Το ότι ο Ολυμπιακός είχε ελάχιστες πιθανότητες για πρόκριση στην οχτάδα της Euroleague πιθανότατα να είναι και το πλέον αδιάφορο στοιχείο του αγώνα με την Φενέρμπαχτσε.
Διότι ο Ολυμπιακός επί της ουσίας έχει αποκλειστεί εδώ και πολύ καιρό. Το ότι κάποια σενάρια τον έφερναν στα πλέι οφ με 4/4 στους τελευταίους αγώνες και συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων, δεν έλεγε απολύτως τίποτα από την πρώτη στιγμή. Σημασία έχει να μιλάμε ρεαλιστικά και όχι να προσπαθούμε να κάνουμε τριχιά την… τρίχα.
Ο πρόλογος είναι απαραίτητος προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αγώνας αυτός ούτε ως… τελευταία ευκαιρία μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί, ούτε ως τίποτα παρόμοιο. Το ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραμονές του αγώνα είπε ότι «πρέπει να εξαντληθούν οι πιθανότητες» δεν είναι τίποτα περισσότερο από το κίνητρο που προσπαθεί να βρει και να δώσει κάθε προπονητής στους παίκτες του.
Για πολλούς άλλωστε είναι οι τελευταίες ημέρες στον Πειραιά. Αν ρίξετε μια ματιά στο φύλλο στατιστικής θα καταλάβετε για ποιους λέμε. Όχι απαραίτητα αποκλειστικά ξένους. Και όχι απαραίτητα να λήγει το συμβόλαιό τους. Έχουμε καιρό γι’ αυτά όμως.
Ο Ολυμπιακός μπήκε νωθρά και… όπως συνηθίζει σε πολλούς αγώνες φέτος άρχισε να «κυνηγά» από το πρώτο δεκάλεπτο. Ακόμα και στη δεύτερη περίοδο που ήταν… ακόμα χειρότερη από την πρώτη οι Πειραιώτες βρήκαν κάποιες λίγες λύσεις από τα 2 περιφερειακά σουτ του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Κατά τα άλλα ηττήθηκαν κατά κράτος.
Και μετά το κυνήγι (στο σκορ) άρχισε το κυνηγητό. Όσο κι αν προσπαθήσεις να επιστρέψεις από το -16 απέναντι σε μια ομάδα όπως η Φενέρμπαχτσε, χρειάζονται περισσότερο ποιοτικά λεπτά. Και όχι εκλάμψεις.
Θα σας μεταφέρουμε κάποια στοιχεία από το πρώτο ημίχρονο διότι στη συνέχεια θα παραθέσουμε κάποια άλλα. Κι αξίζει αυτή η σύγκριση, πιστέψτε μας.
Η Φενέρμπαχτσε προηγήθηκε 43-27 στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός είχε 8/28 σουτ και η Φενέρ 19/32 με τα 18/25 να είναι δίποντα. Τα ριμπάουντ ήταν 11-17 για τη Φενέρ. Τα λάθη ήταν 10-6 με τον Ολυμπιακό να έχει περισσότερα. Οι ασίστ ήταν 4-11 για την Φενέρ και τα κλεψίματα 3-7 αντίστοιχα. Η αξιολόγηση ήταν 16 (σε ένα ολόκληρο ημίχρονο) για τον Ολυμπιακό και 58 για την Φενέρμπαχτσε.
Τα επιμέρους έχουν περισσότερο ενδιαφέρον ακόμα. Ο Ολυμπιακός είχε 8 πόντους (από τους 27) στο «ζωγραφιστό». Η Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα τους 34 από τους 43!!!
Οι Τούρκοι είχαν πάρει 8 πόντους στον αιφνιδιασμό έναντι… κανενός του Ολυμπιακού. Είχαν πάρει 18 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου έναντι 7 των Πειραιωτών από την ίδια κατηγορία. Κι επίσης είχαν 10 πόντους από τα επιθετικά ριμπάουντ έναντι 5 του Ολυμπιακού. Κι ας είχαν οι Πειραιώτες 7 (από τα 11 συνολικά) επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο μέρος.
Αν πάμε στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική. Προσέξτε: Το επιμέρους σκορ είναι 44-33 με τον Ολυμπιακό να έχει πλέον 19/34 σουτ (13/19 δίποντα και 6/15 τρίποντα). Η Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα είχε 8/13 δίποντα και 3/12 τρίποντα, συνολικά 11/25 σουτ. Ο Ολυμπιακός, επίσης δε σκόραρε από βολές (είχε 0/1).
Κι εδώ αρχίζουν τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία.
Τα ριμπάουντ ήταν 18 (τα 6 επιθετικά) έναντι 8 (με κανένα επιθετικό) υπέρ του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν να κάνουν περισσότερα λάθη (10 έναντι 7) αλλά ανέβασαν τις ασίστ (11 έναντι 7). Είχαν 6 κλεψίματα (τρία σε κάθε περίοδο) έναντι 5 της Φενέρ (τα 4 στην τελευταία περίοδο). Η αξιολόγηση ήταν 48-34 υπέρ τους…
Όσο για τα υπόλοιπα; Προσέξτε τα επιμέρους στατιστικά: Μέσα από το «ζωγραφιστό» οι πόντοι ήταν 26 (από 8 στο πρώτο μέρος) για τον Ολυμπιακό και 12 (από 34) για την Φενέρμπαχτσε.
Ο Ολυμπιακός από το μηδέν του πρώτου ημιχρόνου πήρε 15 πόντους στον αιφνιδιασμό στο δεύτερο ενώ η Φενέρ είχε 6 (έναντι 8 στο πρώτο).
Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν 16 πόντους από λάθη των Τούρκων (από 7 στο πρώτο ημίχρονο). Αντίστοιχα η Φενέρμπαχτσε πήρε 8 από λάθη του Ολυμπιακού (έναντι 18 στο πρώτο μέρος).
Τέλος ο Ολυμπιακός είχε 11 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ (από 5 στο πρώτο) και η Φενέρ φυσικά μηδέν (αφού δεν είχε επιθετικά ριμπάουντ). Στο πρώτο ημίχρονο οι Τούρκοι είχαν 10.
Το ψηλό σχήμα του Μπαρτζώκα, με Βεζένκοφ στο «3» ανέδειξε σε μορφή τον Ζαν Σαρλ που γέμισε (με τον Έλις) την ρακέτα. Και… πρωταγωνίστησε όχι μόνο επιθετικά αλλά και στα deflections στην άμυνα. Για το τρίτο δεκάλεπτο μιλάμε
Ο Ολυμπιακός με ένα καλύτερο πρώτο ημίχρονο θα μας είχε υποχρεώσει (και τη Φενέρ επίσης) σε άλλο αγώνα. Και με ένα καλύτερο πρώτο πεντάλεπτο στην τέταρτη περίοδο, επίσης.
Συμπερασματικά; Με 10 (σκάρτα) λεπτά μπάσκετ δε μπορείς να νικήσεις σ’ αυτό το επίπεδο. Και μια ομάδα σαν τη Φενέρ.