Ο Στιβ Κερ δεν είναι απλώς πολυτροπαιούχος προπονητής και παίκτης στο NBA αλλά κάτι πολύ περισσότερο έχοντας μάλιστα και λόγους.
Η πρόσφατη τοποθέτηση του Κερ μετά το μακελειό στο Τέξας όπου ένας 18χρονος άνοιξε πυρ και δολοφόνησε 19 μικρούς μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς, ουσιαστικά ρίχνει «αλάτι στις πληγές» των ΗΠΑ. Και συντρίβει τη βιτρίνα με την οποία προσπαθούν να καλύψουν τα πάντα.
Ο Κερ που κατά τα εφηβικά του χρόνια έχασε τον πατέρα του ο οποίος δολοφονήθηκε στον Λίβανο πολύ συχνά κάνει δημόσιες τοποθετήσεις, απαιτώντας μια καλύτερη ζωή για όλους.
«Έχω κουραστεί να κάνω δηλώσεις και να δίνω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες. Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή. Αρκετά»!
Το ξέσπασμα του προπονητή των Γουόριορς με αφορμή το μακελειό στο Τέξας, συγκλονίζει. Ζητάει λύσεις και όχι εκδηλώσεις.
«Δεν θα μιλήσω για μπάσκετ. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ομάδα μας. Δεν έχει σημασία αυτό. Από τη στιγμή που τελείωσε η προπόνησή μας, 14 παιδιά δολοφονήθηκαν 400 μίλια από εδώ, όπως και ένας δάσκαλος. Τις τελευταίες 10 ημέρες είδαμε να σκοτώνονται ηλικιωμένοι αφροαμερικανοί σε σούπερ μάρκετ, μετά άνθρωποι ασιατικής καταγωγής σε εκκλησία και τώρα είδαμε παιδιά να δολοφονούνται σε σχολείο»
Ακόμα δεν είχε γίνει γνωστό ότι οι νεκροί ήταν 19 όπως και ότι προστέθηκαν στα θύματα και δύο δάσκαλοι.
«Πότε θα κάνουμε κάτι; Έχω κουραστεί να κάνω δηλώσεις και να δίνω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες. Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή. Αρκετά»!
Στη συνέχεια ο Κερ άγγιξε ένα ευαίσθητο θέμα και ξέσπασε εναντίον των γερουσιαστών που δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή.
Τα λόγια του είναι γροθιά στο στομάχι.
«Έχουμε 50 γερουσιαστές, που αρνούνται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, το οποίο περιμένει να ψηφιστεί εδώ και 2 χρόνια. Και υπάρχει λόγος, που δεν το κάνουν: Θέλουν να έχουν δύναμη.
Σας ρωτάω, λοιπόν, όλους, ρωτάω αυτούς τους γερουσιαστές, που δεν κάνουν κάτι για τις δολοφονίες σε σχολεία και σούπερ μάρκετ. Θα βάλετε την επιθυμία σας για δύναμη πάνω από την ασφάλεια των παιδιών, των ηλικιωμένων και όσων πάνε στην εκκλησία; Επειδή έτσι φαίνεται.
Έχω κουραστεί. Θα παίξουμε σήμερα, αλλά θέλω όλοι όσοι δουν αυτό το μήνυμα να σκεφτούν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τους γονείς τους τα αδέλφια τους. Να σκεφτείτε όλοι πώς θα νιώθατε αν αυτό συνέβαινε σε εσάς. Δεν γίνεται να το συνηθίζουμε αυτό και να καθόμαστε όταν το διαβάζουμε λέγοντας “εντάξει, ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή. Τώρα, πάμε ομάδα, πάμε Γουόριορς!
Θα παίξουμε μπάσκετ τώρα, αλλά υπάρχουν 50 γερουσιαστές, που μας κρατούν ομήρους. Το 90% των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ζητούν να υπάρχει έλεγχος ιστορικού αν κάποιος θέλει να πάρει όπλο. Το 90%! Μας κρατάνε ομήρους 50 γερουσιαστές, επειδή αρνούνται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για να διατηρήσουν την δύναμή τους. Είναι αξιολύπητο, αρκετά»!
Όμως ο Στιβ Κερ έχει ζήσει πολύ δύσκολα χρόνια με τη δολοφονία του πατέρα του στον Λίβανο
Ήταν 18 Ιανουαρίου 1984, όταν ο 18χρονος (τότε) Στιβ Κερ έλαβε ένα τηλεφώνημα. Δραματικό, που άλλαξε τη ζωή του. Ο πατέρας του, Μάλκολμ, είχε πέσει νεκρός στην Βηρυτό. Στην πόλη που γεννήθηκε κι αγάπησε. Και μόλις 18 μήνες αφότου το όνειρό του είχε γίνει πραγματικότητα: Είχε αναλάβει πρόεδρος στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.
