Γιάννης Κυριαζής: Ένα μεγάλο ταλέντο που χάνεται…
Γιάννης Κυριαζής, Πολλοί υποστηρίζουν πως έχει τις δυνατότητες να γίνει ο καλύτερος Έλληνας ακοντιστής όλων των εποχών. Άλλοι, τον παρομοιάζουν με τον κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ Κώστα Γκατσιούδη. Ο Κυριαζής όμως, είναι ένα μεγάλο ταλέντο που χάνεται. Κι ας είναι μόλις 25 ετών. Οι “ειδικοί’ του στίβου, στην αρχή της καριέρας του, έβλεπαν στο πρόσωπο...Γιάννης Κυριαζής, Πολλοί υποστηρίζουν πως έχει τις δυνατότητες να γίνει ο καλύτερος Έλληνας ακοντιστής όλων των εποχών. Άλλοι, τον παρομοιάζουν με τον κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ Κώστα Γκατσιούδη. Ο Κυριαζής όμως, είναι ένα μεγάλο ταλέντο που χάνεται. Κι ας είναι μόλις 25 ετών.
Οι “ειδικοί’ του στίβου, στην αρχή της καριέρας του, έβλεπαν στο πρόσωπο του Γιάννης Κυριαζή τον νέο Κώστα Γκατσιούδη, μια ιδιαιτέρως τιμητική σύγκριση για τον Έλληνα εξαιρετικά ταλαντούχο ακοντιστή. Ο Κυριαζής, συστήθηκε στο ευρύ κοινό, πέντε χρόνια πριν, το 2016, όταν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων που διεξήχθη στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, εντυπωσίασε κατακτώντας την δεύτερη θέση στέλνοντας το ακόντιο στα 86.33. Μια τεράστια βολή για τον τότε 20χρονο Έλληνα πρωταθλητή του ακοντισμού.
Φυσικά, ο 25χρονος πλέον Γιάννης Κυριαζής, πέντε χρόνια μετά την πρώτη του πολύ μεγάλη βολή που άφηνε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, όχι μόνο δεν έχει την εξέλιξη που όλοι περιμέναμε, αλλά έχει αποκλειστεί από την ανεξάρτητη αρχή του αντί ντόπινγκ Athletics Integrity Unit(A.I.U.). Καθώς, τον Μάιο 2019, βρέθηκε θετικός στην ουσία LGD 4033, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή αποκλεισμού από κάθε διοργάνωση για τέσσερα χρόνια. Έτσι λοιπόν, δυστυχώς ο Έλληνας αθλητής του ακοντισμού fa;inetai na είναι ένα μεγάλο ταλέντο το οποίο όμως χάνεται…
Αυτό, διότι αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά ανατρεπτικό, ο Γιάννης Κυριαζής θα… καθαρίσει από την ποινή του το 2023, όπου θα είναι 27 ετών. Το ότι θα είναι 27 ετών προφανώς και δεν αναιρεί την πιθανότητα να διακριθεί στα εναπομείναντα χρόνια της καριέρας του, όμως, όπως και να έχει θα έχει ήδη χάσει τέσσερα χρόνια στην διάρκεια των οποίων οι πιθανότητες να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που υπήρχαν για αυτόν, είναι εμφανώς περισσότερες από ότι σε δύο χρόνια από τώρα.
Ο Κυριαζής, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να δηλώνει πως ουδέποτε στην ζωή του έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών-στεροειδών, υποστηρίζοντας, το ότι την περίοδο που βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία το μόνο συμπλήρωμα διατροφής που κατανάλωνε ήταν ένα προ- εξ ασκητικό το όποιο και αγόραζε από σουπερμάρκετ των Η.Π.Α. Ενώ, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του δεν αναγραφόταν επάνω στο συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής, ότι περιείχε την ουσία LGD 4033.
Για να καταλάβει κανείς για τι ταλέντο μιλάμε, ο Κυριαζής, το 2015 κατάφερε να αναδειχθεί στον καλύτερο πρωτοετή αθλητή στίβου της Νοτιοανατολικής περιφέρειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αφού, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες της συγκεκριμένης περιφέρειας, στέλνοντας το ακόντιο στα 75.25.
Ακόμα, ακολούθησε την ίδια χρονιά η πέμπτη θέση στο NCAA, για να γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του Texas A&M, -κολέγιο στο οποίο και σπούδαζε (κινησιολογία) με υποτροφία-, που δίνει βαθμούς μέσω του ακοντισμού.
Μάλιστα, το 2017, όπου είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη χρονιά της αθλητικής του καριέρας, κατάφερε με βολή στα 88.01 να κάνει νέο μεγάλο ατομικό ρεκόρ, άλλα εκτός αυτού, έκανε δικό του και το ρεκόρ κολεγίου όσον αφορά το Texas A&M στο αγώνισμα του ακοντισμού. Εκείνη την χρονιά επίσης, κατάφερε να πάρει το ασημένιο μετάλλιο κατακτώντας την δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 που έγινε στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας. Μια εξίσου σημαντική διάκριση για τον ίδιο ήταν ή πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα συμμετοχή του σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών γυναικών. Όταν στο Λονδίνο(2017), αγωνίστηκε στον τελικό του αγωνίσματος ολοκληρώνοντας στην 6η θέση με 84.52.
Τις βάσεις βέβαια για να θεωρείται ο Κυριαζής μεγάλο ταλέντο της έβαλε ο πατέρας του Θωμάς, ο οποίος ξεκίνησε να τον προπονεί από την έκτη δημοτικού όταν είχε την πρώτη του επαφή με τον στίβο και τον γυμνάζει μέχρι και σήμερα. Το μικρόβιο των ρίψεων μπήκε από νωρίς στον Κυριαζή, αφού ο πατέρας του ήταν αθλητής της σφαιροβολίας.