ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Πραξικόπημα στη Γουινέα: Ιστορία γεμάτη αίμα, οικονομικά σκάνδαλα και εκλογική νοθεία (Pics+Vid)

Στην πολύ ευαίσθητη και ακόμα πιο φτωχή Δυτική Αφρική τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ποιος είναι ο Άλφα Κοντέ, το κεντρικό πρόσωπο στο πραξικόπημα που έγινε στην Γουινέα. Και σίγουρα δε διαφέρει και πολύ απ' αυτούς που τον συνέλαβαν
Πραξικόπημα στη Γουινέα: Ιστορία γεμάτη αίμα, οικονομικά σκάνδαλα και εκλογική νοθεία (Pics+Vid)

Ο  Άλφα Κοντέ θεωρείται ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στη Γουινέα αλλά δεν υπάρχει δημοκρατία στη διαδρομή του.

Όλη η πορεία του Κοντέ είναι γεμάτη ίντριγκες, σκάνδαλα, βία, νοθεία και ασυδοσία. Η Γουινέα παρέμεινε φτωχή, η κατάσταση παράμεινε εύθραυστη. Ισότητα και Δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε και ο ηλικιωμένος πολιτικός δεν απέβαλε ποτέ την ολοκληρωτική και καθεστωτική αντίληψη.

Και τόσο ο ίδιος όσο και ο γιός του μπλέχτηκαν σε οικονομικά σκάνδαλα στην πολύ φτωχή αφρικάνικη χώρα. Και παράλληλα κατηγορήθηκαν για ωμή βία εναντίον των πολιτών με αποκορύφωμα το θάνατο περισσότερων από 800 ανθρώπων σε διαδηλώσεις στη χώρα.

Ο Κοντέ κρατείται πλέον από τους πραξικοπηματίες. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κατηγορηθεί ότι αντίθετα με το νόμο, εξελέγη για 3η θητεία στην προεδρία της Γουϊνέας. Είχε πει ότι προχώρησε σε μεταρρύθμιση τον Μάρτιο του 2020. Με βάση την οποία καταργήθηκε το όριο των δύο θητειών του προέδρου… Χάος.

Ο Άλφα Κοντέ γεννήθηκε το 1938 στην πόλη Μποκέ. Οι γονείς του ήταν από την Μπουρκίνα Φάσο. Σε ηλικία 15 ετών αναχώρησε για ανώτερες σπουδές στη Γαλλία. Οι φανατικοί υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι έχει του κόσμου τα πτυχία και ότι ήταν Ειδικός Συντονιστής της Ένωσης Αφρικάνων Σπουδαστών στην Γαλλία.

Η πρώτη του παρουσία σε εκλογές τοποθετείται το 1993. Ήταν οι πρώτες εκλογές στη χώρα με… περισσότερους υποψήφιους από έναν. Αντίπαλός του ήταν ο Λανσανά Κοντέ που είχε πάρει την εξουσία μετά από αιματηρό πραξικόπημα το 1984 και ο οποίος συγκέντρωσε το 51,7% των ψήφων.

Οι οπαδοί του Άλφα Κοντέ διαμαρτυρήθηκαν έντονα αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώσει τα αποτελέσματα στις περιοχές Κανκάν και Σιγκουϊρι, όπου ο εκλεκτός τους είχε πάρει πάνω από 60%.  Τι είχε συμβεί; Πολύ απλά σε αυτές τις περιοχές είχαν καταγραφεί φαινόμενα βίας με τους υποστηρικτές του Κοντέ να ωθούν με απειλές τους κατοίκους να ψηφίσουν υπέρ του εκλεκτού τους!

O Λανσανά Κοντέ, δικτάτορας στη Γουινέα ως το 2008

Στις 16 Δεκεμβρίου ο Άλφα Κοντέ συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε παρανόμως να φύγει από τη χώρα. Επίσης κατηγορήθηκε για προσπάθεια να σπρώξει τις ένοπλες δυνάμεις να αποσταθεροποιήσουν την Κυβέρνηση.

Βρέθηκε στη φυλακή για… 7 χρόνια καθώς η δίκη του έγινε τον Απρίλιο του 2000. Καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση αλλά τελικά αποφυλακίστηκε με απόφαση χάρης από τον Λανσανά Κοντέ. Αλλά και με την απαγόρευση να έχει κάθε πολιτική δραστηριότητα.

Ο Άλφα Κοντέ έφυγε για την Γαλλία. Όμως δεν είχε σκοπό να τηρήσει το απαγορευτικό…

Στις 23 Δεκεμβρίου 2008, ο Λανσανα Κοντέ πέθανε και ένα πραξικόπημα επανέφερε (κι επίσημα) το στρατιωτικό νόμο στην Γουινέα. Ο Άλφα Κοντέ συναντήθηκε με τον Μούσα Νταντίς Καμαρά, τον αρχηγό των πραξικοπηματιών και ουσιαστικά τους αναγνώρισε. Τους χαρακτήρισε «πατριώτες».

Ο δρόμος προς την εξουσία είχε ανοίξει. Με δική του καθοδήγηση, το στρατιωτικό καθεστώς συνέλαβε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Η Γουινέα δε θα ηρεμούσε ποτέ.

