ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Το έχουμε χάσει εντελώς

Αυτή την στιγμή παίζουν 104 ομάδες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο Νίκος Μπουρλάκης αναρωτιέται… πόσο μεγάλη είναι επιτέλους αυτή η έρημη αγορά μπάσκετ στην ήπειρό μας!

Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Είναι τραγικό και κωμικό μαζί ότι περνάμε ένα διήμερο που παίζουν παράλληλα η Ευρωλίγκα και οι Εθνικές ομάδες, στα προκριματικά τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δεν είναι η πρώτη φορά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το… συνηθίσουμε κιόλας και θα πούμε «έλα μωρέ αυτή είναι η ζωή».

Σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές (κατά την ταπεινή μου άποψη με μεγαλύτερη ευθύνη από την Ευρωλίγκα) δεν φαίνεται να υπάρχει. Ισα ισα από του χρονου που οι ομάδες θα γίνουν 18 θα αυξηθούν και οι αγωνιστικές καθώς από 30 θα γίνουν 34! Αυτό σημαίνει ότι είτε θα έχουμε 4 εβδομάδες παραπάνω είτε περισσότερες διπλές αγωνιστικές.

Κι όσο δεν υπάρχει συνεργασία τόσο δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Ας πάρουμε λοιπόν την φετινή αγωνιστική περίοδο. Στην Ευρωλίγκα λαμβάνουν μέρος 16 ομάδες, στο BCL 32, στο Eurocup 24 και τέλος στο FIBA EuropeCup άλλες 32.

Σύνολο… 104 ομάδες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις την σεζόν 2018-2019 κι αν υπολογίσουμε κι εκείνες που αποκλείστηκαν στα προκριματικά ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Μα σοβαρά τώρα… 104 ομάδες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις; Πόσο μεγάλη είναι η αγορά για το μπάσκετ στην Ευρώπη; Τι ακριβώς προσφέρουν όλες αυτές οι διοργανώσεις και ποιος ο λόγος να αγωνίζονται… 104 ομάδες;

Τι μπορεί να προσφέρει αυτή η… έρημη η αγορά σε 104 ομάδες απ’ όλη την Ευρώπη; Μπορώ να καταλάβω την ανάγκη και υποχρέωση της FIBA να καλύψει χώρες και ομάδες που δεν περνούν ούτε απ’ έξω από την Ευρωλίγκα με τα κλειστά συμβόλαια, αλλά αυτός ο διχασμός έχει επιφέρει μια κατάσταση που δεν βοηθά κανέναν.

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει συνεννόηση και να γίνουν δύο και μάλιστα ΙΣΧΥΡΕΣ οι διοργανώσεις. Η Ευρωλίγκα να πάει στις 20 ομάδες πχ και το BCL στις 32, με άμεση σύνδεση μεταξύ τους και βέβαια να υπάρχουν και προκριματικά (για το BCL).

Υπάρχουν διοργανώσεις χωρίς κίνητρο, ομάδες χωρίς προορισμό και ένα Eurocup που απλώς επιβιώνει επειδή δίνει ένα και μοναδικό μονοετές συμβόλαιο για Ευρωλίγκα.

Μπορεί να συμβεί αυτό; Το ευχόμαστε. Θα πρέπει όμως να πάψει να είναι αδιάλλακτη η Ευρωλίγκα (και κατά συνέπεια η μπασκετική ελίτ της Ευρώπης) ώστε να βρεθεί λύση και μάλιστα άμεσα.

Exit mobile version