Αλλάζουν επίπεδο τα Rafale οι Γάλλοι και δίνουν ζωή στο stealth drone nEUROn – Οι ελπίδες της Ελλάδας
Οι Γάλλοι έχουν… ζεσταθεί με τις απίστευτες εξαγωγικές επιτυχίες των Rafale.Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λακορνού, σε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση την Τρίτη, ενημέρωσε πως η Dassault Aviation, προχωρά στην ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους μάχης (UCAV) «που θα συμπληρώνει το μελλοντικό πρότυπο Rafale F5 μετά το 2030».
«Αυτό το stealth μαχητικό drone θα συμβάλει στην τεχνολογική και επιχειρησιακή υπεροχή της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας έως το 2033. Είναι σημαντικό ότι ξεκινά σήμερα, καθώς γιορτάζουμε την 60η επέτειο των Στρατηγικών Πολεμικών Αεροποριών και την 90η επέτειο της Αεροπορίας και Διαστημική Δύναμη: στην αεροναυπηγική — ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πεδίο — το μέλλον έχει βαθιές ρίζες και η καινοτομία βασίζεται στην εμπειρία. Η Dassault Aviation και οι συνεργάτες της είναι περήφανοι που υπηρετούν τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη Γαλλική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (DGA). Η ανανεωμένη εμπιστοσύνη τους μας τιμά και μας υποχρεώνει», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation, Ερίκ Τραπιέ.
Το νέο UAV θα είναι συμπληρωματικό των Rafale και θα είναι κατάλληλο για συλλογική μάχη. Θα ενσωματώνει τεχνολογίες stealth, αυτόνομο έλεγχο (με man-in-the-loop), εσωτερική χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου και πολλά άλλα. Θα είναι εξαιρετικά ευέλικτο και θα έχει σχεδιαστεί για να εξελίσσεται σύμφωνα με μελλοντικές απειλές. Το γαλλικό UCAV θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα nEUROn στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα.
Να σημειωθεί πως η Γαλλία «χωρίζει τους πελάτες του αμυντικού εξοπλισμού της σε δύο κατηγορίες. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι εταίροι, οι πιο συχνά στενές ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες ο εξοπλισμός συμπαράγεται, όπως συμβαίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα των πυραύλων και του υποθαλάσσιου πολέμου, τη Γερμανία και την Ισπανία στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών και των αρμάτων μάχης ή την Ιταλία στο ναυτικό πεδίο και οι πύραυλοι εδάφους-αέρος», σημειώνει το συνδρομομητικό, γαλλικό αμυντικό σάιτ meta-defense.fr.
Μάλιστα, οι Γάλλοι υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα «είναι πιθανώς μια εξαιρετική υποψήφια για να συμμετάσχει στη συν-ανάπτυξη του Rafale F5» καθώς «έχει μια ενεργή αεροναυπηγική βιομηχανία, ιδιαίτερα γύρω από τα F-16».
Οι Γάλλοι έχουν… ζεσταθεί με τις απίστευτες εξαγωγικές επιτυχίες των Rafale και βάζουν μπροστά τον προγραμματισμό και για την άφιξη των F5 την ώρα που ήδη τα πρώτα F4 αναμένεται να επιχειρούν σύντομα.
Διαβάστε και άλλα παρόμοια θέματα στο geostratigika.gr