο Ολυμπιακός δε σκόραρε και ιδιαίτερα (15 πόντοι) ούτε και είχε υψηλά ποσοστά (5/15 σουτ). Οι Ιταλοί έμειναν στα 2/10 σουτ, έκαναν 8 λάθη και είχαν 1 βαθμό (!) στο σύστημα αξιολόγησης.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι αριθμοί. Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ προσπάθεια που έκαναν οι παίκτες του Ολυμπιακού στην άμυνα, δεν αποδεικνύει μόνο την αποδοχή της φιλοσοφίας και των ρόλων αλλά και τη συνοχή που έχει αυτή η ομάδα. Ήταν ξεκάθαρο ότι οι «ερυθρόλευκοι» αν και είχαν ένα πολύ παραγωγικό πρώτο μέρος (44 πόντοι) θα έπρεπε να γίνουν περισσότερο «σκληροί» στην άμυνα για να απαντήσουν στην ενέργεια που έβγαλε η Αρμάνι μετά το πρώτο δεκάλεπτο!
Από το 25’ και μετά δεν υπήρχε άλλη ομάδα στο γήπεδο! Αφετηρία ήταν τα δύο κλεψίματα του Κάνααν, συνέχισε ο Μπλακ με δύο καλές ενέργειες και στη συνέχεια ο Superman Γουόκαπ έδωσε τη χαριστική βολή στους Ιταλούς.
Με το ρεκόρ στο 11-6 ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή. Θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερα; Ναι, αν αναλογιστούμε κάποιες ήττες που έκανε. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρακολουθούμε την πιο συναρπαστική Euroleague από την περίοδο 2016-2017 όταν και καθιερώθηκε το συγκεκριμένο σύστημα.
Δείτε την πενταπλή ισοβαθμία στην κορυφή, θυμηθείτε κάποιες ήττες που έκαναν οι συγκάτοικοί του στην πρώτη θέση, παρακολουθήστε την «κατρακύλα» της Φενέρμπαχτσε (που ήταν μπροστά με απόσταση δύο νικών στα μέσα του πρώτου γύρου), προσέξτε την 7η θέση της δις πρωταθλήτριας Εφές και υπολογίστε ότι η απόσταση του πρώτου από τον δωδέκατο είναι μόλις τρεις νίκες! Έχει ξανασυμβεί αυτό;