Ο Κερ, φοιτούσε τότε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Καθόταν στο κρεβάτι του δωματίου του και δεχόταν την επίσκεψη των συμμαθητών και συμπαικτών του για τα συλλυπητήρια. Εκείνοι θυμούνται ότι δεν έλεγε πολλά.
Όταν είχε ακούσει τα νέα από το τηλέφωνο, απλώς άρχισε να τρέχει άσκοπα στους δρόμους.
Περασμένα μεσάνυχτα. Ο πατέρας του Κερ, νεκρός στην Βηρυτό. Ο άλλος του αδερφός βρισκόταν στο Κάιρο, ένας άλλος στον Λίβανο μαζί με τη μητέρα του και η αδερφή του στην Ταϊβάν. Κι εκείνος, στην Αριζόνα, προσπαθώντας να συμβιβαστεί με την απώλεια.
Ο Μάλκολμ Κερ, ένας αφοσιωμένος Ακαδημαϊκός, μόλις 18 μήνες πριν είχε αναλάβει πρόεδρος στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Εκεί είχε γεννηθεί. Και προσπαθούσε σε όλη του τη ζωή να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους. Κάτι που δεν έκανε κανείς άλλος Αμερικάνος που βρισκόταν εκεί.
Η είδηση της δολοφονίας του Μάλκολμ Κερ θα γινόταν πρώτη είδηση σε εθνικό δίκτυο στις ΗΠΑ. Είχε δολοφονηθεί από φανατικό ισλαμιστή. Ήταν στόχος, ως Αμερικανός.
Και παρά τις εκκλήσεις να έχει μαζί του φρουρά (ο Λίβανος ήταν σε εμφύλιο πόλεμο τότε) ο ίδιος το αρνιόταν. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ένας Ακαδημαϊκός θα έπρεπε να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες.
Ο ίδιος ο Στιβ Κερ που επίσης είχε ζήσει τον εφιάλτη του εμφυλίου (γεννημένος στην Βηρυτό είναι άλλωστε) έκλαιγε διαρκώς. Ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τέτοιο κακό θα έβρισκε την οικογένειά του.
Παρόλ’ αυτά έκανε προπόνηση και έπαιξε εναντίον του Αριζόνα Στέιτ. Η ομάδα του επικράτησε 71-49 και ο ίδιος είχε 5/7 τρίποντα. Ήταν ο καλύτερος αγώνας του, στην πρώτη του χρονιά στο Κολλέγιο.
Από τότε τον φώναζαν «Ice». Δηλαδή «Πάγο» ή «Ψυχρό».
Τέσσερα χρόνια αργότερα, μια ομάδα οπαδών του Αριζόνα Στέιτ έκανε κάτι απίστευτα βρώμικο. Άρχισαν να φωνάζουν «PLO, PLO, PLO» (σ.σ η οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης) αλλά και «που είναι ο πατέρας σου». Ο Κερ έγινε έξαλλος
Δεν κατέρρευσε όμως. Το αντίθετο!
Σε ένα ημίχρονο ευστόχησε σε έξι σουτ τριών πόντων…
Ο Κερ δεν μίλησε ποτέ ανοιχτά για τον πατέρα του. Η δολοφονία του, όμως, τον έκανε σκληρό μεν αλλά και τον έφερε απέναντι σε κάθε μορφή βίας, κοινωνικής ανισότητας, ρατσισμού..
Πάντα μιλούσε υπέρ της ειρήνης και της ισότητας. Όπως επίσης τάχθηκε ανοιχτά εναντίον της εισβολής στο Ιράκ μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Η αδερφή του και η μητέρα του έγραψαν βιβλία για το θάνατο του Μάλκολμ Κερ. Ο αδερφός του, Άντριου, προχώρησε σε έρευνες και κατάφερε να βρει στοιχεία για τη δολοφονία του πατέρα του. Και ανακάλυψε ότι υπεύθυνοι ήταν μέλη της «Χεζμπολάχ».
Όσο για τον Στιβ Κερ; «Αισθάνομαι την καθολική του επίδραση στη ζωή μου. Είναι μαζί μου κάθε μέρα» είπε κάποια στιγμή για τον πατέρα του.
Όσα είπε ο Στιβ Κερ
Εθνική μπάσκετ: Θα δώσει το παρόν ο Αντετοκούνμπο;
Οι λόγοι που ανανέωσε ο Μπαρτζώκας!
Ολυμπιακός: Η Φενέρ θέλει τον Μασούρα και πιέζει για την απόκτησή του
Παναθηναϊκός: Πόσα ξόδεψαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού στον Αργυρό;