Παρά τη δημοτικότητα του ελαιολάδου ως υγιεινής επιλογής για μαγείρεμα, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές που μπορεί να είναι πιο ευεργετικές για την υγεία. Ένα από αυτά τα λάδια είναι το λάδι από καρύδα, το οποίο προσφέρει μοναδικά οφέλη χάρη στις μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια (MCTs) που περιέχει. Αυτές οι λιπαρές ουσίες μεταβολίζονται διαφορετικά από το σώμα, παρέχοντας γρήγορη ενέργεια και μπορεί να βοηθούν στη μείωση της αποθήκευσης λίπους.
Ένα άλλο λάδι που κερδίζει έδαφος είναι το αβοκαντέλαιο, το οποίο αντέχει πολύ καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες και παρέχει πλούσια ποσότητα μονοακόρεστων λιπών. Ταυτόχρονα, η σύνθεση του αβοκαντέλαιου βοηθά στη μείωση του κακού χοληστερόλη (LDL) και στην αύξηση του καλού (HDL), συμβάλλοντας σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Το λάδι από σουσάμι, με τα υψηλά αντιοξειδωτικά του, προσφέρει επίσης εξαιρετική αντοχή στον οξειδωτικό χρόνο και μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τέλος, το λινέλαιο προσφέρει έναν υψηλό αριθμό των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι γνωστά για τα αντιφλεγμονώδη τους οφέλη και τη βοήθεια στη μείωση της καρδιαγγειακής νόσου. Εντούτοις, λόγω της χαμηλής αντοχής του στη θερμότητα, προτείνεται να χρησιμοποιείται κυρίως σε ψυχρά πιάτα ή προστίθεται στο τέλος της μαγειρικής διαδικασίας.