20/4/21: Η σημαντικότερη ήμερα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μια ημερομηνία που κανένας αληθινός φίλαθλος, δεν πρόκειται και δεν πρέπει να ξεχάσει. Με άλλα λόγια, είναι η ημέρα όπου οι οπαδοί του ποδοσφαίρου -κυρίως οι Άγγλοι- απέδειξαν το ότι η επιρροή τους στο ομορφότερο άθλημα του κόσμου, στον βασιλιά των σπορ, είναι τεράστια. Απέδειξαν πως ουσιαστικά είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Γράφει ο Τάσος Βουγιουκλίδης.
Η χθεσινή ημέρα, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ημέρα επανάστασης των οπαδών υπέρ του ίδιου του ποδοσφαίρου κατά των πλουσίων επιχειρηματιών που προσπάθησαν ετσιθελικά μέσα σε μια νύχτα, με την σύσταση της European Super League, να διαλύσουν το ποδόσφαιρο, την ρομαντικότητα και την μαγεία από την οποία διακατέχεται.
Τα ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης αυτής διοργάνωσης που όπως φαίνεται διαλύεται προτού καν συστηθεί, με την δημιουργία της European Super League, είχαν στο μυαλό τους να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά κέρδη. Μιας και οι ομάδες που θα συμμετείχαν θα έπαιρναν ως μπόνους 3.5 δισεκατομμύρια μόνο για την αποδοχή της πρόσκλησης. Ενώ, η νικήτρια της διοργάνωσης θα καρπωνόταν 400 εκατομμύρια ευρώ. Την ώρα που η Μπάγερν Μονάχου, περσινή νικήτρια του Uefa Champions League έβαλε στα ταμεία της 120 εκατομμύρια Ευρώ. τρεις φορές δηλαδή, λιγότερα χρήματα.
Φυσικά, από οικονομικής άποψης και με δεδομένο πως εδώ και έναν χρόνο βρισκόμαστε στην δύσκολη κατάσταση της πανδημίας του Covid-19, όλο αυτό έχει μια βάση. όμως, το μόνο λογικό και κατανοητό για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής λίγκας είναι τα τεράστια οικονομικά οφέλη. Βέβαια, οι εμπνευστές της διοργάνωσης αυτής, ουσιαστικά πέτυχαν αυτό που ήθελαν, την αύξηση δηλαδή των τεράστιων οικονομικών κερδών, μιας και ο πρόεδρος της Ουέφα Αλεξάντερ Τσέφεριν ανακοίνωσε χτες την στήριξη δισεκατομμυρίων στα clubs που συμμετέχουν στο Champions League με στόχο να χτυπήσει την Super League. Η οποία εν τέλει είχε ζωή για μόλις δυο ημέρες.
Εκτός όμως από τα τεράστια οικονομικά οφέλη που θα είχαν οι 12 “μεγάλοι” του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οι εμπνευστές της European Super League, Φλόρεντινο Πέρεθ και Αντρέα Ανιέλι, αγνόησαν το γεγονός ότι ολόκληρος ο υπόλοιπος ποδοσφαιρικός πλανήτης και το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα θα κατέρρεε.
Οι δηλώσεις όπου έκανε την Δευτέρα ο Φλορεντίνο Πέρεθ στην Ισπανική τηλεόραση ήταν τουλάχιστον γελοίες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί, πως έχει χάσει το ενδιαφέρον του και πως πλέον οι ηλικίες 16-24 δεν βλέπουν πια ποδόσφαιρο. Τα λόγια του αυτά, είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου, οι δηλώσεις του, ουτοπικές. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή, το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο πρέπει όντως να εξελιχθεί. όχι με τέτοιον τρόπο όμως. Επί παραδείγματι, όταν το κύπελλο πρωταθλητριών έγινε Uefa Champions League την σεζόν 1992-93, τότε ήταν πράγματι μια εξέλιξη μια αλλαγή με γνώμονα το καλύτερο του αθλήματος . Η European Super League όμως, δεν θα αποτελούσε εξέλιξη για το άθλημα, ίσα ίσα θα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Θα κυριαρχούσε ο διχασμός και το Ευρωπαϊκό και όχι μόνο ποδόσφαιρο, θα έκανε πολλά βήματα πίσω.
Δεύτερον, η μόνη περίπτωση όπου το συγκεκριμένο άθλημα θα έχανε το ενδιαφέρον του, θα ήταν εάν και εφόσον λάμβανε σάρκα και οστά αυτό το μόρφωμα που λέγεται European Super League. Ενώ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα μειώνονταν και οι ηλικίες 16-24 θα έχαναν το ενδιαφέρον τους με την Ευρωπαϊκή λίγκα.
Αυτό γιατί ουσιαστικά,θα βλέπαμε φιλικά παιχνίδια μεταξύ των 12 ομάδων και έτσι θα χανόταν η ρομαντικότητα, η μαγεία αλλά και το στοιχείο της έκπληξης. Αυτό, θα αποτελούσε ουσιαστικά τον “θάνατο” του ποδοσφαίρου.
Γιατί οι στιγμές που μας έκαναν να ερωτευθούμε αυτό το άθλημα, είναι η κατάκτηση της πρέμιερ λιγκ από την Λέστερ, η κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών από το Αμβούργο αλλά και η κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιταλίας από την Νάπολι στην εποχή του Μαραντόνα. Όταν από μια ομάδα που τότε πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού την έφτασε στην κορυφή, ρίχνοντας τον Ιταλικό Βορρά από τον θρόνο του.
Οι μετασεισμοί όμως έπειτα από τον αρχικό σεισμό της ανακοίνωσης την Κυριακή το βράδυ για την δημιουργία της European Super League, ήταν δυο φορές ισχυρότεροι. Αφού, χτες Τρίτη 20/4/21, και αφού είχαν προηγηθεί πολλές και οργισμένες αντιδράσεις από τους οπαδούς του ποδοσφαίρου, τους δημοσιογράφους και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, έφυγαν από την λίγκα οι έξι Αγγλικές ομάδες (Σίτυ,Τσέλσι, Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ και Λίβερπουλ). Για να ακολουθήσουν Ατλέτικο Μαδρίτης και Ίντερ. Πλέον οι ομάδες που επιμένουν να υποστηρίζουν αυτό το αποτυχημένο ομολογουμένως πρότζεκτ, είναι μόλις τέσσερις από τις δώδεκα που ήταν μέλη αρχικά. Πρόκειται, για την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, την Μίλαν και την Γιουβέντους.
Εκτός όμως από τις αποχωρήσεις των ομάδων οι πιο σημαντικές εξελίξεις που είχαμε χτες, αφορούσαν την παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή της Μαντσεστερ Γιουνάαιτεντ Έντ Γουντγουορντ. Με τις φήμες να οργιάζουν για την αποχώρηση των Blazers από τον σύλλογο του Μάντσεστερ. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον ιδιοκτήτη της Λίβερπουλ τζόν Χένρι, τον αντίστοιχο της Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι αλλά και τον ιδιοκτήτη της Ρεαλ, Φλορεντίνο Πέρεθ.
Το συμπέρασμα από όλο αυτό που συνέβει τις τελευταίες μέρες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, είναι το εξής: Οι οπαδοί είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο, η επιρροή τους είναι τεράστια και η χασούρα των ομάδων όταν δεν τους έχουν δίπλα τους ανεπανόρθωτη. Διότι τελικά το ποδόσφαιρο χωρίς τους οπαδούς απλά δεν υπάρχει, είναι ένα τίποτα…