Στο Τελ Αβίβ ο Νεμάνια Νέντοβιτς με ρεκόρ καριέρας προσπάθησε μόνος του να αποτρέψει το μοιραίο. Στο Βελιγράδι ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκανε εξωπραγματικό τελευταίο δίλεπτο αλλά η ήττα δεν αποφεύχθηκε. Ο Παναθηναϊκός έφυγε και πάλι ηττημένος και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν ήταν καθόλου «κρίμα κι άδικο». Το μπάσκετ είναι (σε συντριπτικό ποσοστό) δίκαιο άθλημα. Και συνήθως ό,τι δίνεις, παίρνεις!
Ο Παναθηναϊκός δεν έδωσε αυτά που έπρεπε. Μόνο που δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό αφορά μόνο το παρών. Από ηρωισμό δε μπορεί κανείς να πει ότι «στερείται» η ομάδα. Και ο Νέντοβιτς ήταν συγκινητικός στην έδρα της Μακάμπι και ο Παπαπέτρου έβγαλε ένα τρομερό πείσμα, αρνούμενος να ηττηθεί, στο Βελιγράδι.
Μόνο που πλέον χρειάζονται αποφάσεις. Κι εδώ είναι το ερώτημα: Υπάρχει η δυνατότητα να ληφθούν αυτές; Κι αναφερόμαστε στο οικονομικό κομμάτι…
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ότι ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από μια ομάδα που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα και παρουσιάστηκε με… τέσσερις απουσίες, δεν το περνάς στα αζήτητα. Είχα γράψει και παλαιότερα, ότι αυτό το «δεν έγινε και τίποτα» δε θα γίνει και συνήθεια. Ο Ερυθρός Αστέρας δεν είχε τον Τζόρνταν Λόιντ που είναι ο πρώτος του σκόρερ και δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης. Είναι ο παίκτης από τον οποίο οι Σέρβοι εξαρτώνται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Δεν ήταν παρόντες επίσης οι Λάνγκστον Χολ (πρώτος του πασέρ) για τον οποίο μπορείς να πεις ότι αντικαταστάθηκε από τον (εξαιρετικό) Κολόμ, αλλά και οι Λάντρι ΕνΝοκό και Μάρκο Σιμόνοβιτς.
Το ότι δεν ήταν «υποψιασμένοι»- γνωρίζοντας και τη λογική του Ντέγιαν Ράντονιτς- ότι με την παρουσία του νέου προπονητή ο Ερυθρός Αστέρας δεν θα έβγαζε τρομακτική ενέργεια, δεν το λες. Στις δηλώσεις τους ακριβώς αυτό έλεγαν…
Το ότι μέσα σε ένα ημίχρονο, όμως, η δεύτερη χειρότερη επίθεση στην Euroleague είχε πετύχει 48 πόντους ενώ από το 16’ είχε ξεπεράσει το μέσο όρο της στα εύστοχα τρίποντα (είχε ήδη 9 με μ.ο. 8) λέει πολλά… Μαζί με τη σωρεία επιθετικών ριμπάουντ στο πρώτο μέρος, τον Κόρεϊ Γουόλντεν που έμοιαζε… Λόιντ και την απόλυτη έλλειψη συγκέντρωσης κι ενέργειας.
Κι αν στο δεύτερο ημίχρονο η κατάσταση στην άμυνα βελτιώθηκε, στην επίθεση παρέμεινε…ναυάγιο! Οι 12 πόντοι του Παπαπέτρου μέσα σε 2’21’’ πήγαν να φέρουν τη μεγάλη ανατροπή, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη.
Θα επιμείνω σε αυτό που έγραψα στην αρχή. Δεν είναι καθόλου… κρίμα κι άδικο! Δεν έχασε κανένα «δικό του» ματς ο Παναθηναϊκός.
Ήταν όμως ολοφάνερο, στο δεύτερο ημίχρονο ότι οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να ελέγξουν τον αγώνα και την τύχη του. Όμως στο μεγαλύτερο διάστημα πετούσαν χαρταετό! Το ότι μέσα σε 10 λεπτά απέδειξαν ότι όντως αδίκησαν τους εαυτούς τους, δε λέει τίποτα! Το ότι ο αρχηγός της ομάδας ήταν ασυμβίβαστος με την ήττα κι έκανε τρομερά πράγματα, επίσης δε λέει τίποτα.
Διότι, όπως προανέφερα, ο Παναθηναϊκός δε χρειάζεται άλλους ηρωισμούς αλλά αποφάσεις. Όλες οι ομάδες προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις, ακόμα κι αν πάρουμε τον αντίπαλό του, θα διαπιστώσουμε την έλευση του Κολόμ.
Πλέον μπαίνουμε στο 2021 και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι στον Παναθηναϊκό πρέπει να παραμείνουν στο «περιμένω να βγουν» για κάποιους παίκτες.
Επίσης δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν αξίζει άλλη αναμονή στον Μάρκους Φόστερ, ο οποίος δεν παίζει καλά και κυρίως παίζει λάθος! Είναι επίσης ολοφάνερο ότι από τη στιγμή που εντάχθηκε στην ομάδα ο Σέλβιν Μακ, ο Φόστερ έμεινε πίσω (είχε και τον τραυματισμό του). Προσωπικά και με το στυλ που παίζει ο Μακ δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι χωράει και ο Φόστερ στην ομάδα.
Μήπως θα ήταν προτιμότερο για τον Παναθηναϊκό να ασχοληθεί με έναν κανονικό άσο; Διότι ούτε ο Μακ είναι αυτό που λες «κλασικός άσος» ούτε και το κρέας βαφτίζεται ψάρι με τον… πλέι μέικερ Σαντ Ρος.
Όπως επίσης καλός, μαχητής, πολεμιστής, στρατιώτης κτλ ο Μπεντίλ αλλά δεν έχει καμία σχέση με το επίπεδο της Euroleague.
Αυτό όμως έχει να κάνει με αποφάσεις που συνδέονται με τα οικονομικά. Άρα ό,τι κι αν λέμε εμείς, αν δεν υπάρχει πολυτέλεια και περιθώριο για τέτοιες κινήσεις τσάμπα συζητάμε.
Πιθανότατα όμως και τσάμπα να ελπίζουν κάποιοι ότι θα αλλάξει η κατάσταση της ομάδας. Δεν είμαι τόσο βέβαιος για την πρόοδο που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη ομάδα και πόσο μπορεί να ανέβει.
Για το τέλος κάντε ένα κλικ ΕΔΩ. Πόντοι από αιφνιδιασμό 11-0 υπέρ Παναθηναϊκού. Από λάθη 23-17 υπέρ Παναθηναϊκού. Από επιθετικά ριμπάουντ 17-11 υπέρ της ελληνικής ομάδας από 0-7 στο πρώτο δεκάλεπτο.
Ο Ερυθρός Αστέρας από 10/18 τρίποντα στο πρώτο μέρος είχε 2/12 στο δεύτερο. Τα ριμπάουντ από 2-10 στο πρώτο δεκάλεπτο έγιναν 35-31 στο τέλος. Οι Σέρβοι από 7 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο μέρος είχαν μόνο 2 στην επανάληψη.
Άρα δεν είναι καθόλου… κρίμα κι άδικο, ούτε είσαι… αυτόχειρας όταν πετάς στα σκουπίδια τα τρία τέταρτα ενός αγώνα.