ΧΡΗΣΙΜΑ

Ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνουμε;

Μερικές τροφές αλλάζουν σύσταση όταν ξαναζεσταίνονται και μπορούν να γίνουν τοξικές ή επικίνδυνες για την υγεία.
Ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνουμε;

Στην καθημερινότητά μας, το ξαναζέσταμα του φαγητού φαίνεται σαν μια απλή και αβλαβής διαδικασία. Όμως, υπάρχουν τροφές που, όταν εκτίθενται ξανά σε υψηλή θερμοκρασία, μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στη σύστασή τους μπορούν να οδηγήσουν είτε σε τοξικές ουσίες είτε στην ανάπτυξη βακτηρίων που απειλούν την υγεία μας.

Το ρύζι είναι μια από τις πιο ύπουλες περιπτώσεις. Αν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ώρες, μπορεί να αναπτύξει ένα βακτήριο που παράγει ανθεκτικές τοξίνες, οι οποίες δεν καταστρέφονται με το ξαναζέσταμα. Έτσι, ακόμα κι αν το ζεστάνεις σωστά, η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης παραμένει υψηλή.

Οι πατάτες είναι ένας ακόμα ύποπτος ένοχος. Αν αποθηκευτούν λάθος και ξαναζεσταθούν, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το Clostridium botulinum, ένα μικρόβιο υπεύθυνο για σοβαρές δηλητηριάσεις. Το ίδιο ισχύει για τα μανιτάρια, που αλλάζουν σύσταση όταν εκτίθενται σε θερμοκρασία ξανά και ξανά, προκαλώντας δυσπεψία και πιθανές τοξικές αντιδράσεις.

Το κοτόπουλο είναι μια από τις τροφές που πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή. Η επαναθέρμανσή του μπορεί να αλλάξει τη δομή των πρωτεϊνών του, καθιστώντας το πιο δύσπεπτο και δυνητικά επικίνδυνο. Αν δεν θερμανθεί σωστά και ομοιόμορφα, μπορεί να διατηρήσει βακτήρια που προκαλούν τροφογενείς λοιμώξεις.

Τα αυγά δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθούν μετά το μαγείρεμα. Η υψηλή θερμοκρασία διαλύει τις πρωτεΐνες τους με τρόπο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη, ενώ η έκθεση σε θερμότητα ξανά μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς χημικές ενώσεις.

Το ξαναζέσταμα δεν είναι πάντα ασφαλές, και μερικές φορές η καλύτερη επιλογή είναι να αποθηκεύουμε σωστά το φαγητό ή να το καταναλώνουμε κρύο. Ένα μικρό λάθος στην κουζίνα μπορεί να μετατρέψει ένα αθώο γεύμα σε πραγματική απειλή για την υγεία.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήσιμα: Τι σημαίνει www

Τι σημαίνει www

Το www αυτό σημαίνει

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Γιατί το χταπόδι έχει 8 πλοκάμια

Γιατί το χταπόδι έχει 8 πλοκάμια

Υπάρχει λόγος που το χταπόδι έχει 8 πλοκάμια

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Έχει λυθεί το μυστήριο! Για αυτό η ώρα έχει 60 λεπτά και όχι παραπάνω

Έχει λυθεί το μυστήριο! Για αυτό η ώρα έχει 60 λεπτά και όχι παραπάνω

Έχει λυθεί γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Γιατί το φυστικί χρώμα έχει Ελληνική προέλευση

Γιατί το φυστικί χρώμα έχει Ελληνική προέλευση

Το φιστικί χρώμα είναι... Ελληνικό, τουλάχιστον στην επιρροή

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Το Παρίσι είναι πρωτεύουσα της Γαλλίας από… πάντα

Το Παρίσι είναι πρωτεύουσα της Γαλλίας από… πάντα

Πότε και γιατί έγινε πρωτεύουσα της Γαλλίας το Παρίσι

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Τελικά πόσοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα – Είναι εκατομμύρια

Τελικά πόσοι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα – Είναι εκατομμύρια

Η Ελλάδα δέχεται δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Ο κανονικός ταραμάς είναι ο λευκός και υπάρχει εξήγηση για αυτό

Ο κανονικός ταραμάς είναι ο λευκός και υπάρχει εξήγηση για αυτό

Γιατί υπάρχει ο λευκός ταραμάς

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Ένα καλό δέντρο μπορεί να δώσει πολλά κιλά ελιές – Μέχρι και τόσα! Απίστευτο!

Ένα καλό δέντρο μπορεί να δώσει πολλά κιλά ελιές – Μέχρι και τόσα! Απίστευτο!

Πόσα κιλά ελιές μπορεί να δώσει ένα και μόνο δέντρο

Χρήσιμα
Χρήσιμα: Μια ουγγιά δεν είναι ένα κιλό, βασικά είναι λίγα γραμμάρια

Μια ουγγιά δεν είναι ένα κιλό, βασικά είναι λίγα γραμμάρια

Η ουγγιά είναι απλά λίγα γραμμάρια

Χρήσιμα