ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αλαλούμ με Λιβύη και Τουρκία – Δεν υποσχέθηκε λιμάνι στον Ερντογάν!

Η Λιβύη αρνείται πως υποσχέθηκε λιμάνι στον στρατό της Τουρκίας
Αλαλούμ με Λιβύη και Τουρκία –  Δεν υποσχέθηκε λιμάνι στον Ερντογάν!

Το απόλυτο μπέρδεμα ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να νιώθει άβολα καθώς η κυβέρνηση αρνείται πως υποσχέθηκε λιμάνι στον στρατό της Τουρκίας.

Όπως ήταν ήδη γνωστό τις προηγούμενες ημέρες και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας η Άγκυρα πήρε την απόφαση να μισθώσει το λιμάνι του Khoms στη Λιβύη για 99 έτη.

Φαίνεται πως ο στόχος της γειτονικής μας χώρας, είναι το εν λόγω λιμάνι και η γύρω περιοχή να αποτελέσουν βάση των τουρκικών ναυτικών αλλά και των χερσαίων δυνάμεων της.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση τους αναφέρουν χαρακτηριστικά πως με αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία μπορεί να προστατεύει τα ύδατα της αλλά και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Λιβύη: Δεν υποσχέθηκε λιμάνι στον στρατό της Τουρκίας!

Οι τούρκοι όμως φαίνεται πως λογάριαζαν δίχως τον ξενοδόχο καθώς η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, η οποία έχει την έδρα της την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, διέψευσε πως προχώρησε στην εκχώρηση των δικαιωμάτων πολιτικού λιμανιού στρατηγικής συμμαχίας, ή ότι ενέκρινε τη χρήση του ως στρατιωτικής βάσης ξένων δυνάμεων.

«Αυτό που λέγεται για την παραχώρηση από το κράτος ή την εξουσιοδότηση της αξιοποίησης του λιμανιού της Χομς ως ξένης ναυτικής βάσης είναι λαθεμένο και ανυπόστατο», τόνισε ο Μοχάμεντ Χαμούντα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα.

Η παραπάνω δήλωση έπεσε σαν βόμβα στην Άγκυρα, με τον Ερντογάν να βρίσκεται στα σχοινιά για το συγκεκριμένο θέμα!

 

Βαγγέλης Λάσκαρης

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Οι ελληνικές Belharra και τα Rafale στο στόχαστρο των Κινέζων; Που δίνουν τεχνολογία και στην Τουρκία

Το κρίσιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι αν τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, άμεσα ή έμμεσα, να καταλήξουν και σε τρίτες χώρες.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

ΗΠΑ και Τουρκία σε ναυπηγική συνεργασία λόγω Κίνας

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στη ναυπηγική καθώς η Κίνα κυριαρχεί στη θάλασσα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Το τόξο των Rafale και ο γεωπολιτικός εγκλωβισμός της Τουρκίας

Για την Ελλάδα η επιλογή των Rafale δεν αφορά μόνο την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Mirage 2000-5: Γιατί η Γαλλία τα κρατά και η Ελλάδα τα πουλά

Η Γαλλία διατηρεί τα Mirage 2000-5 δίπλα στο Rafale F4 ενώ η Ελλάδα εξετάζει πώληση Οι λόγοι είναι επιχειρησιακοί οικονομικοί και δομικοί.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Παραγγελία 195 εκατ δολαρίων των ΗΠΑ στη BAE για ACV 30 – Αλλάζουν τα πάντα αν τα πάρει και η Ελλάδα

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανέθεσε στη BAE Systems σύμβαση 195 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή επιπλέον ACV 30 ενισχύοντας τον αμφίβιο στόλο.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ενεργοποιήθηκαν τα τοyρκικά Kamikaze drones SKYDAGGER με εμβέλεια έως 100 χλμ.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία των καμικάζι drones.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Αμερικανικές φρεγάτες made in… Turkey συζητούν Τραμπ και Ερντογάν

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ διερεύνησαν κατά πόσον η Τουρκία θα μπορούσε να προμηθεύσει εξαρτήματα πλοίων και να βοηθήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στην κατασκευή πρόσθετων φρεγατών.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ενισχύει την αντιαεροπορική άμυνα με Kentavros και Barak MX

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ενσωμάτωση του Kentavros στο Barak MX. Τα δύο συστήματα λειτούργησαν πλήρως συντονισμένα σε δοκιμές πεδίου.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Ελληνικά USVs με βρετανική σχεδίαση από τη SAS Tech

Η SAS Technology προχωρά στη ναυπήγηση ελληνικών μη επανδρωμένων πλοίων με σχεδίαση Sigmund UK, ενισχύοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Ελληνοτουρκικά