ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΙΤΣΗΣ

ΠΑΟΚ: Παίκτες, Αθλητικοί Διευθυντές και προπονητές φεύγουν άρον άρον-Ο ΠΑΟΚ παραμένει εγκλωβισμένος

Φεύγει λοιπόν και ο Ρέμπε από τον ΠΑΟΚ. Αν γυρίσω τον χρόνο πίσω και αναδημοσιεύσω κάποια αφιερώματα γι' αυτόν θα γελάμε μέχρι αύριο.
ΠΑΟΚ: Παίκτες, Αθλητικοί Διευθυντές και προπονητές φεύγουν άρον άρον-Ο ΠΑΟΚ παραμένει εγκλωβισμένος

Φεύγει λοιπόν και ο Ρέμπε από τον ΠΑΟΚ. Αν γυρίσω τον χρόνο πίσω και αναδημοσιεύσω κάποια αφιερώματα γι’ αυτόν θα γελάμε μέχρι αύριο.

Τι μπούρδες είχαν γραφτεί όταν τον ανακοίνωσε ο ΠΑΟΚ για δήθεν μεγάλες μεταγραφές που έκανε με την Βόλφσμπουργκ!

Η αλήθεια ήταν άλλη, αφού στο Βόλφσμπουργκ οι περισσότεροι είχαν μόνο αρνητικά να πουν για αυτόν. Ήταν σε μια ομάδα με το τρίτο μεγαλύτερο μπάτζετ της Bundesliga και κινδύνεψε να πέσει. Άλλαξε τρεις-τέσσερις προπονητές. Αυτό ήταν το σπουδαίο του έργο στην Βόλφσμπουργκ. Στην Αγγλία έμεινε λίγους μήνες όπως και στον ΠΑΟΚ.

Παρόλα αυτά ενώ και ο ίδιος ήμουν εξ αρχής αρνητικός με αυτήν την πρόσληψη, δεν μπορώ να πω πως είναι αποτυχημένος ή να του δώσω το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όπως κάνουν άλλοι. Ούτε πετυχημένος είναι βέβαια.

Οι μεταγραφές Τσόλακ (τον ήθελε και ο Φερέιρα αλλά ούτε αυτός δεν ήταν αρνητικός) και Μουργκ είναι οι μεγάλες του αποτυχίες. Σε εποχή που πουλάς για να καθαρίσεις με το FFP και πετάς πέντε εκατομμύρια ευρώ είναι λογικό να κριθείς.

Ο Όλαφ Ρέμπε ήρθε εδώ για να πουλήσει, να αποδεσμεύσει συμβόλαια (όπως του Βέρνμπλουμ) και να ρίξει το κόστος της ομάδας.

Αναγκαστικά, λοιπόν, θα έριχνε και την ποιότητα της ομάδας.

Από εκεί και πέρα όμως, τα άλλα αρνητικά που είδαμε είναι «παθογένειες» γνωστές στην ΠΑΕ που κάθε φορά τις βλέπουμε (όπως για παράδειγμα καθυστέρηση σημαντικών μεταγραφών μη απόκτηση παικτών σε καίριες θέσεις ακριβοί παίκτες μικρή προσφορά) και επαναλαμβάνονται κάθε σεζόν. Δεν μπορεί κάθε Αθλητικός Διευθυντής να κάνει τα ίδια. Κάτι άλλο τρέχει. Τι;

Σοβαρό πρόβλημα είναι, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο μπάτζετ που να ανακοινώνεται εξ αρχής, κάτι που φέρνει πολλά άτομα στο προσκήνιο αλλά καθυστερεί και τις κινήσεις με αποτέλεσμα να χάνονται στόχοι.

Εμπόδιο είναι επίσης, ότι ο Αθλητικός Διευθυντής δεν αποφασίζει μόνος του και υπάρχουν πολλοί που θέλουν να αποφασίζουν μαζί του.

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα έγινε ακόμα σοβαρότερο με την απουσία του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δεν μπορεί να έχει την επαφή που είχε παλιότερα. Η άμεση επικοινωνία Αθλητικού Διευθυντή με τον μεγαλομέτοχο είναι ιδιαίτερα σημαντική, κάτι που δεν έγινε με τους περισσότερους αλλά συνέβη με τον Λούμπος Μίχελ που μιλούσε την γλώσσα και έτσι είχε στενή σχέση και εκτεταμένες συζητήσεις με τον Σαββίδη με σαφώς θετικά αποτελέσματα.

Ο Ρέμπε, λοιπόν, που κάποια πράγματα τα έκανε σωστά και κάποια όχι, δεν απολύθηκε, παραιτήθηκε! Αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Ιβάν Σαββίδη.

