ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Το «κεφαλοκλείδωμα» του Ουζουνίδη στη Σέλτικ

Το κοουτσάρισμα του τεχνικού της ΑΕΚ που μπλόκαρε το σύνολο του Ρότζερς
Το «κεφαλοκλείδωμα» του Ουζουνίδη στη Σέλτικ

Χωρίς αμφιβολία, στο «Σέλτικ Παρκ», η ΑΕΚ βίωσε μια ακόμα μεγάλη ευρωπαϊκή νύχτα. Από τις περιπτώσεις, όπου κάθε λεπτομέρεια μετράει και κάθε ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται έχει μερίδιο στην επιτυχία. Για το 1-1 όμως, ιδιαίτερης μνείας χρήσει η τακτική προσέγγιση του Ουζουνίδη.

Ο προπονητής της «Ενωσης» είδε την συντρειπτική πλειοψηφία όσων στοιχείων είχε σχεδιάσει πριν την έναρξη της αναμέτρησης, να βγαίνουν στο χορτάρι. Όλα αυτά φυσικά έγιναν πιο φανερά με την πάροδο του πρώτου εικοσάλεπτου. Ένα διάστημα, κατά το οποίο όλες οι ομάδες από το Ηνωμένο Βασίλειο λίγο-πολύ κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεσή τους και τις επισκέψεις τους στα καρέ του αντιπάλου.

Αυτό έκανε και η Σέλτικ, επιχειρώντας να «σπάσει» την αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ κυρίως από τις πλευρές με τους Τίρνει εξ αριστερών και Φόρεστ εκ δεξιών. Ειδικά ο πρώτος, ο οποίος από μπακ γινόταν εξτρέμ όταν εκδήλωναν επίθεση οι «καθολικοί», προκαλούσε πολλά προβλήματα, καθότι υπήρχε σκωτσέζικη υπεραριθμία, με τους παίκτες της «Ενωσης», σε πρώτη φάση να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα overlap στις πτέρυγες. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να δεχθούν και το τέρμα. Η συγκεκριμένη κατάσταση όμως δεν συνεχίστηκε για πολύ.

Ο Ουζουνίδης διαπίστωσε την εν λόγω αδυναμία από την ομάδα του και φρόντισε γρήγορα να τη διορθώσει. Οι βοήθειες των εξτρέμ στους μπακ των «κιτρινόμαυρων» άρχισαν να δίνονται, το δίδυμο των αμυντικών χαφ έγινε αδιάσπαστο, η ισοφάριση ήρθε σε καίριο σημείο και κάπου εκεί, το επιθετικό μπλοκάρισμα του συνόλου του Ρότζερς μοιραία εμφανίστηκε. Πράγμα λογικό, καθότι οι «hoops», ενώ διαθέτουν ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στον άξονα, επέμεναν να μεταφέρουν το παιχνίδι τους στις πλευρές. Σημείο στο οποίο έβρισκαν σε… τείχος.

Την ίδια ώρα, η ΑΕΚ προσπαθούσε να κρατάει περισσότερο την κατοχή της μπάλας για να παίρνει ανάσες, ενώ το πρέσινγκ από τους παίκτες του Εβρίτη τεχνικού ήταν όσο χρειαζόταν για να επιβραδύνει την ανάπτυξη των Σκωτσέζων. Με κοντινές πάσες, οι γηπεδούχοι γυρόφερναν την περιοχή του Μπάρκα, αλλά στην ουσία, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, δεν δημιούργησαν κλασικές ευκαιρίες για να σκοράρουν ξανά. Ακόμα και μετά από την αποβολή του Γαλανόπουλου, το σκηνικό δεν άλλαξε.

Πέρα από το… ρομαντικό της υπόθεσης, ότι δηλαδή οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν κατάθεση ψυχής, το κυνικό συμπέρασμα του χθεσινού ματς είναι ότι οι πρωταθλητές Ελλάδος έπαιξαν άμυνα χωρίς να επιστρατεύσουν «ταμπούρι». Οι αποστάσεις ανάμεσα σε κάθε ποδοσφαιριστή ήταν μετρημένες με… χάρακα και το οποιοδήποτε λάθος από τον έναν διορθωνόταν απευθείας απο τους υπόλοιπους. Με εξαίρεση το τελευταίο πεντάλεπτο, όπου η πίεση για διατήρηση της ισοπαλίας έχει ενταθεί, δεν υπήρξε στιγμή που η ΑΕΚ να… πάρκαρε λεωφορείο, με μια ενδεκάδα μπροστά από το τέρμα. Ετσι λοιπόν, με αυτό το τακτικό «κεφαλοκλείδωμα» ο Ελληνας προπονητής αφόπλισε τη Σέλτικ δίνοντας παράλληλα προβάδισμα στην «Ενωση» εν όψει της ρεβάνς του ΟΑΚΑ.

Υ.Γ Στο «Σέλτικ Παρκ», η ΑΕΚ έβγαλε αντεπιθέσεις ουκ ολίγες φορές. Απλώς δεν είχε τον παίκτη (Μπογέ), ώστε να σπρώξει γρήγορα την μπάλα μπροστά και να δώσει την τελική πάσα. Στο ΟΑΚΑ, και με τους Σκωτσέζους να θέλουν σκορ, οι χώροι θα δοθούν. Και τότε, μαζί με τις χιλιάδες κόσμου, κάθε κόντρα θα «μυρίζει» γκολ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το «κεφαλοκλείδωμα» του Ουζουνίδη στη Σέλτικ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.