ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Το μπάσκετ δεν θέλει wild cards αλλά πλάνο!

Για να σωθεί το μπάσκετ στην Ελλάδα απαιτείται δουλειά σε βάθος, πρόγραμμα, όραμα, κριτήρια, υποδομές και όχι ευκαιριακές καταστάσεις.
Το μπάσκετ δεν θέλει wild cards αλλά πλάνο!

Είναι προφανές ότι τώρα, που θα δοθεί wild card, σώθηκε η Basket League. Το μπάσκετ στην Ελλάδα θα περάσει σε άλλη διάσταση. Ολα θα γίνουν καλύτερα. Το ότι δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα κριτήρια για το που θα δοθεί η wild card είναι κάτι άσχετο (προφανώς) με την κουβέντα μας.

Στην δική μου λογική, φαντάζομαι και στη δική σας, δεν δίνεις wild card στην… τούρλα του Σαββάτου. Δεν καλείς μια ομάδα μέσα σε μια νύχτα να αποφασίσει να γίνει επαγγελματική. Το έκανες παλαιότερα και με την Δόξα Λευκάδας και σίγουρα δεν ωφελήθηκε ούτε η ομάδα, ούτε το πρωτάθλημα.

Φαντάζομαι ότι θα ήταν πολύ πιο λογικό να αφήσεις ένα χρονικό διάστημα, να θέσεις ορισμένα κριτήρια (εφικτά), να έχεις δημιουργήσει από κοινού (ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ) την αρμόδια επιτροπή και να κρίνεις. Με λίγα λόγια, να εργαστείς και να συνεργαστείς. Είναι προαπαιτούμενο για να κάνεις κάτι σωστό.

Το μπάσκετ στην Ελλάδα απαιτεί πλάνο

Πριν συνεχίσω, οφείλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Είναι διαφορετικό πράγμα το μπάσκετ στην Ελλάδα από το ελληνικό μπάσκετ. Κι εμείς ασχολούμαστε με το πρώτο. Δεν υπάρχει κανένα πλάνο, κανένα σχέδιο, κανένας προγραμματισμός. Δεν υπάρχουν ιδέες και κυριαρχούν οι διάτρητες ως αστείες ενέργειες και αποφάσεις που προσβάλλουν βάναυσα το προϊόν. Είναι απόλυτα λογικό σε ένα… ξέφραγο αμπέλι, όπως είναι το πρωτάθλημα να γίνονται τέτοια απίστευτα πράγματα.

Κι από την άλλη, θα πρέπει κάποια στιγμή η ΕΟΚ να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του ηγεμόνα και να συμβιβαστεί στον ρόλο του θεματοφύλακα. Το να επικαλούνται και οι δύο την άρνηση συνεργασίας της άλλης πλευράς, δεν λέει τίποτα. Το πρόβλημα πρέπει να λύνεται. Οχι να αναφέρεται.

Wild card με ποια κριτήρια;

 Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, θα πάμε σε wild card. Με ποιά κριτήρια όμως; Θα αναζητήσουμε την ομάδα που εκφράζει ιδανικά μια πόλη; Θα υπάρχει θέμα γηπέδου; Θέμα μπάτζετ; Χορηγού; Προαπαιτούμενος αριθμός διαρκείας; Ιστορία, παράδοση; Δουλειά σε βάθος; Εμπορικότητα; Πως ακριβώς θα επιλεγεί η ομάδα που θα παίξει στην Basket League;

Δεν θα ήταν προτιμότερο να τεθούν κάποια προαπαιτούμενα από τώρα ώστε τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2020 να εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή; Και να πάμε το θέμα από την αρχή;

Υπάρχουν ομάδες που μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω. Αλλά θα πρέπει να τους δώσουν χώρο, χρόνο κι έδαφος να επενδύσουν. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε ένα μήνα να ετοιμαστεί μια ομάδα και να παίξει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα…

Πρόταση για το μπάσκετ

Οπως έχω ξαναγράψει το μπάσκετ στην Ελλάδα χρειάζεται προτάσεις. Προσωπικά κατέθεσα παραπάνω τη δική μου. Θα πρότεινα επίσης το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-2020 να γίνει με 13 και όχι με 14 ομάδες γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να ετοιμαστεί μια ομάδα μέσα σε σύντομο διάστημα ώστε να παίξει στην Basket League.

Κι αν ετοιμαστεί οι πιθανότητες ώστε να μακροημερεύσει δεν είναι πολλές. Απαιτείται χρόνος. Ξέρετε πόσους μήνες (για παράδειγμα) χρειάστηκε η οικογένεια Μπούμπουρα για να μετακομίσει η ομάδα στην Λήμνο; Και πάλι… έτρεχαν σαν τρελοί οι άνθρωποι, παρότι είχαν έτοιμα και λυμένα ζητήματα αλλά και χρόνο…

Εν κατακλείδι… Το μπάσκετ δεν χρειάζεται ευκαιριακές λύσεις αλλά μόνιμες. Σταθερές, με προοπτική. Κι έτσι όπως είναι τώρα το πρωτάθλημα, δεν παρέχονται.

 

Δείτε τα υπόλοιπα άρθρα του συντάκτη εδώ

 

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το μπάσκετ δεν θέλει wild cards αλλά πλάνο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College