Το βράσιμο των μακαρονιών μπορεί να φαίνεται απλό, όμως υπάρχει ένα κοινό λάθος που οι περισσότεροι κάνουν: δεν χρησιμοποιούν αρκετό αλάτι και παραβράζουν τα μακαρόνια, καταλήγοντας σε ένα άγευστο και παραμαγειρεμένο αποτέλεσμα. Η τεχνική για τέλεια μακαρόνια έχει να κάνει με τη σωστή ποσότητα νερού, αλατιού και τον χρόνο βρασμού.
Ξεκινήστε βάζοντας μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό στη φωτιά, περίπου ένα λίτρο νερού για κάθε 100 γραμμάρια μακαρόνια. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέστε αρκετό αλάτι – η ιδανική αναλογία είναι περίπου μια κουταλιά της σούπας ανά λίτρο νερού. Αυτό είναι το κλειδί για γευστικά μακαρόνια, καθώς το αλάτι βοηθά να αναδειχθεί η φυσική τους γεύση.
Ρίξτε τα μακαρόνια στο βραστό νερό και ανακατέψτε καλά για να μην κολλήσουν. Χαμηλώστε ελαφρώς τη θερμοκρασία ώστε το νερό να μην κοχλάζει υπερβολικά. Ακολουθήστε τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού της συσκευασίας, αλλά αρχίστε να ελέγχετε τα μακαρόνια 1-2 λεπτά πριν το τέλος για να βεβαιωθείτε ότι είναι αλ ντέντε – δηλαδή μαγειρεμένα εξωτερικά, αλλά με μια μικρή αντίσταση στο κέντρο.
Μόλις τα μακαρόνια είναι έτοιμα, στραγγίστε τα αμέσως και μην τα ξεπλύνετε με νερό. Αυτό είναι ένα ακόμη λάθος που αφαιρεί το άμυλο και εμποδίζει τη σάλτσα να δέσει καλά με τα μακαρόνια. Τέλος, ανακατέψτε τα με τη σάλτσα της επιλογής σας όσο είναι ακόμα ζεστά, για να απορροφήσουν καλύτερα τη γεύση.