Είναι γεγονός ότι ο Τρίτωνας και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι ο Οίακας Ναυπλίου κατέβασε ομάδα κατά βάση με έφηβους παίκτες στην Α2 κατηγορία.
Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ούτε ο Μαυροκεφαλίδης ούτε ο Τρίτωνας έκαναν κάποιο ποινικό αδίκημα. Δε μπορούν να τιμωρηθούν επειδή νίκησαν με διαφορά 80 πόντων κι έβαλαν 131 πόντους στον Οίακα. Ούτε προβλέπεται ποινή στην ΕΟΚ για την τελική διαφορά ενός αγώνα.
Εδώ όμως φτάνουμε σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ένας παίκτης, με την πορεία και την ιστορία του Μαυροκεφαλίδη, θα έπρεπε να μείνει σχεδόν σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα τόσο εύκολου, στο παρκέ;
Για να κάνει ρεκόρ; Απέναντι σε πιτσιρίκια; Δε μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς κερδίζει ένας αθλητής καταξιωμένος, όπως ο Μαυροκεφαλίδης (στον οποίο έχω ιδιαίτερη εκτίμηση και το γνωρίζει) με πολλά χιλιόμετρα σε μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη, όταν κάνει ρεκόρ απέναντι σε εφηβική ομάδα.
Και ειλικρινά δε θα ήθελα να είμαι στη θέση του αναπληρωματικού του Μαυροκεφαλίδη. Δηλαδή αν δεν παίξει με τον Οίακα πολύ χρόνο, με ποιον θα παίξει; Στο ντέρμπι με την Καρδίτσα;
Μιας κι ανέφερα την Καρδίτσα: Στον αντίστοιχο αγώνα με τον Οίακα ο Γιάννης Μπουρούσης αγωνίστηκε για ένα ημίχρονο μόνο και μόνο για να συντηρηθεί. Και βέβαια η συμπεριφορά του ήταν άριστη, αφού πριν τον αγώνα είχε ζητήσει από τους μικρούς του Ναυπλίου, να παίξουν δυνατά και να μη σκεφτούν τίποτα! Και τους έδινε και συμβουλές στη διάρκεια της αναμέτρησης.
Βλέποντας τον αγώνα του Οίακα με τον Τρίτωνα είδα έναν Μαυροκεφαλίδη να κοιτάει το ταμπλό στο 129 και να ζητάει πίεση (!) ή μετά από fair play από πλευράς των ηττημένων σε μικρό των νικητών για να σουτάρει βολές, να ταπώνει τον 16χρονο αντίπαλό του! Με τη διαφορά στους 50 πόντους.
Μα τι ακριβώς είχε να αποδείξει ο Λουκάς; Είναι πολύ μεγάλος παίκτης και το ξέραμε πριν βάλει 51 πόντους σε έφηβους.
Υπάρχουν κάποιοι κανόνες άγραφοι που διαχωρίζουν το σεβασμό από τη λύπηση (διότι είχαμε ακούσει κι αυτό κάποτε, ότι είναι σεβασμός να αντιμετωπίζεις τις μικρές ως γυναίκες). Και αυτοί οι κανόνες κάνουν μεγάλη μια ομάδα.
Ο Τρίτωνας είναι μεγάλη ομάδα. Η ιστορία του είναι τεράστια, ιδρύθηκε στη διάρκεια της κατοχής και οφείλει το όνομά του στο υποβρύχιο Τρίτων που βυθίστηκε στον β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Ο Πόλυς Πολυτιμίδης που προχώρησε στην ίδρυσή του, έτυχε να είναι προπονητής μου στον Εθνικό Γ.Σ. Μεγάλες μορφές όπως ο Μπλούης Διακάκης, ο Άγγελος Λαναράς, ο Νίκος Σκυλακάκης, ο Κώστας Μουρούζης πρωταγωνίστησαν σε ένα μπασκετικό θαύμα.
Την τελευταία φορά που αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική, αρχηγός του ήταν ο Άγγελος Κουλουριώτης. Ο γιός του, Χάρης, μεγαλωμένος στον Τρίτωνα ήταν ο προπονητής του Οίακα που ατύχησε να βρει μπροστά του τον Μαυροκεφαλίδη και μια ομάδα αποφασισμένη να ισοπεδώσει.
Ωραία πράγματα.