ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Στη Βιτόρια με μπάσκετ… Ούνικς Καζάν!

Ηταν μια πολύ δύσκολη βραδιά για τον Παναθηναϊκό και τον Τσάβι Πασκουάλ. Με τους αντιπάλους να παίζουν στο γήπεδό τους και μάλιστα στον πρώτο τους εντός έδρας αγώνα με τον νέο προπονητή, Βέλιμιρ Περάσοβιτς που επέστρεψε στην Μπασκόνια όπου λατρεύεται ως τοπικός ήρωας. Δύο φορές τους έχει πάει στο φάιναλ φορ σαν προπονητής και τους...
Στη Βιτόρια με μπάσκετ… Ούνικς Καζάν!

Ηταν μια πολύ δύσκολη βραδιά για τον Παναθηναϊκό και τον Τσάβι Πασκουάλ. Με τους αντιπάλους να παίζουν στο γήπεδό τους και μάλιστα στον πρώτο τους εντός έδρας αγώνα με τον νέο προπονητή, Βέλιμιρ Περάσοβιτς που επέστρεψε στην Μπασκόνια όπου λατρεύεται ως τοπικός ήρωας.

Δύο φορές τους έχει πάει στο φάιναλ φορ σαν προπονητής και τους έχει δώσει κι ένα Σαπόρτα σαν παίκτης!

Όταν λοιπόν αντιλαμβάνεσαι ότι ο αντίπαλος έχει έξτρα κίνητρο, πλην της βελτίωσης της βαθμολογικής του θέσης, τότε οφείλεις να είσαι έτοιμος. Συγκεντρωμένος. Γεμάτος ενέργεια.

Να έχεις βάλει στο μυαλό σου ότι θα υπάρχει μεγάλη πίεση. Να είσαι έτοιμος να παίξεις την άμυνά σου, να διεκδικήσεις όλες τις μπάλες, να πάρεις τα ριμπάουντ, να γεμίσεις άγχος και να μεταφέρεις την πίεση στον αντίπαλο.

Προσωπικά, θεωρώ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να μην έχει προετοιμάσει για όλα αυτά η τεχνική ηγεσία. Είμαι 100% βέβαιος ότι ο Πασκουάλ (όπως και κάθε προπονητής) θα είχαν σταθεί αρκετή ώρα σ’ αυτά τα στοιχεία.

Στην πράξη είδαμε ακριβώς τα αντίθετα. Κακοί στην άμυνα, κακοί στα ριμπάουντ, χαμένες όλες οι προσωπικές μονομαχίες.

Στην επίθεση, με τον Καλάθη σε μια από τις χειρότερες βραδιές στην τετραετία του στον Παναθηναϊκό, τα πράγματα ήταν το ίδιο χάλια, ίσως και χειρότερα.

Ο Πασκουάλ στο πρώτο μέρος είχε χρησιμοποιήσει και τους 12 παίκτες του και οι μόνοι που έδιναν λύσεις ήταν ο Νίκος Παππάς και ο Ιαν Βουγιούκας.

Όταν όμως οι Βάσκοι σουτάρουν με την άνεσή τους (9/13 τρίποντα είχαν μέχρι το τέλος της 3ης περιόδου) και όταν πετυχαίνουν στο πρώτο μέρος 44 πόντους με τους 24 in the paint (σαν λέι απ δηλαδή), όταν είσαι soft και δεν αντιδράς, όταν ακόμα και τα φάουλ είναι αψυχολόγητα τότε όχι απλώς υποτιμάς τον εαυτό σου και αδικείς την ομάδα σου αλλά «δένεις» και τα χέρια του προπονητή σου.

Ο Πασκουάλ έκανε ό,τι μπορούσε, πήγε στο σχήμα με Λεκαβίτσιους, Παππά, Λάνγκφορντ για να σώσει την κατάσταση, να ελέγξει τον ρυθμό και να βρει λύσεις. Κατέφυγε στην έσχατη λύση «Λάνγκφορντ εναντίον πέντε» και ψαλίδισε την διαφορά.

Δεν μπορώ ποτέ να κατηγορήσω έναν παίκτη που πετυχαίνει 33 πόντους, τους 23 (από τους 45 της ομάδας του) στο δεύτερο μέρος και τους 13 (από τους 22 του Παναθηναϊκού) στην τελευταία περίοδο. Τι να πεις για έναν παίκτη που για 6’30’’ σκοράρει μόνος του στην τέταρτη περίοδο και κατεβάζει τη διαφορά που είχε ξεφύγει στο -18;

Όμως εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι για να καταφύγει ο Παναθηναϊκός σε μπάσκετ…Ούνικς Καζάν, σημαίνει ότι ΣΥΝΟΛΙΚΑ δεν λειτούργησε και στο τέλος κατέφυγε στο ένστικτο της επιβίωσης.

Ο Λάνγκφορντ δεν αποκτήθηκε γι’ αυτό από τον Παναθηναϊκό, δεν θέλει κανείς να λειτουργεί όπως στην Ούνικς. Ούτε και ο ίδιος προφανώς. Για να φτάσει να είναι «μονόδρομος» αυτή η επιλογή καταλαβαίνετε  πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα για τους «πράσινους».

Υπάρχει και δύσκολη συνέχεια, στην Μόσχα κόντρα στην Χίμκι. Κι εκεί ο Παναθηναϊκός ΠΡΕΠΕΙ να πάρει το διπλό αλλιώς θα αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα δεν έχει παίξει με τα μεγάλα φαβορί (Ρεάλ- Φενέρμπαχτσε και ΤΣΣΚΑ)…

Μπασκόνια – Παναθηναϊκός 86-77: Η άμυνα νίκησε τον Λάνγκφορντ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στη Βιτόρια με μπάσκετ… Ούνικς Καζάν!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College