Πιθανότατα να σας παραξένεψε ο τίτλος και να εκτιμήσετε στην καλύτερη ότι χάσαμε το μυαλό μας και στη χειρότερη ότι τρελαθήκαμε τελείως. Άλλωστε η ψυχρή λογική αναφέρει ότι ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο ενδιαφέρον και «καίγεται» για τον αγώνα αφού ο Παναθηναϊκός δε διεκδικεί κάποιο ορατό και ρεαλιστικό στόχο. Με την υποσημείωση ότι δεν υπάρχει «ψυχρή λογική» σε ντέρμπι «αιωνίων». Σε κανένα άθλημα.
Βεβαίως δεν είναι ψέματα το γεγονός ότι κάποτε, όχι τόσο μακριά, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός «τσακώνονταν» για το ποιος ήταν ο καλύτερος. Τώρα φυσικά δεν έχουν κανένα λόγο ν’ ανταγωνιστούν σε τόσο υψηλό επίπεδο και το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τους μείνει στο τέλος να «μαλώνουν» για το ποιος είναι ο χειρότερος.
Κι αυτό το αναφέρουμε καθώς δεν είναι και τόσο απίθανο το σενάριο να μην προκριθεί κανένας από τους δύο εκπροσώπους μας στα πλέι οφ. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο από την περίοδο 2016-2017 όταν και καθιερώθηκε το νέο σύστημα. Ούτε κι από την περίοδο 2001-2002 όταν αντάμωσαν εκ νέου στην Euroleague μετά το «σχίσμα» του 2001. Τουλάχιστον ένας (πάντα ο Παναθηναϊκός καθώς οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν το Top16 την περίοδο 2004-2005) περνούσε στην επόμενη φάση.
Η αναμέτρηση του ΣΕΦ έχει μεγάλη πίεση για τον Ολυμπιακό, όμως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον Παναθηναϊκό. Οι Πειραιώτες προσπαθούν με νύχια και με δόντια και με ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μπτροστά τους να κρατηθούν στην οχτάδα. Ήδη έχουν χάσει έδαφος… Κι αν γίνει καμια «στραβή» με τον Παναθηναϊκό τότε πολύ απλά οι «πράσινοι» θα τους παρασύρουν κοντά τους στο υπόγειο. Και μακριά από την πρόκριση.
Και πως είναι «τελικός» για τον Παναθηναϊκό; Αυτό θα με ρωτήσετε. Διότι πολύ απλά για τους «πράσινους» είναι ο… αγώνας της χρονιάς στην Euroleague. Με διπλό στο ΣΕΦ κερδίζουν πολλά σε ό,τι αφορά στο γόητρο, φτιάχνουν ψυχολογία και συνεχίζουν. Που θα πάνε; Απλά να τελειώσουν με κάποια χαμόγελα μια σεζόν την οποία περίμεναν δύσκολη και με «στραβά» αποτελέσματα.
Είναι όμως εντελώς διαφορετικό να το λες (όπως έγινε το καλοκαίρι) από το να το βιώνεις. Πολύ πιο σκληρό για την ακρίβεια.
Ο Ολυμπιακός θέλει να διατηρηθεί κοντά στην οχτάδα μήπως και καταφέρει να «στριμωχτεί» για τα πλέι οφ κι αυτό δε θα είναι καθόλου εύκολο ακόμα κι αν νικήσει τον «αιώνιο αντίπαλο»
Ντέρμπι «αιωνίων» χωρίς κίνητρο και για τις δύο ομάδες δεν υπάρχει. Ή μάλλον… όποιος δεν έχει κίνητρο σε έναν τέτοιο αγώνα τότε βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Ό,τι κι αν γίνει, όσο κι αν έχει πέσει το επίπεδο, είναι ο αγώνας που περιμένουμε στην Ελλάδα. Δυστυχώς για τουε γνωστούς λόγους δε μπορούμε να τους δούμε παραπάνω από δύο φορές το χρόνο… Η τοξικότητα που κυριάρχησε στο πλαίσιο της αλληλοεξόντωσης (κι όχι του θεμιτού ανταγωνισμού) έφερε κάμποσα περίεργα φαινόμενα που δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα ζούσαμε.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός παρά την πίεση που έχει, είναι το φαβορί στην αναμέτρηση του ΣΕΦ. Είναι κάμποσα βήματα πιο μπροστά από τους «πράσινους», όχι τώρα αλλά από την αρχή της σεζόν, έχουν περισσότερη «ομαλότητα» κι εμπειρία. Τα προγνωστικά, όπως και στον αγώνα του πρώτου γύρου, είναι υπέρ των Πειραιωτών. Που έχουν βέβαια τα προβληματάκια τους, με τους Παπανικολάου και Βεζένκοφ αλλά στην αντίπερα όχθη υπάρχει μεγαλύτερο.
Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του τον… αγώνα της χρονιάς στην Euroleague, είναι αυτός που δίνει το μεγαλύτερο κίνητρο αλλά και το μεγαλύτερο αν όχι μοναδικό στόχο με βάση τη βαθμολογική κατάσταση της ομάδας.
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς είναι το σημείο αναφοράς του Παναθηναϊκού. Πρώτος σκόρερ, πρώτος πασέρ, πρώτος στα τρίποντα, είναι ο παίκτης που θα πάρει τη μπάλα κι έχει την ελευθερία των κινήσεων. Για ν’ απλώσει το ταλέντο και την προσωπικότητά του. Η απουσία του είναι πολύ σημαντική για τον Παναθηναϊκό που θα αναζητήσει σειρά υπερβάσεων από άλλους παίκτες. Και ειδικά από τον Μάρκους Φόστερ (που πλέον δεν έχει το… βουνό Νέντοβιτς μπροστά του ώστε να «κερδίσει» χρόνο, ρόλο και προσπάθειες) και από τον Σέλβιν Μακ που μετά την ανανέωσή του είναι σε ελεύθερη πτώση.
Ο αγώνας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Διότι δεν υπάρχει ντέρμπι «αιωνίων» από το οποίο να μην έχουν βγει… ειδήσεις και συμπεράσματα μετά. Όπως προαναφέραμε, αν σε τέτοιο αγώνα δεν έχεις κίνητρο τότε μάλλον κάτι δεν έχεις καταλάβει σωστά.