Ας το παραδεχτούμε: οι ξύλινες κουτάλες είναι η αγαπημένη μας παρέα στην κουζίνα. Όμως, ξέρατε ότι μπορεί να κρύβουν… σκοτεινά μυστικά; Ναι, καλά διαβάσατε. Όταν αποφάσισα να τις βράσω σε μια κατσαρόλα νερού, το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό – βρώμικα νερά, υπολείμματα και ό,τι άλλο φαντάζεστε!
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ξύλινες κουτάλες, όσο όμορφες και φυσικές κι αν είναι, έχουν πορώδες υλικό. Αυτό σημαίνει ότι απορροφούν υγρά, λίπη και υπολείμματα τροφών με κάθε ανακάτεμα. Και όσο κι αν τις πλένουμε, τα πράγματα που κρύβουν μέσα τους μοιάζουν με… μια ταινία τρόμου!
Αλλά τι σημαίνει όλο αυτό για την υγεία μας; Μην πανικοβάλλεστε. Αν οι κουτάλες σας είναι σε καλή κατάσταση και τις καθαρίζετε σωστά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, αν δείχνουν ταλαιπωρημένες ή έχουν “μυρωδιά”, ήρθε η ώρα να τις αντικαταστήσετε.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε την κατάσταση;
Βράστε τις κουτάλες σας μία στο τόσο για να δείτε τι “κρύβουν”. Σίγουρα δεν θέλετε αυτές τις ουσίες στο φαγητό σας.
Χρησιμοποιήστε ξύδι ή μαγειρική σόδα για βαθύ καθαρισμό. Λίγη φυσική μαγεία κάνει θαύματα!
Αν έχουν ραγίσματα ή πολύ σκούρες περιοχές, στείλτε τις στην ανακύκλωση. Όχι, δεν φταίτε εσείς – φταίει το ξύλο.
Οι ξύλινες κουτάλες είναι υπέροχες, αλλά χρειάζονται αγάπη και φροντίδα. Αν θέλετε να συνεχίσετε να τις χρησιμοποιείτε, φροντίστε να τους δίνετε τη φροντίδα που αξίζουν. Και θυμηθείτε: δεν είναι όλες οι κουτάλες για όλες τις χρήσεις. Για παράδειγμα, για σούπες ή λιπαρά φαγητά, ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε κάτι πιο ανθεκτικό, όπως σιλικόνη ή ανοξείδωτο ατσάλι.