ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Οι… Βρετανοί ξανάρχονται!

Ύστερα από διάλειμμα δέκα ετών, οι ομάδες από το Νησί δείχνουν ότι έχουν επανακτήσει τη δυναμική τους στην Ευρώπη
Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Οι… Βρετανοί ξανάρχονται!

Ήδη από την προημιτελική φάση είχε αρχίζει να «μυρίζει» η δουλειά. Με την ολοκλήρωσή της δε, σε Champions και Europa League το συμπέρασμα εξήχθει αβίαστα: Οι αγγλικές ομάδες έχουν αφήσει τη θέση του κομπάρσου και επιστρέφουν σε εκείνη του πρωταγωνιστή στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Με τέσσερις συλλόγους από το Νησί να βρίσκονται ανάμεσα στις οκτώ που συνθέτουν τα ζευγάρια των ημιτελικών στις δύο διοργανώσεις, η παραδοχή μοιάζει απλή, αλλά παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική και δύσκολη.

Οι Βρετανοί… ξανάρχονται! Λίβερπουλ και Τότεναμ στην κορυφαία και Άρσεναλ με Τσέλσι στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, αποτελούν το τρανό παράδειγμα πως το «διάλειμμα» τελείωσε.

Μια παύση που θύμιζε περισσότερο «ξηρασία», καθώς για δέκα χρόνια, η πολυκοσμία των κλαμπ της Premier League στις τελικές φάσεις αποτελούσε σπάνιο φαινόμενο.

Κι ας κρατήθηκε ψηλά η σημαία της από τις Τσέλσι (CL το 2012 και ΕL το 2013)  και Γιουνάιτεντ (2011 χαμένος τελικός CL, 2017 κατάκτηση EL). Η πίεση «λύγιζε» αρκετά τα ρόστερ και μαζί με την ισπανική παντοδυναμία του διπόλου Ρεάλ Μαδρίτης- Μπαρτσελόνα, ο δρόμος για τους «4» άνοιγε μόνο κατ’ εξαίρεση.

Μάντσεστερ Σίτι Τότεναμ

Χαρακτηριστικό είναι πως την τελευταία φορά που συνυπήρξαν ομάδες από την Αγγλία σε ημιτελικά ευρωπαϊκού θεσμού, ήταν τη σεζόν 2008-2009. Τότε τις τρεις από τις τέσσερις θέσεις καταλάμβαναν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι και η Άρσεναλ, με μόνο τους «κόκκινους» διαβόλους» να φτάνουν στον τελικό. Όταν αποτελούσε έκπληξη και μόνο το να βρίσκεται ομάδα άλλης εθνικότητας στους «4».

 

Ένα παρόμοιο σκηνικό δείχνει πως επαναλαμβάνεται φέτος με μια ελάχιστα διαφορετική σύνθεση. Το γεγονός πως υπάρχουν ταυτόχρονα δύο σύλλογοι από το Ηνωμένο Βασίλειο σε ημιτελικά Champions και Europa League, συμβαίνει για πρώτη φορά στην ποδοσφαιρική ιστορία της Γηραιάς Αλβιώνας.

Νάπολι – Άρσεναλ 0-1: «Κανονιά» Λακαζέτ (vid)

Πλέον, η Premier League επιβεβαιώνει έμπρακτα τον χαρακτηρισμό της ως το «καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου», με τη δυναμική που αποπνέουν οι ομάδες της να βγαίνει και στην Ευρώπη. Η συνταγή παραμένει η ίδια: αποτελεσματική μίξη των καλύτερων γηγενών παικτών με ξένους που κάνουν τη διαφορά ανά πάσα στιγμή.

https://www.youtube.com/watch?v=B3wD5aQX1T4

Έχοντας πάθει και εν συνεχεία μάθει να παίζουν σε πολλαπλά «ταμπλό», χωρίς να… χάνονται εστιάζοντας μόνο σ’ ένα στόχο, όλες τους είναι έτοιμες να διεκδικήσουν τους δύο τίτλους, ώστε το καλοκαιρινό Super Cup να θυμίζει περισσότερο… Community Shield, παρά διεθνή τελικό.

«Κανονιέρηδες» και «blues» μάλιστα, έχουν πολλές πιθανότητες να επισπεύσουν τον «εμφύλιο», μιας και συναντώνται μονάχα στον τελικό του Europa League. Το ίδιο ισχύει και με τις Λίβερπουλ- Τότεναμ που έχουν σαφώς πιο πολύπλοκο έργο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το αγγλικό ποδόσφαιρο φαίνεται πως έχει βρει ξανά τον τρόπο για να επανέλθει πλήρως στο προσκήνιο. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα φανεί αν αυτός είναι τόσο αποτελεσματικός, ώστε να φέρει και… διπλή κούπα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Οι… Βρετανοί ξανάρχονται!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.