ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αλβανία: Επίθεση στην Ελλάδα για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο!

Ο Μέτα προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι η Αλβανία θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει,
Αλβανία: Επίθεση στην Ελλάδα για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο!

Αλβανία: Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, παρενέβη με έντονο τρόπο στη συζήτηση που προκάλεσε η αντιπολίτευση μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο Μέτα προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι η Αλβανία θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει, μεταδίδει η αλβανική ιστοσελίδα Zgjohu Shqiptar.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός», αναφέρει ο πρόεδρος Μέτα.

Η απάντηση Ράμα

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα απάντησε στον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

Ο Ράμα τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και γι’ αυτό τα μέρη προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αίγυπτος σε Τουρκία: «Αδειάστε τα όλα και φύγετε!»

Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως σημειώνει η «tvklan», η απόφαση της Ελλάδας να επεκταθεί κατά 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ράμα εξηγεί ότι σε αυτήν την περιοχή η εφαρμογή των 12 μιλίων είναι αδύνατη και σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Θάλασσα, τα μέρη πρέπει είτε να έρθουν σε συμφωνία είτε να προσφύγουν στο δικαστήριο.

«Η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών μας, γιατί σε αυτήν την περιοχή η αρχή των 12 μιλίων είναι απλώς αδύνατη βάσει της Σύμβασης όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της αρχής, ή έχει γίνει συμφωνία ή ισχύει στο δικαστήριο! Αυτό είναι όλο», είπε ο Ράμα.

Διαπραγματευτική ομάδα

Νωρίτερα, ο αρχηγός του αλβανικού κράτους, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα είχε ανακοινώσει ότι εξουσιοδότησε, στις 19 Μαρτίου 2018, με πλήρη εξουσία διαπραγμάτευσης, εξ ονόματος της Αλβανίας, διαπραγματευτική ομάδα με 13 μέλη για συνομιλίες με την Ελλάδα.

Αλλά από τότε μέχρι τώρα, ο Μέτα αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση ή αίτημα που να προτείνει τον τερματισμό, την αναστολή ή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα

Η αρχή της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία έγινε προχθές από το Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της γείτονος, το οποίο έθεσε έξι ερωτήματα στον Εντι Ράμα σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα.

Πηγή: pentapostagma.gr

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Πάνω από 200 γεωτρήσεις για πετρέλαιο – Ψάχνει σαν… τρελή για κοιτάσματα

Τουρκία: Πάνω από 200 γεωτρήσεις για πετρέλαιο – Ψάχνει σαν… τρελή για κοιτάσματα

Η Άγκυρα τονίζει πως η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου, ύψους 180.000 βαρελιών την ημέρα, καλύπτει της ανάγκες καυσίμων για επτά εκατ. οχήματα.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ζηλεύουν οι Τούρκοι τα μπλόκα των αγροτών στην Ελλάδα – Έχουμε πολλά να μάθουμε λένε

Ζηλεύουν οι Τούρκοι τα μπλόκα των αγροτών στην Ελλάδα – Έχουμε πολλά να μάθουμε λένε

Με το καθεστώς Ερντογάν να κυνηγά κάθε αντίθετη φωνή, η συζήτηση για τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα βγάζει στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που «σιγοκαίει» στην τουρκική κοινωνία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Η Κύπρος χρειάζεται την Ελλάδα για να αναβαθμίζει 300 Leonidas – Παραμονεύει η Τουρκία

Η Κύπρος χρειάζεται την Ελλάδα για να αναβαθμίζει 300 Leonidas – Παραμονεύει η Τουρκία

Τα Leonidas προήλθαν από την Ελλάδα και υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου και την ΕΛΔΥΚ.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τούρκοι: Θα έχει πόρους η Ελλάδα για την υποστήριξη των Rafale και F16 Viper;

Τούρκοι: Θα έχει πόρους η Ελλάδα για την υποστήριξη των Rafale και F16 Viper;

Αν και μεγάλα προγράμματα όπως τα Rafale και τα F16V έχουν προχωρήσει, η σταθερή υποστήριξή τους απαιτεί πόρους.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Θα είναι καλύτερος ο τουρκικός Ατσάλινος Θόλος από την ελληνική Ασπίδα του Αχιλλέα;

Θα είναι καλύτερος ο τουρκικός Ατσάλινος Θόλος από την ελληνική Ασπίδα του Αχιλλέα;

Το ποιο μοντέλο θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό θα κριθεί από το πώς θα συντονίζεται κάθε στοιχείο στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Η Άγκυρα θέλει τα Eurofighter και για να μπορεί να κάνει πλήγματα βαθιά σε εχθρικό έδαφος

Τουρκία: Η Άγκυρα θέλει τα Eurofighter και για να μπορεί να κάνει πλήγματα βαθιά σε εχθρικό έδαφος

Σημαντικό να γνωρίζουν όσοι μιλούν για... ήρεμα νερά στο Αιγαίο τις δυνατότητες που αποκτά σιγά - σιγά η Τουρκία.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ετοιμάζεται για Αττίλα 3 η Τουρκία; Μιλούν για παραβίαση όπως το 1959-1960 στην Ελλάδα και την Κύπρο

Ετοιμάζεται για Αττίλα 3 η Τουρκία; Μιλούν για παραβίαση όπως το 1959-1960 στην Ελλάδα και την Κύπρο

Η περίοδος εκείνη και οι εντάσεις που ακολούθησαν την επόμενη 10ετία οδήγησαν στην τουρκική εισβολή το 1974.

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Οι Τούρκοι συμφωνούν με Έλληνα ναύαρχο ε.α. ότι χρειάζονται μεγάλα πλοία στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι συμφωνούν με Έλληνα ναύαρχο ε.α. ότι χρειάζονται μεγάλα πλοία στο Αιγαίο

Στον τουρκικό τύπο, οι δηλώσεις του Σπύρου Κονιδάρη παρουσιάζονται ως επιβεβαίωση της ορθότητας της στρατηγικής της Άγκυρας..

Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά: Ελληνοτουρκικά: Ποια είναι τα ελληνικά μυστικά όπλα που λένε οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Ποια είναι τα ελληνικά μυστικά όπλα που λένε οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Η Τουρκία να μιλά για κρίσιμο σχέδιο της Ελλάδας και του Ισραήλ, για την ανάπτυξη «μυστικών», όπως χαρακτηρίζονται, όπλων στο Αιγαίο.

Ελληνοτουρκικά