Αλήθεια πως θα αισθανόσουν αν το ΝΑΤΟ είχε βομβαρδίσει τη χώρα σου κι εσύ πήγαινες σε ξένη χώρα κι έβλεπες να σου σηκώνουν τη σημαία του;
Διότι οι οπαδοί της Ζαλγκίρις Κάουνας σήκωσαν σημαίες του ΝΑΤΟ στον αγώνα της Κυριακής (3/4) κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στη Λιθουανία όπου οι Σέρβοι δεν κράτησαν το πανό που έγραφε STOP THE WAR. Θα τολμήσω να πω ότι αποτελεί τεράστια πρόκληση απέναντι σε παίκτες που όταν η χώρα τους βομβαρδιζόταν, στην πλειοψηφία τους ήταν μωρά ή μικρά παιδιά και ζούσαν τη φρίκη.
Δε θέλω να σταθώ στη γενικότερη συμπεριφορά της Ζαλγκίρις στην Euroleague που προσπερνά κάθε έννοια εθνικισμού. Είναι το μόνο γήπεδο όπου ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος της χώρας. Δικαίωμά τους βέβαια, αλλά δεν είναι κάτι τόσο απλό.
Επίσης σε μια σοβαρή διοργάνωση δεν είναι δυνατόν να εισέρχεται τόσο έντονα η πολιτική στον αθλητισμό. Τις κακές σχέσεις Λιθουανών και Ρώσων τις γνωρίζουμε όλοι. Εναντίον της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία είμαστε όλοι.
Το να επιτρέπεται στην Ζαλγκίρις, από τη μια στιγμή στην άλλη, να αλλάζει τα χρώματα της φανέλας της και του σήματος της ομάδας της για να τιμήσει την Ουκρανία και να ασχολείται περισσότερο με την πολιτική παρά με τον αθλητισμό, είναι κάτι που δε μπορούμε να εξηγήσουμε.
Όμως ακόμα κι αυτό μπορούμε να το προσπεράσουμε. Όλοι, λίγο πολύ, είπαν STOP THE WAR αλλά φαίνεται πως η ασυδοσία στην Ζαλγκίρις που ξέφυγε εντελώς, έφερε κι αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα.
Το να βλέπεις οπαδούς της Ζαλγκίρις να υψώνουν σημαίες του ΝΑΤΟ για να πικάρουν ανθρώπους που πιθανότατα να έχουν χάσει φίλους και συγγενείς από τους βομβαρδισμούς, ξεπερνά κάθε αρρωστημένη έννοια.
Και ήταν φυσικό επόμενο ότι θα συνέβαινε αυτό από τη στιγμή που η Euroleague άφησε τους Λιθουανούς να κάνουν ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι ΜΠΑΣΚΕΤ.
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς αντέδρασε σε αυτό που έκαναν οι Λιθουανοί. Η διοργανώτρια αρχή θα κάνει το ίδιο;
Μάλιστα ακούστηκε ένα τραγούδι σε βάρος των Σέρβων
A chant against Serbia erupted in Žalgirio arena. pic.twitter.com/RwloVaCFYW
— Marius Milašius (@mamilasius) April 3, 2022
Κι ακολούθησε ένα υπέρ της Ουκρανίας
And a chant supporting Ukraine moments later. pic.twitter.com/BdmdBoqijf
— Marius Milašius (@mamilasius) April 3, 2022
Κάποτε οι Σέρβοι ύψωναν πανό STOP THE WAR ενάντια στο ΝΑΤΟ αλλά ήταν απελπιστικά μόνοι τους.
Ήδη έχουν βρει τη δικαιολογία του «Μιλόσεβιτς που έκανε εθνοκάθαρση» ορισμένοι χωρίς βέβαια να υπολογίζουν ότι και ο Πούτιν βρήκε ως δικαιολογία την «εθνοκάθαρση που επιχειρούσαν οι Ουκρανοί εναντίον των ρωσόφωνων».
Κάτι παραπάνω από 20 χρόνια πριν, οι Σέρβοι ύψωναν αντίστοιχα πανό, με όση φωνή διέθεταν, αποκλεισμένοι, υπερήφανοι και σχεδόν μόνοι. Ευτυχώς που η Ελλάδα παρά τις όποιες δεσμεύσεις της είχε κρατήσει σωστή στάση τότε ενώ και η ΑΕΚ είχε κάνει το ιστορικό ταξίδι για τον αγώνα με την Παρτιζάν που απέδειξε παντού ότι δεν είναι απλώς ένα αθλητικό σωματείο αλλά κάτι πολύ παραπάνω.
Ας θυμηθούμε λοιπόν όταν οι Σέρβοι ήταν σχεδόν μόνοι τους ενάντια στις «ειρηνικές βόμβες» του ΝΑΤΟ.
Στις 7 Απριλίου του 1999 η ΑΕΚ παίρνει τη μεγάλη απόφαση και αγνοεί το εμπάργκο. Ταξιδεύει στην Σερβία για φιλικό αγώνα κόντρα στην Παρτιζάν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ενέργεια της ΑΕΚ ήταν πολύ μεγαλύτερη από δέκα πρωταθλήματα και Κύπελλα μαζί. Η Ένωση έδειξε πόσο τιμά την ιστορία και τις ρίζες της που είναι γεμάτες με αίμα, ξεριζωμό, πόνο και προσφυγιά. Και ΜΕΓΑΛΩΣΕ πολύ ως ομάδα.
Στις 17 Απριλίου του 1999 έγινε μαραθώνιος ειρήνης στο Βελιγράδι όπου βλέπετε ότι έτρεψαν δίπλα στα βομβαρδισμένα κτίρια
Μέσα από τον μαραθώνιο οι Σέρβοι προσπαθούσαν να στείλουν μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο ζητώντας από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να βομβαρδίζει τη χώρα τους.
Βεβαίως ακολούθησε και πορεία στους δρόμους της πρωτεύουσας της Σερβίας μήπως και το ΝΑΤΟ καταλάβει, αλλά μάταια
«Ειρήνη όχι πόλεμος». Το μήνυμα των Σίνισα Μιχάιλοβιτς και Ντέγιαν Στάνκοβιτς πριν από τον αγώνα της Λάτσιο με την Μίλαν για το ιταλικό πρωτάθλημα.
Ο Ζόραν Μίρκοβιτς έστειλε ακριβώς το ίδιο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ ενώ καθόταν στον πάγκο της Γιουβέντους για έναν αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος.
Ο Ντράγκαν Στόικοβιτς αγωνιζόταν στην Ιαπωνία τότε κι έστελνε επίσης το δικό του μήνυμα προς το ΝΑΤΟ. Ήταν ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας
Ο φημισμένος Ρομάριο έκανε ακριβώς το ίδιο κι ας μην ήταν Σέρβος. Ζήτησε να σταματήσει το ΝΑΤΟ να βομβαρδίζει αθώους ανθρώπους. Τόσο απλό.
Και βέβαια η ιστορική φωτογραφία του δακρυσμένου Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς που ύψωσε πανό STOP THE WAR αμέσως μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς από την Μπαρτσελόνα
Ολυμπιακός: Πρόβλημα με Μανωλά – Ποιος από τους τρεις στόπερ δεν θα παίζει;