Το 2010 η Γουινέα πήγε σε «ελεύθερες εκλογές». Τα εισαγωγικά είναι απαραίτητα αφού έχουν προηγηθεί όσα διαβάσατε. Στον πρώτο γύρο πήρε μόλις το 18% των ψήφων έναντι 40 και πλέον τοις εκατό του Τσελού Νταλέιν Ντιαλό. Τον Νοέμβριο, όμως, ο Κοντέ αναδείχθηκε νικητής στο δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 52,2%. Βεβαίως το αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε  έντονα καθώς οι ξένοι παρατηρητές διαπίστωσαν φαινόμενα βίας, παρατυπίες με την απώλεια σχεδόν… ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων από την τελική καταμέτρηση και πολλά ακόμα.

Ο Κοντέ δεν είχε πρόβλημα… Ορκίστηκε πρόεδρος στις 21/12/2010. Στις υποτιθέμενες πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ιστορία της χώρας.

O Άλφα Κοντέ όταν εξελέγη πρόεδρος στην Γουινέα το 2010

Η κατάσταση δεν ηρέμησε… Και οι μηχανορραφίες συνεχίστηκαν και μάλιστα με τρόπο «εντυπωσιακό»

Στις 19 Ιουλίου 2011, έγινε επίθεση στην προεδρική κατοικία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας φρουρός και να τραυματιστούν άλλοι δύο.

«Το σπίτι μου δέχθηκε επίθεση χθες το βράδυ, αλλά συγχαίρω την προεδρική φρουρά που αγωνίστηκε ηρωικά από τις 3:10 έως τις 5:00 πριν φτάσουν οι ενισχύσεις. Τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση δεν θα αποτύχουν» είπε ο Κοντέ. Τρεις μέρες αργότερα συνελήφθησαν 41 στρατιώτες για την απόπειρα δολοφονίας.

Κατά διαβολική σύμπτωση είχαν σχέσεις με τους προηγούμενους στρατωτικούς ηγέτες της χώρας..

Ήταν πλέον ολοφάνερη η σκηνοθεσία της… απόπειρας δολοφονίας.

Το 2013 υπήρξαν ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του Κοντέ να αναθέσει στην Waymark Infotech, μια εταιρεία από τη Νότια Αφρική να συντάξει τους εκλογικούς καταλόγους. Οι πολίτες… έβλεπαν τη νοθεία να έρχεται.

Παρά το ειρηνικό της διαδήλωσης, ο στρατός του Κοντέ έδειξε άγριες διαθέσεις. Περισσότεροι από 20 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν.

Το 2015, στις εκλογές που ακολούθησαν ο Κοντέ πήρε το 57,85% των ψήφων κι εκλογή από τον πρώτο γύρο. Ο αντίπαλός του, Ντιαλό (πρωθυπουργός της Γουινέας από το 2002 ως το 2006) αμφισβήτησε τις εκλογές. Κατήγγειλε νοθεία αλλά ο Κοντέ δεν πτοήθηκε. Ορκίστηκε ξανά πρόεδρος…

Το 2016, το κανάλι FRANCE 24 κατήγγειλε ότι η εταιρεία Rio Pinto (Αγγλικών και Αυστραλιανών συμφερόντων) δωροδόκησε με 10,5 εκ. δολάρια των Φρανσουά Ντε Κομπρέ, στενό συνεργάτη του προέδρου, προκειμένου να τους παραδώσει τα δικαιώματα στο ορυχείο Σιμαντού. Τα σκάνδαλα οικονομικής φύσης είχαν προστεθεί στη βία και στη νοθεία…

Παρόλ’ αυτά ο Κοντέ εξελέγη πρόεδρος της Αφρικάνικης Ένωσης, το 2017, διαδεχόμενος τον Ιντρίς Ντεμπί του Τσαντ. Ένα χρόνο αργότερα αντικαταστάθηκε από τον πρόεδρο της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε…

Το 2019 και το 2020 η Γουινέα γέμισε διαδηλωτές απ’ άκρη σε άκρη. Περισσότερα από 800 άτομα σκοτώθηκαν. Διαδήλωναν ενάντια στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά θα επέτρεπαν στον Κοντέ να παραμείνει… αιώνιος πρόεδρος στη Γουινέα.

Και ο Κοντέ (τι έκπληξη) επανεξελέγη πρόεδρος με το 59,5% των ψήφων! Νέες διαδηλώσεις απέναντι σε έναν άνθρωπο που δεν έλεγε να φύγει από την προεδρία.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων, προχώρησαν σε πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον Κοντέ.

Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων, ο Μαμαντύ Ντουμπούγια, ανακοίνωσε στο πλευρό και άλλων αξιωματικών-πραξικοπηματιών σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι “αποφάσισαν να συλλάβουν τον πρόεδρο, να καταργήσουν το σύνταγμα , να διαλύσουν τους θεσμούς , ανάμεσά τους και την κυβέρνηση, να κλείσουν τα χερσαία και εναέρια σύνορα και να επιβάλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την χώρα της δυτικής Αφρικής που είναι βυθισμένη εδώ και μήνες σε σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση.

Οι πραξικοπηματίες δημοσίευσαν και δεύτερο βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρόεδρος Κοντέ, τον οποίο ρωτούν αν υπήρξε θύματα κακομεταχείρισης και εκείνος αρνείται να τους απαντήσει.

Εδώ και μήνες, η Γουινέα, μεταξύ των φτωχότερων χωρών του κόσμου παρά τον ορυκτό και υδρολογικό της πλούτο, βρίσκεται σε οξεία οικονομική και πολιτική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την πανδημία της Covid-19.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πραξικόπημα στη Γουινέα: Ιστορία γεμάτη αίμα, οικονομικά σκάνδαλα και εκλογική νοθεία (Pics+Vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College