Ένας μέτριος Αθλητικός Διευθυντής άφησε τον ΠΑΟΚ για μια ομάδα που παίζει στη Β’ Γερμανίας και εκεί θα μείνει και τη νέα σεζόν αφού δεν ανεβαίνει και μια ομάδα που δεν έχει ιδιαίτερα χρήματα. Κι όμως προτιμάει ο Ρέμπε να μην κάτσει. Όπως δεν έκατσε ο Φερέιρα, ο Λουτσέσκου, ο Ίβιτς. Όλοι αυτοί έφυγαν δεν τους έδιωξαν. Δηλαδή προτίμησαν κάτι άλλο και όχι τον ΠΑΟΚ.

Ακόμα και ο Λουτσέσκου που πήρε το νταμπλ. Και αρκετοί ποδοσφαιριστές θέλανε να φύγουν ενώ ο ΠΑΟΚ ήθελε να τους κρατήσει. Ο Άκπομ ήθελε να φύγει. Ο Λούκας. Αμέτρητοι έφυγαν με την πρώτη ευκαιρία η τους κράτησε ο ΠΑΟΚ με συμβόλαια μεγαλύτερα της αξίας τους για να τους κρατήσει. Ακόμα και ο Πέλκας από μικρό παιδί στον ΠΑΟΚ ήθελε να φύγει. Και ο Γιαννούλης να φύγει ήθελε, ανεξάρτητα που στην περίπτωση του και ο ΠΑΟΚ ήθελε να τον δώσει. Δεν ανανέωναν ούτε ο Πέλκας, ούτε ο Γιαννούλης. Εννιά χρόνια τώρα ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία κατάσταση, όπου να κρατάει τους παίκτες, τους προπονητές και τα στελέχη, που θέλει και να τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια και όμορφα.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ να το αλλάξει αυτό; Να αλλάξει τις συνθήκες; Την οργάνωση του; Επίσης θέλει να το κάνει; Διότι υπάρχει η αίσθηση ότι βολεύονται στον ΠΑΟΚ να ευθύνεται πάντα ένας ξένος προπονητής ή Αθλητικός Διευθυντής, που έρχεται για έξι μήνες η έναν χρόνο για να έρθει ο επόμενος που θα φύγει.

Όποιος νομίζει ότι ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει ή θα βελτιωθεί απλά με μια πρόσληψη ενός Αθλητικού Διευθυντή ή ενός προπονητή είναι γελασμένος.

Όποιος ελπίζει όμως να αλλάξει ο ΠΑΟΚ τόσο πολύ ώστε να βελτιωθεί άμεσα σε πολλούς τομείς ας κρατήσει μικρό καλάθι διότι εννιά χρόνια τώρα γίνονται τα ίδια.

Ναι πήρε τρία χρόνια τίτλους. Και; 160 εκατομμύρια ευρώ έδωσε ο Σαββίδης για να πάρει τρία Κύπελλα και ένα πρωτάθλημα;

Επειδή λοιπόν δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, η μόνη πιθανότητα να κάνει κάτι ο ΠΑΟΚ, είναι ο Αθλητικός Διευθυντής και ο προπονητής να έχουν άριστη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και με τον Ιβάν Σαββίδη.

Να είναι ικανοί και έξυπνοι να διαχειρίζονται όλους αυτούς, που θέλουν να συναποφασίζουν και να έχουν την εμπιστοσύνη των υπολοίπων μέσα στον ΠΑΟΚ ή να την κερδίσουν με κάποιον τρόπο.

Επίσης να έχουν διάθεση να μπουν σε όλη αυτήν την ιστορία, αλλιώς θα φύγουν να αναλάβουν κάτι πιο απλό όπως έκαναν άλλοι. Εύκολο να βρεθεί κάτι τέτοιο; Σίγουρα όχι.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΠΑΟΚ: Παίκτες, Αθλητικοί Διευθυντές και προπονητές φεύγουν άρον άρον-Ο ΠΑΟΚ παραμένει εγκλωβισμένος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Τοσκίτσης

Ο Νίκος Τοσκίτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12/8/1980. Πρώτος του σταθμός ήταν στα 18 του τα "ΣΠΟΡ του Βορρά". Έχει εργαστεί σχεδόν σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες της πόλης ενώ έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ, την sportday, της Πράσινη, το sport42 και στο sdna. Με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ ασχολείται από το 2006. Ήταν ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας inpaok. Παραμένει εξωτερικός συνεργάτης της γερμανικής εφημερίδας Bild.