ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Παναθηναϊκός: Ο δικός του μονόδρομος της άμυνας

Ο Παναθηναϊκός, η 4η φετινή νίκη στην Euroleague, τα μυστικά της άμυνας και τα παραλειπόμενα μιας όμορφης παράστασης.

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε εύκολη αποστολή κόντρα στην Άλμπα αλλά κατάφερε να επιβάλλει απόλυτα το ρυθμό του όταν ακολούθησε το μονόδρομο της άμυνας.
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο Παναθηναϊκός δεν είχε εύκολη αποστολή κόντρα στην Άλμπα αλλά κατάφερε να επιβάλλει απόλυτα το ρυθμό του όταν ακολούθησε το μονόδρομο της άμυνας.

Κακά τα ψέματα, ο Παναθηναϊκός δε μπορεί να νικήσει αποκλειστικά από την επίθεσή του, ούτε τις ομάδες που βρίσκονται πάνω- κάτω στην ίδια κατηγορία. Πολύ δε περισσότερο όταν απουσιάζει ο πλέον προικισμένος παίκτης του, ο Νεμάνια ΝέντοβιτςΕνώ δε βρίσκονται και στον καλύτερο βαθμό ετοιμότητας ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Οκάρο Γουάιτ.

Από τα μισά της δεύτερης περιόδου και μετά ο Παναθηναϊκός βρήκε το δρόμο του. Ο Πρίφτης βρήκε επίσης τα κατάλληλα αμυντικά σχήματα, με Σαντ Ρος και Κασελάκη να κάνουν θραύση και τον Παπαγιάννη να γεμίζει τη ρακέτα. Παράλληλα ο Μέικον λειτούργησε υποδειγματικά ως εκτελεστής αλλά και οργανωτής και ο Παναθηναϊκός έβρισκε λύσεις από πολλούς παίκτες.

Η άμυνα έκανε τους πράσινους κανονική ομάδα. Η ενέργεια που έβγαλαν είναι ο μονόδρομος προκειμένου να κάνουν βήματα προόδου διαρκώς. Το ότι σε έναν αγώνα με πολλά και σημαντικά προβλήματα, ανέδειξαν πολλούς πρωταγωνιστές είναι εξίσου ενδιαφέρον.

Μέχρι και 4’17” πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο ρυθμό που βόλευε την Άλμπα. Γι αυτό αν και είχε μια ιδιαίτερα παραγωγική πρώτη περίοδο (πέτυχε 30 πόντους) δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια ασφάλεια στον αγώνα. Η οποία μπήκε όταν έγινε… σταθερά στο παιχνίδι του η άμυνα.

Προσέξτε κάποια στοιχεία: Η Άλμπα έκανε το πρώτο της λάθος μετά από… 16’58” αγώνα. Στο χρονικό σημείο που αναφέραμε (4’17” πριν το τέλος του ημιχρόνου) δεν είχε ούτε ένα λάθος, είχε 43 πόντους με 8/18 τρίποντα αλλά και 9 πόντους από λάθη του Παναθηναϊκού.

Στο επόμενο διάστημα πέτυχε 24 πόντους (κι αυτούς με το ζόρι). Ο πίνακας που παρουσιάζουμε είναι ενδεικτικός:

Άλμπα: Η άμυνα του Παναθηναϊκού την τελείωσε

Προσθέστε στον παραπάνω πίνακα ότι στα πρώτα 15’43” η Άλμπα είχε πάρει 9 πόντους από τα λάθη του Παναθηναϊκού. Στο επόμενο διάστημα πήρε μόνο έναν και η ελληνική ομάδα, αντίστοιχα, πήρε 10!

