Η ήττα στο πρώτο φιλικό τεστ της ΑΕΚ, απολύτως λογική. Η ομάδα μετράει μόνο μια εβδομάδα προπονήσεων και μόνο αν αποτελείτο από υπερήρωες θα εμφανιζόταν έτοιμη από τόσο νωρίς, κόντρα σε μια ομάδα που σε λίγες μέρες ξεκινά τις επίσημες υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα Πολωνίας.
«Νεκρά» διαστήματα
Κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, η ΑΕΚ, είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά υπήρχαν στιγμές που η συγκέντρωση πήγαινε…περίπατο, παρά τις φωνές του Ουζουνίδη. Οι θέσεις χάνονταν σε κάποια χρονικά διαστήματα, κάτι που επέτρεψε στον αντίπαλό της να φτιάξει φάσεις και να την εκθέσει αμυντικά τρεις φορές, μια εκ των οποίων και το γκολ.
Σύνδεση άμυνας – επίθεσης
Οι περισσότερες προσπάθειες που δημιούργησε η «Ενωση», προήλθαν από ανεβάσματα των μπακ. Αυτό έχει διπλή ανάγνωση. Αφενός δείχνει τη φιλοσοφία του Ουζουνίδη για συμμετοχή των ακραίων στο παιχνίδι. Αφετέρου όμως, την ανάγκη να δουλευτεί το transition, ώστε να μην υπάρχουν κενά, σε περίπτωση αντεπίθεσης του αντιπάλου, όπως για παράδειγμα συνέβη από την πλευρά του Λόπες. Σε συνέχεια του παραπάνω, η επιμονή του παιχνιδιού από τις πλευρές και όχι από τον κάθετο άξονα, φανέρωσε ότι οι «κιτρινόμαυροι» χρειάζονται δουλειά, ώστε να βγάζουν φάσεις με τους παίκτες πίσω από τον επιθετικό. Η απαραίτητη κίνηση δεν υπήρχε από τον κεντρικό διάδρομο, με τους επιθετικούς να τραβιούνται προς τα πλάγια συνεχώς.
Φορ – εξτρέμ…χθες
Το θέμα δεν είναι…χθεσινό, αλλά αναδύθηκε ξανά, μετά από την εμφάνιση με τη Μιετζ. Ο κεντρικός επιθετικός που θα κάνει τη διαφορά πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό, συνοδευόμενος από έναν εξτρέμ. Ακόμα κι όταν η μπάλα έφτανε με καλές προϋποθέσεις στα πλάγια, το παιχνίδι γινόταν προβλέψιμο, καθώς εκτός από τις σέντρες, δεν υπήρχε κάποιος παίκτης, εκτός των Λιβάια- Μάνταλου, για να συγκλίνει και να απειλήσει μόνος του. Οσο για τον στράικερ, φάνηκε η απουσία του σε αρκετές περιπτώσεις που η ΑΕΚ απείλησε μέσα από την περιοχή.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ:
Η εικόνα του δεύτερου μέρους
Αν κάτι θα πρέπει να κρατήσει η ΑΕΚ από το πρώτο τεστ, αυτό είναι σίγουρο η εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου. Απείλησε περισσότερο, κυκλοφόρησε πιο αποτελεσματικά τη μπάλα και δεν απειλήθηκε ουσιαστικά. Το δίδυμο Μοράν- Γαλανόπουλος βοήθησε στην επιθετική ανάπτυξη βγάζοντας αρκετές κάθετες και πλάγιες πάσες, από τις οποίες ξεκίνησαν οι σημαντικότερες φάσεις.
Η μπάλα κάτω
Αν μη τι άλλο, η «Ενωση» προσπάθησε να μην σηκώσει τη μπάλα από το χορτάρι κυκλοφορώντας αρκετά καλά. «Αφήστε τις μεγάλες μπαλιές» φώναξε ο Ουζουνίδης μόλις μια φορά, όταν σε μια φάση, τα σεντερ μπακ επέλεξαν να προωθήσουν το παιχνίδι με μακρινή μεταβίβαση.
Ο Αλμπάνης και ο «Αϊντα»
Δυο από τους παίκτες που δημιούργησαν επικίνδυνες φάσεις για τη Μιετζ, ήταν οι Αλμπάνης- Αϊντάρεβιτς. Ο Ελληνας μεσοεπιθετικός ήταν μέσα σχεδόν σε όλες τις ευκαιρίες για την ισοφάριση και έδειξε ότι σιγά- σιγά προσαρμόζεται στη νέα του ομάδα. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο «Αϊντα», ο οποίος παρουσιάστηκε καλύτερος σε σχέση με τις προπονήσεις. Καλά στημένα, γεμάτες σέντρες και σωστές μεταβιβάσεις από τον Σουηδό.
Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα χρειάζεται δουλειά. Αυτή θα φανεί σε συνολικό επίπεδο μέχρι την έναρξη των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ερώτημα όμως που θα συνεχίζει να τίθεται, μέχρι να δοθεί η κατάλληλη απάντηση, είναι βέβαια ένα. Οι μεταγραφικές ενισχύσεις, για τις ο χρόνος πλέον δεν αποτελεί σύμμαχος.