ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η πατάτα ήταν το “φυτό του διαβόλου”;

Γιατί η πατάτα αποκαλούνταν "φυτό του διαβόλου";
Γιατί η πατάτα ήταν το “φυτό του διαβόλου”;

Όταν η πατάτα εισήχθη στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, αντί να γίνει ευπρόσδεκτη, προκάλεσε φόβο και δυσπιστία. Πολλοί Ευρωπαίοι πίστευαν ότι ήταν το “φυτό του διαβόλου”, ένας χαρακτηρισμός που βασίστηκε σε δεισιδαιμονίες και παρανοήσεις σχετικά με την καλλιέργεια και τη χρήση της.

Η πατάτα είχε μια ασυνήθιστη εμφάνιση και μεγάλωνε υπόγεια, κάτι που έκανε τους ανθρώπους να την συνδέουν με το μυστικιστικό και το κακό. Επιπλέον, δεν αναφερόταν στη Βίβλο, γεγονός που ενίσχυσε την καχυποψία απέναντί της. Στη Γαλλία, οι αγρότες φοβόντουσαν ότι η κατανάλωση πατάτας θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένειες όπως λέπρα, καθώς τα φύλλα της περιέχουν τοξικές ουσίες.

Ένας άλλος λόγος για την κακή φήμη της ήταν ότι χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη διατροφή των ζώων. Το γεγονός αυτό την έκανε να θεωρείται “κατώτερη” τροφή, ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση. Μάλιστα, πολλοί πίστευαν ότι όσοι έτρωγαν πατάτες θα αποκτούσαν ζωώδη συμπεριφορά.

Η φήμη της άλλαξε δραματικά τον 18ο αιώνα, όταν ο Γάλλος γεωπόνος Αντουάν-Ογκυστέν Παρμαντιέ προώθησε την πατάτα ως ασφαλές και θρεπτικό τρόφιμο. Ο Παρμαντιέ οργάνωσε δημόσιες εκδηλώσεις όπου μαγείρευε πιάτα με πατάτες και κατάφερε να πείσει τον λαό για την αξία της.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
ExtraTime: Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Τα πιο κακοποιημένα ζώα σε όλο τον πλανήτη

Μια διαφορετική ανάγνωση ενός… καθημερινού ζητήματος.

ExtraTime
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή
Διατροφή: Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η μάχη για την καρμπονάρα

Διατροφή