Προσέξτε ακόμα ένα στοιχείο: Ο Παναθηναϊκός έφτασε σε άνετη νίκη, πέτυχε 82 πόντους έχοντας αρχίσει μεν τον αγώνα με 6/11 τρίποντα αλλά με το τρίποντο να απουσιάζει όταν έχτισε τη διαφορά. Συγκεκριμένα οι πράσινοι έκαναν 24’27” προκειμένου να ευστοχήσουν σε σουτ τριών πόντων (!) από το σημείο που ο Γουάιτ (στο 9’36”) είχε πετύχει τον τριακοστό πόντο της ομάδας. Ακολούθησαν 10 άστοχα σουτ έξω από τα 6,75μ. μέχρι να βρει στόχο στην τέταρτη περίοδο ο Μέικον (και να πάει το σκορ στο 72-59).

Υπάρχει όμως κι εδώ ένα σημείο ιδιαίτερα σημαντικό: Ο Παναθηναϊκός είχε χαλάσει τον επιθετικό οίστρο της Άλμπα. Πρώτα την περιόρισε σε 0/14 σουτ (0/7 δίποντα και 0/7 τρίποντα) σε 8’04” όταν το 34-43 έγινε 49-43! Και παρότι δεν ήταν διαφορά ασφαλείας, φαινόταν καθαρά ότι η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη είχε βάλει θεμέλια. Ακριβώς επειδή έπαιζε το δικό της παιχνίδι. Και όχι του αντιπάλου.

Η Άλμπα που μέχρι το 15’43” είχε 8/18 τρίποντα έκανε 14’18” να ευστοχήσει σε σουτ τριών πόντων. Βρήκε στόχο με τον Σνάιντερ στην τέταρτη περίοδο όταν ισοφάρισε 57-57. Ο Παναθηναϊκός έμεινε πιστός στο πλάνο του, συνέχισε να παίζει καλή άμυνα, βρήκε αυτοπεποίθηση επιθετικά και νίκησε πολύ άνετα.

Το τέλος μιας όμορφης παράστασης έγραψε ότι:

-Ο Ντάριλ Μέικον έκανε ρεκόρ καριέρας στις ασίστ κι έγινε ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού στην μετά- Καλάθη εποχή που κάνει double double με πόντους και ασίστ. Παρεμπιπτόντως, προσέφερε 45 πόντους στην ομάδα του, αν προσθέσουμε και την παραγωγή των συμπαικτών του από τις δικές του ασίστ.

-Ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε double double σε πόντους και ριμπάουντ για 4η φορά φέτος. Για 6η φορά είχε διψήφιο αριθμό στα ριμπάουντ και για 2η φορά (μετά την Ζενίτ είχε 4 τάπες)!

-Ο Λεωνίδας Κασελάκης έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους, χρόνο συμμετοχής, κλεψίματα, αξιολόγηση κι εύστοχα τρίποντα!

-Ο Χάουαρντ Σαντ Ρος έκανε ρεκόρ καριέρας σε χρόνο συμμετοχής και αμυντικά ριμπάουντ

-Ο Λευτέρης Μαντζούκας έκανε ρεκόρ καριέρας σε χρόνο συμμετοχής, αμυντικά και συνολικά ριμπάουντ, ασίστ και τάπες.

-Ο Νεοκλής Αβδάλας σε ηλικία 15 ετών-10 μηνών και  6 ημερών πέτυχε το πρώτο καλάθι της καριέρα του στην Euroleague. Κι έγραψε ιστορία

-Οι 67 πόντοι είναι η 2η καλύτερη αμυντική επίδοση φέτος μετά τους 64 με την Ζενίτ

-Για 3η φορά φέτος ο Παναθηναϊκός είχε πάνω από 100 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση (102) μετά την Εφές (116).

-Επίσης για 3η φορά φέτος, οι πράσινοι είχαν 6 τάπες όσες με Ζενίτ και Εφές.

-Οι 82 πόντοι ήταν η 3η καλύτερη επίδοση μετά  τους 95 με την Εφές και τους 91 με την Φενέρμπαχτσε.

-Όπως επίσης οι 19 ασίστ ήταν η 3η καλύτερη επίδοση μετά τις 20 με Εφές και ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

 

 

Exit mobile version