Οι μικρές χαρακιές στο αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά οι επιπτώσεις τους δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται. Το αντικολλητικό στρώμα, όταν χαραχθεί, μπορεί να αρχίσει να απελευθερώνει μικρές ποσότητες τοξικών ουσιών, ειδικά αν περιέχει PFOA ή PFAS. Αυτές οι ουσίες συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ορμονικές διαταραχές ή ακόμα και καρκίνο, όταν εκτίθεσαι μακροχρόνια.
Επιπλέον, οι χαρακιές μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του τηγανιού. Το φαγητό κολλάει πιο εύκολα και η θερμότητα δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του φαγητού σου και να κάνει το μαγείρεμα πιο δύσκολο. Ακόμα και αν οι χαρακιές είναι μικρές, η χρήση μεταλλικών εργαλείων ή το πλύσιμο με σκληρά σφουγγάρια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Αν οι χαρακιές είναι ελάχιστες και το τηγάνι σου δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες, μπορείς να το χρησιμοποιείς για λίγο ακόμα, αλλά καλό είναι να επενδύσεις σε ένα νέο τηγάνι όταν οι φθορές γίνουν αισθητές. Προτίμησε αντικολλητικά σκεύη χωρίς PFOA ή φυσικές εναλλακτικές, όπως μαντεμένια ή κεραμικά τηγάνια, για πιο ασφαλές και υγιεινό μαγείρεμα.
Αδειάζει αδυσώπητα: φωτογραφίες του Μόρνου σήμερα και πριν 3 μήνες
Δανάη, η Ελληνίδα Ραπουνζέλ: Πώς την απελευθέρωσε ο Δίας από τον πύργο;
Δήμητρα Παπαδοπούλου: Η πρώτη εμφάνιση σε βιντεοκασέτα πριν 38 χρόνια
Βέφα Αλεξιάδου: Η συνταγή της που μπήκε σε κάθε σπίτι και θα μείνει για πάντα