Γιατί όταν βράζουμε γίδα η βρωμιά πάει στον αφρό μόνη της;
γιατί ο αφρός εμφανίζεται όταν βράζουμε γίδα και πώς επηρεάζει τη γεύση του ζωμού.Το βράσιμο της γίδας, όπως και κάθε άλλου κρέατος, συνοδεύεται από ένα φαινόμενο που έχει εντυπωσιάσει πολλούς: η βρωμιά και οι ακαθαρσίες του κρέατος ανεβαίνουν στην επιφάνεια και σχηματίζουν αφρό. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο και εξηγείται από τις φυσικές και χημικές διεργασίες που συμβαίνουν κατά το μαγείρεμα.
Όταν το κρέας βράζει, οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια αρχίζουν να διαλύονται στο νερό. Οι πρωτεΐνες, όπως η ακτομυοσίνη και η κολλαγόνο, μαζί με τα λίπη και τα μικροσωματίδια από την επιφάνεια του κρέατος, δημιουργούν μια μεμβράνη. Αυτή η μεμβράνη, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της ανατάραξης που προκαλεί ο βρασμός, ανεβαίνει στην επιφάνεια, όπου σχηματίζει τον χαρακτηριστικό αφρό.
Ο αφρός δεν είναι απαραίτητα “βρωμιά” αλλά ένα μείγμα από αδιάλυτες πρωτεΐνες, υπολείμματα λίπους και άλλες ενώσεις. Η αφαίρεσή του είναι μια πρακτική που βοηθά στη βελτίωση της γεύσης και της καθαρότητας του ζωμού. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η διαδικασία συμβαίνει φυσικά, καθώς οι πρωτεΐνες και τα λίπη αναζητούν την επιφάνεια για να αποβληθούν από το υγρό.
Πότε αρχίσαμε να φοβόμαστε τις κατσαρίδες; Κάναμε από πάντα ΑΑΑΑ όταν τις βλέπαμε;
Ποιο είναι το πιο ισχυρό λέιζερ στον κόσμο και τι θα γίνει αν χτυπήσει την Ακρόπολη;
Οποτε πάω να φτιάξω κοτόπουλο στο αντικολλητικό, βγάζει νερά και γίνεται σαν βραστό, τι κάνω λάθος;